Математик пресметна: Реално заразените на ден са около 35 000

Повече от 10 000 теста на ден не можели да се правят и заради това не се засичали
136
Математик пресметна: Реално заразените на ден са около 35 000
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на заразените деца е рекорден, каза математикът Лъчезар Томов пред bTV.

„Доминантността на варианта „Омикрон“ се случва. В момента 10 души заразяват 16, което също е рекордно в България“, каза Томов.

Още по темата

„Сега виждаме голям скок на заразяване при децата и рекордни проценти. 1208 са заразените деца днес“, допълни той.

„Когато вирусите еволюират към по-голяма заразност, всъщност еволюират към по-равномерно разпространение по възрастови групи, тъй като се приспособяват към човешкия геном“, обясни математикът.

Той прогнозира, че най-вероятно заразените на ден са около 35 000, но нямаме толкова тестове, за да се установят. Повече от 10 000 теста на ден не могат да се правят, допълни той.

По думите му в момента за 8-9 дни болните в болница са скочили от 4100 на над 5200.

„В момента делът на интензивните е 12% спрямо всички. Има много висок дял на интензивност спрямо възрастта, която е много ниска. Излиза, че „Омикрон“ или е даже по-тежък от „Делта“, или излиза, че не се тества добре и се изпускат много случаи“, смята Лъчезар Томов.

Според него тази вълна у нас няма да е много кратка заради малкия брой ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
6
 
! Отговори
era преди 2 години
още един дъррвен философ му дават форум. Това е само с цел облъчване и всяване на стррах. Толкова глупости на едно място не нях чел отдавна.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже,боже...математик ни обяснява как се ръзвиват вируси и как протича заболяване...тоя гном много си е повярвал.
87
2
 
7
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 2 години
Може и повече да са- да не мислите ,че всеки кихнал и с хрема ще хукне да се тества. Децата масово са болни , половината са сополиви по градините и училищата, родителите им са го изкарали при предходните вълни и сега имат имунитет-ако въобще го карат е много леко и въобще не обръщат внимание.На хората им писна, нито се имунизират, нито следят ситуацията. Тестват и се имунизират тези ,които искат сертификат
86
7
 
7
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Пуснете децата на он лайн обучение. Не си играйте на политика със здравето на нашите деца. Две седмици докато отмине пика на вълната.
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 105Абсолютно има. Но хората като теб са коне с капаци и панически избягват да търсят сами информация по официалните сайтове. Тук визирам Европейската агенция по лекарствата, Drug Enforcement Agency, Европейската комисия и т.н. Данни има. Съвкупният брой на увредени от всички ваксини срещу ковид е в милиони, и това са само официално документираните случаи според правителствени и международни органи. А дали съм "плоскоземец" може да се прецени въз основа на писмената ми култура.
84
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тия починали ваксинирани. Няма такива в световен мащаб или може би единични случаи. Гай Баньос ще страда заради простотията си тепърва.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Излиза, че Омикрон или е даже по-тежък от Делта - Категорично не излиза това, пич. За да кажеш, че човек е болен от Омикрон, не е достатъчен бърз или PCR тест. Следва да има секвениране на всяка една проба, което практически е невъзможно. А и стои изключително интересния въпрос за смъртността при ваксинираните. Реално преди изтичане на 14 дни от поставяне на съответната доза, човек се счита неваксиниран. Дали тези, които починат в рамките на този период, се пишат починали от К19 или не?
82
2
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Коронавирусът свърши работата на 10 български правителства , откакто преминахме от тоталитаризъм към демокрация, и то само за две години!Вече няма да се мъчат да правят пенсионна реформа и да правят фокуси, за да осигуряват ежемесечно пари!Вече няма да се финансират всякакви болнични заведения, те ще отпаднат от само себе си!Всички български слуги от запада взеха да се замислят и да се завръщат в България, даже и чужденци взеха да идват и се заселват!Селяни прости живота е жесток!Гарфийлд! ЦРУ!
81
2
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Антиии,какво се мотаете тук?Айде бегайте на площада,Омикрона ви чака...
80
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 2 години
до 77 по списък сме 6 милиона и нещо си обаче по списъка на цик сме 7,5 милиона с право на глас е нали сме демократия то и умрелите имат право на глас или и тва ке го оспорим
79
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Абе какво става с протеста на Костя Копейкин бе? Да не би да са му спрели плащането?
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно го преболедувахме по-бързо от очакваното. Кунчо няма да взима бонуси от бигфарма.
77
1
 
4
 
! Отговори
АРЕ СТИГА ВЕЧЕ преди 2 години
С тая ПРОСТОТИЯ. СВЪРШИ, КРАЙ С КОВИДА.Омикрона е вече със силата на ГРИП, нито засяга дробове, нито нищо. Който умира от Омикрон би умрял и от Грип.
76
0
 
3
 
! Отговори
88 преди 2 години
Не предполагах, че и *** толкова много математици в България. Сцепиха се от прогнози и изчисления!
75
0
 
7
 
! Отговори
Боб преди 2 години
Математици хвърлят боб, гледат на кафе за вируса, гонения на антивакс вещици, АБЕ.. да не сме 1600-Ната година пак???
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време нали правихте по 50 000 теста. Или цялата статистика е едно голямо менте, по голямо от просто 75
73
1
 
0
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Да си почистим къщичката от старите дръгливи, на никого ненужни болни всякакви млади и стари българи, които искат само пенсии и внимание, и теглят българското общество надолу!Господ е българин и ни донесе коронавируса с всичките му безкористни апостоли-щамове, които вършат дела с висше знание и познание!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато вирусите еволюират към по-голяма заразност, всъщност еволюират към по-равномерно разпространение по възрастови групи, тъй като се приспособяват към човешкия геном - ОБЯСНИ МАТЕМАТИКЪТ !!!!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИСТИНАТА - "Тоя си каза - макс. 10 000 теста на ден е капацитета." Вероятно е пропуснал е да каже ,че това е за PCR тестовете ,но в статистиката влизат и бързите - антигенни тестове .
70
0
 
5
 
! Отговори
Гледач: преди 2 години
А напълно реално, заразените са трилиони, а умрелите вече достигнаха трилиарди. Много е страшно, звездите ми го говорят!