Ще се ускори ли ваксинацията след добавката за пенсионери?

Лекарствата срещу COVID-19 са много скъпи
24 дек 2021 17:35, Анисия Иванова
86

Очакванията на експертите са добавката от 75 лв. за имунизираните пенсионери да ускори процеса на ваксинация у нас. Все повече фармацевтични компании разработват и медикаменти срещу коронавирус, но лечението с новите препарати ще бъде скъпо.

"Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар. Те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница, но предотвратяват между 38 и 39% от хоспитализациите", посочи д-р Александър Симидчиев.

Не всеки българин обаче ще може да си позволи тези медикаменти, тъй като пакетът за 5-дневно лечение струва до 500 евро. Голямото предизвикателство ще бъде тези лекарства да достигнат до най-рисковите групи.

А най-добрата превенция преди разпространението на Омикрон у нас е да продължим ваксинацията с препаратите, които се прилагат в страната ни и в момента, смятат експертите.

"По-добре птичка в ръката, отколкото две в храста. По-добре е да свършим това, което имаме в момента – пълен ваксинационен цикъл с бустериране", заяви д-р Симидчиев.

За увеличаване на броя на ваксинираните е необходимо да се направи адекватна информационна кампания, категоричен е той.

Финансов стимул би сработил и за по-високи нива на ваксинация и в ресторантьорския бранш, където въпреки изискването за "зелен сертификат", по-голямата част от заетите все още не са със завършен ваксинационен цикъл.

"Имаме много хубави примери като Гърция, Хърватска, Сърбия. Но там говорим за по 100, 150, 200 евро на човек. Не мога да кажа, че 75 лева биха били стимулирал", заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От бранша продължават да настояват и "зелените сертификати" да са необходими за всички сектори.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
8
 
! Отговори
Лекарствата преди 2 години
Са скъпи, защото ще си ги плащаме сами, а не по здравната каса. Където се реимбурсират само безполезни антибиотици. Затова пийте си противоглистното от третия ден по схема. И повече червен пелин.
12
4
 
9
 
! Отговори
щял бил преди 2 години
До Анонимен 1 За разлика от теб те са си с акъла!:)))
11
3
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Еееей, грантаджийски либерастки ***! Бъдни вечер е! Какви ваксини пак са ви в грантаджискитекратуни?!?!?!
10
5
 
47
 
! Отговори
неваксиниран преди 2 години
Лично съм инструктирал всички бабвки и дядовци от блока, че пропагандата за ваксините 24/7 от телевизора е все едно телефонни измами и да не се връзват. За сега успявам да опазя бабите на блока и като ме видят ми се радват.
9
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние пенсиите сме преритали за тия 35 евро. Това е жив майтап бе сеяндурски управници. Ще си наръгам отрова в организма за някакви 35 евро. За толкова ли изпаднали ни имате бе сеяндури. Аз и в момента ям лебец лучец шарена сол и варени картофки. За това ми стига пенсията след като платя на мутрите сметките. С тия 35 евро по богат ли ще стана. За колко дни ще ми стигнат. Като земем дървото и ви замаам само на управници ше ми станете.
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не давате протеста на полицията в Румъния https://youtu.be/V5UqsXAC6C0
7
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно ще се ускори. Доста пенсионери ще се полакомят, особено с по-ниските пенсии. Киро Хитреца знае това. Ще има с какво да се отчете пред господарите си.
6
5
 
45
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
30 години оставиха пенсионерите ни да мизерстват и измират от глад,и чак сега загрижени за тяхното здраве им дават повече пари за да си бият отрова?
5
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ще ги гушна 75 лв, ако ще след това и букета да гушна.
4
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изчакаме и О-вълната да ни залее, и тогава ще мислим за задължителност на зеления сертификат. Типично по след-дъжд-качулковски.
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините безплатно ли ги получавате, или харчите милиони от бюджета за тях?
2
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, значи лекарствата ще струват скъпо, явно защото ще са качествени, а ваксините са безплатни, защото....????? Довършите ми мисълта!
1
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да накараме младите дето се гевезат да се вяксинират.