Пета вълна с Омикрон - неизбежна ли е и какво да правим?

Според специалистите въпросът е да няма силен натиск върху системата
Обновена: 18 дек 2021 20:27 | 18 дек 2021 16:18, Веселина Йорданова
162

Пета вълна с Омикрон е неизбежна след празниците, казват учените. Затова трябва да се вземат навременни мерки, смята проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

"Към февруари е неизбежна петата вълна, защото това е един много вирулентен вариант. Въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, че тя да не може да поеме новите случаи", посочи тя.

Всички ваксинирани с две дози, от която и да е ваксина, трябва да си поставят и трета бустерна заради Омикрон, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев, предаде Bugaria ON AIR.

"Обаче е доказано, че една доза РНК ваксина прави така, че имунитетът на човек с 2 AstraZeneca става толкова силен, колкото е почти силен срещу Делта варианта. Същото е и ако си ваксиниран с две дози РНК ваксина. 1/3 бустерна доза прави така, че защитните сили на трите ваксини са почти равни срещу Омикрон, както са равни на защитата срещу Делта варианта", подчерта проф. Кантарджиев.

Ваксинираните с Janssen е препоръчително да сложат и една доза РНK ваксина.

Омикрон протича по-леко и смъртните случаи са по-малко, но се разпространява по-бързо

"И при по-висок титър на антитела може да се постави ваксина. Още повече за хора с алергии. Има много хора с алергии, които се притесняват от това и не си поставят ваксина. Няма за какво да се тревожат", уточни Петрова.

В понеделник идват първите дози ваксини за деца, които ще бъдат поставяни на няколко места в страната, но не от личните лекари

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Обяснявам ти как е преди 2 години
Имаш една прозрачна гъба и различни видове боя - значи психиатрите мене ми викат терапевтчето , едно такова пренебрежително. Според мене те лекуват симптомите, не лекуват болестта. Аз пък дълбоко вникнал какво е станало и ми е ясно, че каквото и да мастилото дето е попило и засъхнало там трябва да изцедя оттам иначе файда никаква - изцапаното си седи и се връща отново и отново!
65
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наблъскват болниците с всеки кихнал накриво и го пишат с ковид, "лекуват" го от ковид, без пет пари да, дават, *** чоекът е болен от друго. Другити се описва като "лридружаващо зсболяване"... Не е наша задача да ги надприказваме тия лъжци, но Господ започна да не бави много. И никога не забравя
64
1
 
3
 
! Отговори
Хипотеза: преди 2 години
Той може да се извади сам, но трябва да приеме истината за себе си, а тя може да го убие или най-малкото ще го смачка за години!
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези вълни са важни за хората, които са реално застрашени (възрастни над 60 години със сериозни придружаващи заболявания)... Излишно е всяването на паника в обществото, заради тази мутация. Явно журналистите, вече са нацяло в тази "Матрица" наречена коронавирус... По цял ден едно и също...
62
1
 
0
 
! Отговори
Няма да можете ... преди 2 години
Момчето няма да може да го извадите - вече е правил същото като ония копилета! Само жена може да го извади ама не мисля, че някоя е подготвена!
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Микробиолог И как точно ще стане това като след строителният магазин/в който не ме пускат/ отида в Коуфланд където ми се катерят по главата???Говорите глупости и си вярвате даже.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 66"но пък "Дами си преценят" неща, които са много далеч от компетенциите им. " - ми фактите показват, че СЪЩОТО важи за ЕМА и ЕК в Брюксел.
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не влизайте в болница !И там са измамници !Фалшива история !Ако се заразите ,не е Влизайте там !И не мрънкайте ,че няма ..места !Оставете място ,за хотра ,които имат нужда от лекарска помощ !
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неизбежна и нема кво да праим, че си живея живота а който иска в миша дупка да се навреме.
57
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четейки повечето коментари тук, виждаме нагледно Бай Г аньо и Андрешко заедно да действат и "разсъждават". Неграмот ни, арогантни и бедни, клоаката на Европа, но пък "Дами си преценят" неща, които са много далеч от компетенциите им. Пълни не щастници, мислещи си за "просветени"...Пууу!
56
13
 
4
 
! Отговори
Микробиолог преди 2 години
до 64 Хичо Смисълът е да се ЗАБАВИ разпространението на вируса, ПОНЕ там, където може - в кръчмите и в магазините за нехранителни стоки. Храната е стока от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ и без храна не може. Ремонтът е хубаво да си го направиш бързо, но никой няма да умре, ако ти се наложи да го отложиш с 1 седмица или с 1 месец. А без храна не може. Освен това има хора, които наистина имат медицински противопоказания да се ваксинират, не е само от пpocтотия.
55
0
 
1
 
! Отговори
Това че: преди 2 години
Съм живял в един блок или кооперация - прави ли ме приятел с всички в него или съседния? Напротив....
54
24
 
8
 
! Отговори
Мда... преди 2 години
Невежият не знае, че е невеж. Той си мисли, че всичко знае и че е разкрил "Световният заговор". Той е гръмогласен, циничен, агресивен и нетърпящ друго мнение. За него фактите са нищо и извърта/ пропуска данните както си иска- примера с цитиращият положението в Дания, който удобно пропуска момента, че въпреки големия брой заразени там, смъртността им от Ковид е 10(десет) пъти по- малко от нашата.. Толкова си може глупавият..
53
1
 
38
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Некой да ми обясни какъв е смисълът да не ме пускат днес в строителен хипермаркет,без зелен сертификат,а после отидох в Кауфланд,паркинга пълен с коли,вътре фрашкано с хора ????има ли някой идея какъв е смисъла?
52
1
 
25
 
! Отговори
Дъи пак преди 2 години
Какво да правим ли? Същото досега - ,да не се поддаваме на тия глупости...що за ваксина е ако само леко те пази??? То все дно да си биеш една за шарка ( която въведоха в гермнания вече задължителна) и пак да я минеш?!?! То беше една вакса за ковид уж пази, а излиза че цели три не помагат и искат да ме убеждават че ваксата помага
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да правим. Оставяме я да мине и замине. По последни данни вълната е голяма, заради ваксинираните.
50
0
 
21
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 2 години
Пета вълна с Омикрон, неизбежна ли е? Да, неизбежна е! И какво да правим? Вземайте по един бял чаршаф и тръгвайте много бавно към гробищата! А защо толкова бавно? Защото ако тръгнете да тичате, ще възникне паника :) :) :)
49
0
 
19
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Като се спънеш пет пъти в един и същи камък е време да спреш да броиш .
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото ,каже врачката .
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече прекалявате с този вирус. Става банално, като във филмите от турските сериали.