Ваксина от кокоши яйца предпазва от всички щамове?

Учени от САЩ и Австралия изпитват нов препарат
44
Ваксина от кокоши яйца предпазва от всички щамове?
Снимка: БГНЕС

Учени от САЩ и Австралия създадоха ваксина срещу коронавируса, в която има съставка на кокоши яйца.

Те са провели предклинични проучвания и рандомизирано контролирано клинично изпитване на интраназална ваксина фаза I срещу COVID-19, чиято активна съставка, имуноглобулин IgY, се получава от кокоши яйца. Резултатите са публикувани в сървъра medRxiv.org preprints.

Учените смятат, че колективен имунитет може да се постигне, ако се ваксинира 70-80% от населението на света. Днес средната стойност в световен мащаб е под 60%, а в развиващите се страни - под 10%.

Коронавирусът SARS-CoV-2 навлиза в организма главно през носната лигавица, в която има повишени нива на рецептора на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2). Шиповият протеин на вируса се свързва с този рецептор и го използва, за да навлезе в клетките. Затова антителата, които се прилагат интраназално, т.е. през носа, могат да играят решаваща роля в предотвратяването и предаването на инфекцията. Интраназалните ваксини се използват активно за предотвратяване на много респираторни заболявания при хора и животни.

Авторите са разработили евтин начин за бързо получаване на големи количества антитела от интраназални ваксини за COVID-19. Те са инжектирали кокошки носачки с рецепторно-свързващия домейн (RBD) на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Две до три седмици след тази ваксинация, в яйцата на кокошките са били регистрирани достатъчни нива на IgY антитела срещу SARS-CoV-2.

Клиничните изпитвания във фаза I показват, че тези антитела са безопасни и се понасят добре от здрави хора под формата на интраназални капки. Антителата са прилагани на здрави възрастни участници в нарастващи дози в продължение на четиринадесет дни и всички участници са показали безопасен и поносим профил, предаде БГНЕС.

Едно от предимствата на кокошите антитела IgY е, че те намаляват риска от тежки имунни реакции. При нито един от участниците изследователите не регистрират IgY или повишени нива на цитокини в серума, което показва, че антителата действат добре на нивото на носната лигавица и не се отлагат в кръвта. Последното е много важно, тъй като изключва появата на системен възпалителен имунен отговор. Според авторите такава ваксина може да се използва при широк кръг от хора, включително имунокомпрометирани хора, възрастни хора, хора с ревматоиден фактор и деца. Единственото изключение са хората, които са алергични към яйчени жълтъци.

Учените отбелязват, че интраназалната ваксина, базирана на имуноглобулин от кокоши яйца, ще действа срещу всички варианти на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Приема се!Ако това е спасението-така да е.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехааа съга ЖЕНИТЕ ши почнат да снасят яйца. А ние мъжете ши станем петли ше ги ярим и кукуригаме.
33
0
 
3
 
! Отговори
ЪЪЪ . . . преди 2 години
Само да не стане на края мъжете да кукуригат а жените да кудкудякат . . .
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две яйца и кожена спринцовка...
31
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ами бройлерите вече не стават за ядене. Поне да ги ползват за отглеждане на антитела. Но възниква въпрос. Какво ще правят вече боцнатите с ГМО бъркаме с непоправимите отклонения.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така.има една рецепта. ТА взимаме 4 яйца слагаме ги да се варят, а ние през това време за за ракийка. Като се върнем яйцата таман ще са сварени... Добре. Нарязваме ги както и хареса, добавяме нарязан лук, червен пипер олио... Разбърква е ги и ето ви готова салата... Ни ковид ни грип.. Нищо само сутринта водата няма да ви стига. Ха наздраве.
29
0
 
5
 
! Отговори
Хммммммм преди 2 години
Имаше преди време едни хапченца с нещо от кокоши яйца.Давах на дъщеря си в началото на октомври за предпазване от сезонен грип. Минаха повече от 20-25 години и не помня подробностите, дали беше "респивакс", или нещо друго, не мога да се сетя, но беше по препоръка на лекар и действаше перфектно.Помня предупреждението за яйцата, та затова се сетих.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи се връщаме към старите, изпитани методи?
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ся ко?Разбивам 2 яйца за омлет и ги шмръквам като кокаин през носа, и съм ваксиниран а?
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко което пише е така, но липсва едно важно изречение, а именно ТОВА Е СТАРИЯ МЕТОД на създаване на ваксини. Ей за това говорим от 1 година.
25
1
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
А сегашните , които взеха да стават задължителни ,не действат ли срещу всички щамове ))))
24
1
 
2
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
До сега не бях чувал,че в гроздовата се слага и яйце,ще си я пия чиста:)
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това дали означава, че първо е било яйцето, а не кокошката?! Защото иначе щяха да направят ваксина от кокошка...по пътя на логиката де!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка кокошка изтребител , всяко яйце бомба срещу корона вируса...
21
4
 
7
 
! Отговори
само българско преди 2 години
нищо краварско не искам
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали работят ваксините..как така нова ваксина..Това е пропаганда
19
3
 
6
 
! Отговори
Рон Джереми преди 2 години
От мойте яйца предпазва най-добре. Елате да ви удара по една ваксина - доволни ще останете и за бустерка ще питате. И хеороиди лекува в ранен стадии.
18
1
 
13
 
! Отговори
тя преди 2 години
От кога чакам нещо подабно ! Имам автоимунно заболяване !
17
14
 
4
 
! Отговори
Кокошкарска работа преди 2 години
Това някой учен кокошкар ли го измъдри, или е платена реклама на яйцефермата?
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядем яйца, да спрем сополите.