СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица
13 яну 2022 23:00, Петя Славова
141
СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните
Снимка: БГНЕС

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация. Според СЗО световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашният доминиращ щам - Делта, предаде АФП.

Още по темата

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица, и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

„Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани“, каза на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани", добави той.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на СЗО. "По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници – и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 г., 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 г.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, каза той.

До 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
25
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Безобидният вирус, който протича безсимптомно или леко си хремав е многооооо опасен за неваксинираните на базата обаче на манипулации и предположения
53
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от вчерашната статистика в България умрели 1 на всеки 84 болни. В Испания 1 на 1000. Защо? Ами защото не сте ваксинирани!!! И така е навсякъде във ваксинираните държави. Пълните болници са само и единствено в България.
52
2
 
26
 
! Отговори
НЕ преди 2 години
На фашисткият сертификат
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно думата "мecти" има забрана тук.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33-ти следи си накъде ти се мести тромба след случката.
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле много ме е страх... момент само да си го преместя в другия крачол... леле... сега още повече ме е страх. А най-голямата загадка е как все още има хора, които възприемат този цирк на сериозно?!?!
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя мамуняк е част от заговора. Комунист по душа и по минало.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоши неабонирани, много лоши.
46
2
 
31
 
! Отговори
Фашисти преди 2 години
Разнася се от ваксинираните..тръгна от такъв с 4 дози в Южна Африка където няма случаи а цяла Европа гони рекорди..защо ли
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тая логика, който се ваксинира е по-опасен за неваксиниран, защото е преносител и заразява неваксинирани без да се е разболял,тайно.
44
2
 
24
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 38:Болничното лечение В Испания е на светлинни години от това в България, а корупцията е нулева и лечението адекватно без масирана атака от 30 антибиотика и медикаменти
43
3
 
20
 
! Отговори
Супер тъпня преди 2 години
Какъв тъпизъм влизаш в заведение да пиеш една Загорка и някаква на вратата те спира и ти вика "Господине вие имате ли ЗелеВ Сертификат ?" И мозъка казва "Да имам, заповядайте" и си показва доволeн и усмихнат QR кода на телефона. Върнахте ме в първи клас с тези глупости.
42
2
 
21
 
! Отговори
Бай Шиле преди 2 години
Я навремето от Булгарплод що компоти съм изпил, тия сега файзер, майзер, янсен, мансен, модерна и други за нищо не стават. Никакви компоти не са това. Пълни ментета.
41
2
 
19
 
! Отговори
Роналдиньо преди 2 години
СЗО-то да пуска следващата гръцка буква, че с тоя омикрон само плащат, ама нещо не си върши работата. Само псевдоумните им вярват на брътвежите и се бодат с компотите, които наричат ковид ваксини.
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря за загрижеността на СЗО, но не възнамерявам да участвам в техния експеримент. Предоставям им доброволно дозите от бъркоча, които ми се полагат.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едновременно да обявават, че вапцинацията гарантира "непълна" защита, и че невапцинираните са супер застрашени е просто илогична глyпост.
38
2
 
33
 
! Отговори
era преди 2 години
само не разбрах как неваксинираните са виновни за мутацията на Ковид. По-скоро е обратното и се опитват да вменят вина у хората. И тези са едни интересчии, че няма на къде. От страх да не им спрат паричките, ще кажат всичко каквото им се поднесе.
37
3
 
20
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Нашите лъжат с цифрите първо защото всяка болница печели от Ковид болни и второ защото имаме престъпни/корумпирани политици, които им е по-лесно да управляват като всяват страх и по този начин ни крадят парите. Със страх се управлява най-лесно. Всеки малко почувствал се зле или с някакво заболяване се тества за Ковид с менте тестове. Покаже ли позитивен ако ще от рак да е починал се пише пукнал от Ковид а човека я от инсулт, я от инфаркт или рак е починал. Лъжат с тестовете за да се набоцкате.
36
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните да погледнат какво е ADE(antibody dependent enhancement). Ще схванат, че са по-податливи на заразяване, а не както си мислят, че били предпазени.
35
2
 
6
 
! Отговори
do 38 преди 2 години
Мда, правят разлика, че някой вместо да умре от ковид умира от инфаркт.