Кабинетът одобри допълнителни разходи за борбата с COVID-19

С тях трябва да се закупят бързи антигенни тестове и тестове за ученици
22 дек 2021 15:52, Красимир Ангелов
19
Кабинетът одобри допълнителни разходи за борбата с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. Средствата в размер на 13 500 000 лв. са предназначени за осигуряване на минимум 4 500 000 бързи антигенни тестове за диагностика на SARS-CoV-2, за целите на осъществяване на надзора на COVID-19.

Тестовете ще се използват за първоначална диагностика на лица със съмнение за коронавирусна инфекция от ЦСМП, в триажни отделения, COVID зони и други лечебни заведения, както и за изпълнение на въведеното изискване за изследване с бърз антигенен тест на не по-малко от 5% от влизащите в България лица от държави от оранжеви и червени зони.

Още по темата
С друго правителствено постановление по бюджета на Министерството на здравеопазването са одобрени допълнителни разходи за 2021 г. в размер на 40 000 000 лв. С допълнителните средства се предвижда да се закупят бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на ученици, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2.

Изследването на учениците в училище, а на децата със специални образователни потребности - вкъщи, е задължително условие за присъствен учебен процес в общините с 14-дневна заболяемост над 250 на 100 000 души. То е включено в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа, утвърдени със Заповед на министъра на образованието и науката.

Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на ученици в условията на епидемично разпространение на COVID-19 е широко разпространена практика в редица европейски и други държави, с което се цели да не допускат асимптомни и пресимптомни носители на новия коронавирус в училищна среда и да се гарантира безопасно и присъствено обучение, се чете в мотивите на правителството.

Със средствата се предвижда да се закупят около 12 500 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на учениците за няколко месеца напред.

Министерският съвет прие също така Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г в размер на 54 000 000 лв.

Приемането на проекта на Постановление на Министерския съвет се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 31 март 2022 г. и необходимостта, на основание чл. 15а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри, отчитат още от правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните фалираха държавата. То не бяха тестове, лечения , хоспитализации, болнични.....постковид.....пак болнични....
17
1
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Тия играят на едро : има да се смучат пари - народа плаща за всякакви измислици - тестове за ученици , ваксини за деца - 1000 лв на пьрва линия ,2000 на втораБаце вече ми се вижда като светец пред новите и честните
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари на вятъра са тези тестове. Който се чувства зле по-добре да си почива вкъщи и да приема витамини, в болница да се влиза в днешно време е опасно за живота дори човек да не е зле. Ремдесивир предизвиква бъбречна недостатъчност.
15
1
 
11
 
! Отговори
Без забавяне! преди 2 години
Без забавяне започна ограбването на държавицата ни ! Тия не чакат дори 10 дни да минат и вече минаха на явно грабене ! Скоро няма да има какво да грабят и сами ще си отидат, защото българина обича да го "оправят" отзад !
14
1
 
10
 
! Отговори
Тъпня ! преди 2 години
Как наричате кабинет някаква група от некадърни да си вържат обувките хорица, които нямат хал-хабер защо са там ? Такава подигравка с държавността се нарича престъпление към държавата !!! Преди време такива мърльовци са ги бесели по площадите !
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези,които пристигат от зелени и оранжеви зони,щом имат пари за билети да си плащат и тестовете.*** и Пульо получиха пари заради пандемията,само хората,работили в производства,ферми ,на полето нищо .
12
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Очевидно че тестове, както и ваксини са ненужни. Поне със спестените пари от тях да бяха купили обикновени ваксини. Явно комисионните вече са дадени.
11
1
 
10
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 2 години
Браво! Ново правителство, стари задачки. Подсигуряват пари за тестове, "ваксини" и всичко свързано с covid истеричната кампания. Не са нужни пари за други сектори на здравеопазването, пенсионерите са презадоволени, и те нямат нужда от помощ, хората в неравностойно положение също нямат нужда от помощ, децата на тази територия също са подсигурени и живеят охолно. Сърбите казват "исти курац"! И тези са продажни душици!
10
1
 
11
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Дайте ги да лекувате деца в нужда не да събираме капачки и Българската Коледа!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еххх, как не можахте за толкова години да намерите средства за здравна реформа, образование, за нищо не намерихте. А за некъв хилав омикрон богато финансиране. Всъщност за какво отделихте пари? Може ли по-конкретно да опишете какво ще получим срещу тея мангизи?
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалкия фигурант и шaйкaта му rpaбят България както и турчин не е rpa6ил
7
1
 
10
 
! Отговори
пазарна икономика преди 2 години
До Чувал съм,Вече се обърна тенденцията. Днес ти трябва да дадеш 1к лв за да ти дадат 6 месеца сертификат и да не те бодат.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия пеят същата песен като Борисов ...да подаряват милиони на милионерите
5
2
 
22
 
! Отговори
Леля Радка преди 2 години
Още грешни парици за Кунчовци, Мунчовци, Витанковци, египетската Изида Тромб и мишелова от Берн.
4
2
 
6
 
! Отговори
Чувал съм, преди 2 години
че дават по 1000лв на калпак ако подпишеш декларация, че си ковиднат, това още от лани тарифата, а ?!
3
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте се ваксинирали! Източихте държавата!
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има хора наистина болни, чиито живот е в опасност, тези хота имат спешна нужда от пари за лечение - но.. за тях ни лев, за сметка на тва безмислените тестове за ученици ще ги платим.
1
2
 
24
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Държавите сами си плащат разходите по натрапената пландемия. Защо се закупуват фалшиви тестове и неваксини с народни пари? Някой трябва да плати масрафа на финала, с живота си, и живота на семейството му!