Дания предлага четвърта доза, разхлабва ограниченията

Случаите се увеличиха рязко, но не и смъртността и хоспитализациите
13 яну 2022 11:12, Елка Василева
43
Дания предлага четвърта доза, разхлабва ограниченията
Снимка: архив, БГНЕС

Дания ще предлага ваксинация с четвърта доза на най-уязвимите си граждани на фона на рекордния брой на заразените с варианта Омикрон, съобщи Ройтерс, цитирайки министъра на здравеопазването.

Решението е взето в момент, когато законодателите се съгласиха да разхлабят в края на тази седмица антиковидните ограничения, след като нивата на хоспитализации и смъртност се стабилизираха въпреки рязкото увеличаване на случаите.

Още по темата

"Колкото по-широкоразпространена в обществото е инфекцията, толкова по-голям е рискът, че тя ще достигне до най-уязвимите", каза здравният министър Магнус Хойнике. "Сега отваряме нова глава, а именно - решението да предложим четвърта доза на най-уязвимите граждани", каза той пред репортери.

Лекарственият регулатор на ЕС изрази съмнение в необходимостта от четвърта доза ваксина срещу ковид и каза, че няма данни в подкрепа на този подход, защото все още няма достатъчно информация за бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

Унгария съобщи, че обмисля дали да предлага ваксинация с четвърта доза. Чили и Израел вече започнаха кампаниите си за поставяне на такава доза.

В средата на декември в Дания имаше скок в броя на случаите на новозаразени и бяха въведени нови ограничения. Но въпреки че дневните нива на новозаразените остават високи - над 20 000 на ден, хоспитализациите и смъртността се стабилизираха на нива, по-ниски от преди година.

"Ние сме в по-добра позиция, отколкото очаквахме и се опасявахме", каза началникът на Датската здравна агенция.

Законодателите се съгласиха отново да отворят театрите, кината, музеите, развлекателните паркове и ботаническите градини и да позволят присъствието на ограничен брой зрители на спортни прояви на закрито и открито.

Подкрепата за ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Дания е висока. Четири от всеки пет души са ваксинирани с две дози, а малко повече от половината от населението е и с подсилваща доза.

Кампанията за слагане на четвърта доза ще обхване най-уязвимите граждани на страната по-късно тази седмица. Здравните власти обмислят и дали да предложат четвърта доза на по-възрастните и на обитателите на старческите домове.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Така е - от три пъти до тук никакви странични ефекти.А имам колега който каза,че при второто му преболедуване е имал 10 дни температура.Е,добре,защо да дам 2000 лева за лекарства,когато мога да дам още 1500 и да си купя нов климатик за 3500?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахам, голяма логика! Браво на датчаните. Нали нямало проблем със заразените?! Защо тогава се притесняват. Да си живеят живота.
25
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания и Норвегия са отличниците в Европа по управление и справяне с пандемията. А тука някакви аутсайдери ги критикуват! Айде малко по-скромно! Най-неваксинирани, най-болни, с най-много умрели, а акъл ще раздават. Наглеци!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От един от най-големите вестници в Дания се разкайват че са се провалили като са следвали сляпо политиката на правителството и са публикували само техния послания без да задават въпроси. https://youtu.be/W9bfLXBuRP8
23
2
 
8
 
! Отговори
една преди 2 години
"Предлага" или "изисква", за да водиш нормален живот? Има разлика в понятията, не мислите ли? Не е задължително в случая е много лицемерно - да ядеш също не е задължително, но се сещате за последиците, ако не го правиш.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** съпоставят нашата здравна с датската здравна... шорош що си абиш парите за такива ***?
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом там предлагат, скоро ще налагат. Я как набодените с две ваксини ги накараха и бустер да си сложат. Колко му е и4-та дозичка. Това ваксърите са яки момчета и момичета, може да издържат.
20
3
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Ще има и осма доза. Небето да я пази, Дания
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще пропусна, чакам 5-тата
18
3
 
22
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
До 29- ти вярваш ли на тези статистики? Гарантирам ти, че ваксинацията с нищо не р допринесла за намаляване на смъртността от Ковид, там си беше ниска и преди препаратите наречени ваксини. Много се смея като кажат, че в интензивните са предимно неваксинирани, а се оказват старци, че то дред тях ваксинацията е 98% , останалите са толкова зле, че не смеят да ги ваксинират щото няма да издържат живителната течност.
17
1
 
18
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
И след толкова мощна пандемия, толкова бустери, да се чуди човек как е жив без една игла:)
16
0
 
7
 
! Отговори
БКП преди 2 години
Омикрона е в Парламента вече 32 години.Затова сме вече 6 милиарда.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е тръгнало скоро ще стигнем 10-тата доза
14
4
 
21
 
! Отговори
Мечо Пух преди 2 години
Колкото повече, толкова повече! Абокад и домашни флакони за текущо зареждане - на 12, на 8 и на 6 часа... Подобни инсталации и на обществените места. Срок на валидност на сертификата - от доза до доза! И тогава ще заживеем както пожелаХА
13
2
 
6
 
! Отговори
Наркоман преди 2 години
А до 404 ще мине доста време.Само боцкане,боцкайте се,игли има.
12
1
 
7
 
! Отговори
Здравейте циркаджии преди 2 години
Да не обиждаме цивковото изкуство!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде бяхте на протеста? с писане по форумите няма да стане, разберете
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще разгневите Омикрон с четвърта доза, тъкмо се окроти и реши да ни пощади, не си играйте с оганя.
9
1
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ДОЗИТЕ ИДВАТ СЛАБИ. ТРЯБВА ДА СА КОНСКИ
8
14
 
8
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"Случаите се увеличиха рязко, но не и смъртността и хоспитализациите" това е важното шматки...