Хронично болните спряха да посещават джипитата заради COVID

Д-р Брънзалов: Броят на личните лекари намаля, под 4000 са
12 яну 2022 21:15, Анисия Иванова
10
Хронично болните спряха да посещават джипитата заради COVID
Снимка: Pixabay

“Covid епидемията до голяма степен изолира хората по домовете им. Нашите хронични болни започнаха да не посещават кабинетите на общопрактикуващите лекари. Говоря за пациенти с артериална хипертония, диабетици, които имат хронични заболявания, за които се изисква динамично наблюдение. “, каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар.

“Голяма част от тези хора се уплашиха и просто не ни посещаваха. Второ, имаше някои недомислени нормативни актове специално за получаване на лекарства, които доведоха допълнително до това да се разредят посещенията. В момента, ако на дадена терапия е изтекъл срокът за протокол за отпускане на медикаменти, пациентът просто може да отиде и да си ги вземе в аптеките, без да посети съответния специалист, който го наблюдава. Това определено беше една голяма грешка, която доведе допълнително до по-рядки посещения. За съжаление, голям процент от тези хора влошиха състоянието си.“

Започва да си мисля, че общопрактикуващите лекари са универсалния бушон на системата. И за всяко нещо, което не върви, са обвинявани те, каза той пред БНР. По думите му това е довело и до силно редуциране на техния брой - от 7000, които са започнали в началото на реформата, под 4000 в момента.

Общопрактикуващите лекари си седят на мястото, справят се със ситуацията, доколкото могат, каза той.

"В тази сфера има и хронично недофинансиране. Нямаме възможност да взимаме повече сътрудници, които да ни помагат с това огромно административно бреме. Всичко това отблъсква младите хора от нашата професия, няма попълнения. Превенцията е много важно нещо за здравето на един народ.“, допълни д-р Николай Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Пфф преди 2 години
Че какво общо пък има ДжиПито с хроничните болести? То служи като един регулировчик за неориентираните през кръстовището. Звъня - вдига сестрата: "Направление за ортопед ми трябва". Тя: "Не, за преглед ви трябва". Аз: "Прегледа ми е ясен - остеонекроза, асептична некроза на главата на тазобедрена става, болест на Чандлър, кокс мортос ... ". Тя, осмисля 3 минути ... "Направлението ви е готово, заповядайте". Тия с хроничните си знаят диагнозите.
7
1
 
11
 
! Отговори
няма смисъл..... преди 2 години
В началото на месеца почнахме с едни сополи, кашлица и температура. Само жената ходи до т.нар джипии и веднага и направиха един бърз антигенен и понеже бил ( - ), я пратиха за PCR с направление. Чака ден и половина за резултат, но и той беше (-). Чак тогава я пратиха на пулмолог, чаааак във Владиславово, на 20км от нас, защото тука няма такъв. Преслушали я и казали, че вече се оправя, но изписали други хапове за 50-60лв, които са същите но от друг производител. Аз реших да не си го причинявам
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинявам се на малкото читави лични лекари, но останалата част за нищо не стават. Повечето джипита нямат никаква идея за пациентите си и не могат даже да ти дадат един нормален съвет. На майка ми след инсулт не спомена за това, че може да си извади ТЕЛК, защото трябва да попишат малко документи, такива ли джипита ни лекуват, този не си направи труда да види епикризата и да каже нещо. Хората са оставени на произвола на съдбата.
5
3
 
18
 
! Отговори
варна преди 2 години
Моето Джипи,прехвален лекар,даже не вдига телефона.Пази се да не прелети някой вирус.А направления дава само на познати.Ще го сменям.
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 човека си отидоха защото джипитата ги лекуваха от хроничните им заболявани по телефона и през прозореца на кабнетитите им Това знаят ли го сеяндурските управници. Не не го знаят те си мислят че всички *** от ковид така пише в смъртният акт.
3
3
 
24
 
! Отговори
Ха са преди 2 години
Това е дело на безумни медици математици и политици Заради това смъртните случаи растат а не заради ковида Ибийците на собствения си народ
2
1
 
15
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
не какво/ вирОс/, а КОЙ - да не ги изреждам всичките експерти, които денонощно облъчваха и страхуваха! Сега и плановите операции спират и те така. Статистика трябва да изпълняваме! Жалка картинка, лошото е, че не малко зомбита се връзват
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е. И аз спрях. Ще ме тестват и ще ме вкарат в играта. Те от друго не лекуват вече.