Сербезова: Петата вълна няма да повтори това, което наблюдавахме

Сред факторите за мерките ще бъдат и заетостта на леглата, и медиците
Обновена: 11 яну 2022 13:10 | 11 яну 2022 13:10, Веселина Йорданова
89
Сербезова: Петата вълна няма да повтори това, което наблюдавахме
Снимка: БГНЕС

Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. Това каза здравният министър проф. Асена Сербезова на среща с директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ, 

В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, посочи здравният министър.

По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19.

В нея участваха още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Дискутирани бяха обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани, съобщиха от МЗ.

Пред журналисти министърът коментира, че в рамките на днешния ден се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55/ Може и в Лидъла да си напазаруваш без зеления амулет. Но в китайския до него не може-искат хвърчащата зелена бележка. Вирусчето просто си има график и си избира промоцийките, както в Кауфланда...А там човек връз човека. И това са го измислили умните и смелите от "първите редици". Затова и хората не вярват на измишльотините им, дори и да искат.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петата няма но щестата седмата и осмата са под въпрос там повторенията ще са падай лягай ставай нали така?
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислете за шестата, тази вече не е интересна...
57
3
 
15
 
! Отговори
Бен Гун преди 2 години
До Полза от Ваксини? "Дори и умрели ваксинираните изглеждат като живи!"
56
2
 
10
 
! Отговори
G N' R преди 2 години
Не, че нещо но винаги съм се чудил първия албум на Гънс Ен' Роузис хард рок ли е или глем метъл?
55
6
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
има доста глупави хора тук. :D да да знам, аз съм един от тях :D
54
3
 
28
 
! Отговори
Решението! преди 2 години
Предлагам цялата българска нация да заживеем в Кауфланд. Тази сутрин напазарувах, пълно е с хора, но си влизаш без Зелевият сертификат. Питам управителя и той отговарят: " Имам договор с вирусът, за да не влиза в Кауфланд".
53
3
 
7
 
! Отговори
Сосиолио преди 2 години
Ваксинирайте се с 3 бустера.
52
3
 
33
 
! Отговори
Полза от Ваксини? преди 2 години
Казахте, че са нужни 70% ваксинирани и се връщаме към нормалното.Страни с над 70% боцнати: Италия, Малта, Германия, Холандия, Австрия, Канада, Финландия, Дания, Англия, Израел и др. Е тези страни върнаха ли се към нормалното?
51
2
 
17
 
! Отговори
Поздрави и за Израел преди 2 години
След като се боцнаха с четвъртата игла, сега е ред на петата и така до 1000. Целта на Израел е бустерна доза през три дена и за това Кучн000 Бустерът щял да заживее в Израел.
50
0
 
17
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Не се отчита поради простота причина, че доста от тях ще имат дългосрочни увреждания и последствия за които държавата няма нито ресурс, нито желание да им подсигури лечение. Тях ги интересува да бачкаме, докато можем и ако не стигнеш до пенсия ще е още по-добре.
49
1
 
20
 
! Отговори
А, Зелев сертификат? преди 2 години
Десетки страни с над 70% ваксинирани + Супер зелевата хартия и отново затваряния и ограничения.
48
2
 
23
 
! Отговори
Поздрави до Германия преди 2 години
След като се набоцкаха над 80% и изкараха зелев сертификат, живущите в Германия мога да посетят ресторант или кафе само с 3 дози игли или бустерна доза. Да им е честито след няколко месеца ги очаква и бустер през месец.
47
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази вълна ще е най-тежката. Всеки е с нагласата, че ще го кара леко с хрема и малко кашлица и никакви мерки не се спазват, а политиците потънаха в популизъм, който допълнително ще утежни положението.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А процента на възстановилите се отчита ли се?
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лицемери! Дреме им за народа. Не случайно сме твърдо на първите места по смъртност от Ковид. Те си получават тлъсти заплати и комисиони, правилата не важат за тях, имат подсигурено безплатно лечение и грижи ако се наложи. Народа да му мисли защо се е юрнал да ги защитава вместо да ги изхвърли с камъни или да ги трича.
44
1
 
22
 
! Отговори
Ох преди 2 години
И понеже, за да ме опазите да не умра от Ковид, затваряте отново болниците за планов прием и операции, ще си умра заради нелекуваното бъбречно заболяване. При предното затваряне пропуснах прием и показателите естествено се влошиха. Подозирам, че това ще се случи и сега, но нищо, нали ме пазите за мое здраве... Време е бюрократите и математиците да бъдат наритани в ъгъла и със здравеопазването да се заемат истински лекари с истински дипломи.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Какво иска да каже? Какво сме наблюдавали?" ..... Ами те също се страхуват, какво си мислите? И затова говорят несвързано, както и пишещите тук, между другото.
42
0
 
10
 
! Отговори
перко преди 2 години
Тази *** и пророчица ли стана ?
41
2
 
3
 
! Отговори
Пълен локдаун преди 2 години
За всички безделници.