Проф. Аргирова: Пандемията ще приключи още през 2022 г.

Тя допуска най-много още един сериозен щам
16 яну 2022 11:28, Александър Попов
174
Проф. Аргирова: Пандемията ще приключи още през 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година, заяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19 пред БНТ.

"Ще има, може би, още един вариант след Омикрон, а може и да няма. Аз лично смятам, че това вероятно ще е последния или предпоследния вариант, след което действително ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот", каза Аргирова.

Въпреки оптимистичната прогноза, според нея все още не е дошло времето за приравняване на ковид пандемията с грипната епидемия. В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но у нас обстановката не позволява това, смята професорът.

Според нея не е разумно у нас да отпадне сертификата за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча проф. Аргирова.

Възможно е, обаче да се намали действието на зеления сертификат, защото непрекъснато постъпва нова информация и данни за това колко време трае защитата срещу ковид от ваксините и от антителата след преболедуване.

В този смисъл не е ясно и колко бустерни дози ще са необходими. Обмислят се различни подходи относно прилагането на бустерни дози - да се прилага ваксина срещу най-разпространения вариант в дадения момент или ваксина срещу щама с най-висока циркулация в даден регион в света.

Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП "Възраждане", ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите, каза Радка Аргирова.

Основната ѝ задача ще бъде да направи цялостен анализ на всички данни, с които разполагаме - не само на заболеваемост, но и на използването на интензивните легла и тяхната наличност.

"Въпросът е, че трябва да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то не само за Омикрон, но и за другите искания, които се поставят с протестите на"Възраждане", каза Аргирова, "Във всичко ще се вслушаме, само че ще вземем решение на базата на данните. Щом предстои да взимаме решение, трябва да го вземем както трябва. С предварителни предубеждения и нагласи нещата не стават."

Според нея всички решения, свързани с управление на пандемията, които се взимат от властите у нас, трябва да бъдат на базата на данните от България. Защото случващото се у нас често се разминава от случващото се в други краища на света.

"При нас ситуацията е по-различна даже и заради това, защото е много по-малък процента на ваксинираните, а това е много важно.", коментира тя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
14
 
! Отговори
За луда пруфесурка преди 2 години
Старата куку. мявка няма умора!
125
0
 
6
 
! Отговори
баба радка преди 2 години
ще приключи тази вълна, за да се успокоят хората малко. Следва нова обаче. Нали все пак целта е фалити и окрупняване. Кръглоземците трябва обаче да продължават да се бодът и да убеждават *** в същото.
124
1
 
16
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Много професори - хилав сертификат !
123
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блажени са вярващите.... Духът е изпуснат вече от бутилката. Гответе се за следващата мутация.
122
2
 
15
 
! Отговори
До 130 преди 2 години
Аз го изкарах два пъти и с два теста ...първият път наистина беше по тежко или по скоро дълго ме държа 10 дена с температура 39 и кашлица....втория път без температура леко дразнене на гърлото и отпадналост 3 дена ...като обикновено ОВИ !!! Но като цяло загубих 28 дена да си седя в къщи еле втория път !!! Парацетамол и имуностимуланти тва е лечението , и жесток отказ за болница !!! Вирус има , но е отслабнал яката ...и в момента ни залъгват със сезонна настинка под името Омикрон ...
121
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е на светлинни години напред, по интелект и начин на говорене. Борисов не може да направи нито едно завършено и смислено изречение, облизва се отвратително и при малкото интервюта които е давал, винаги се е държал просташки и мутренски.
120
4
 
6
 
! Отговори
До Боримечката преди 2 години
Знаеш ли колко е средната продължителност на живота по африканските страни, даже и без Ковид? Нормално ако доживеят 40 нсправо си се водят столетници. Това, че се плодят здраво е друга работа.
119
2
 
4
 
! Отговори
Една врачка преди 2 години
би направила по-точна прогноза!Ама друго си е експертО и телевизорО да ти кабе тия глупотевинии, може, вероятно, може да вали, ама може и да не вали!
118
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пишещите, че са го изкарали леко с лека хрема и драскане по гърлото. Как сте сигурни, че е било ковид, като не се тествате за да събират генетичен материал? Може да си е било обикновена настинка.
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя ви се какво се ха ите да тролите за зелен сертификат, като така или иначе никъде не го искат, нито проверяват. Докато за повошените в пъти сметки не може да се каже същото. Искат ди ги и ако не ги платите ше ви вземат и последната руза от гърба.
116
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пандемията ще приключи когато европа спре парите
115
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Отстъпват значи. А аз почти изкарах. Една вечер мускулни спазми, учестен пулс, температура, болки в бъбреците и гадене, жестоко главоболие. След това нормализация и отпадналост. Болки в гърлото на 3-тия ден. Тежест в гърдите поради което пих някакъв останал бебешки сироп за кашлица. Добре ми подейства 5 км разходка в балкана Ама може и ангина да е било. Кой знае.
114
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се върнем към нормалния живот, чак когато отпадне зеления сертификат. Факт!
113
1
 
11
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Значи само трябва да ви изтраем още малко. Само не ни изпробвайте търпението!
112
3
 
25
 
! Отговори
Дават ли си сметка преди 2 години
КовиД истерия ще приключи , но постКовиД синдрома ще остане дълго след това , особенно хората с лабилна психика и двугодишния тормоз !!! Дават ли си сметка , че това реално е една война , на СЗО и ЕС срещу обикновените хора , опит за едно фашисткишо подчинение ?!
111
2
 
6
 
! Отговори
Зелен преди 2 години
Предлагам зеления сертификат да се трансформира в ушна марка, така ще се улесни контрола, а и на експертката ще й отива, беее-бееее
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От твоите уста,в билгейтсовите уши.
109
1
 
14
 
! Отговори
Смело преди 2 години
Активно спорт , слънчеви часове , витамини дали от плодове или изпитани таблетки , дори и бабини рецепти за настинка ....вършат уникална работа за здрав организъм и имунитет !!!
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле колко точно и недвусмислено се е изказала женицата! Ако и съветите й към г-н премиера са с толкова 'може би', 'вероятно', 'може да има, може да няма', Кирчо скоро ще нацели (много вероятно) верния път.
107
1
 
17
 
! Отговори
Аптекар преди 2 години
Нямате си на идея , колко хипохондрици създаде тази КовиД истерия !!! Всеки ден се продават , тонове КовиД тестове , всеки чул не чул недоразбрал за "някакво" лекарство срещу вируса и го търси под дърво и камък !!! В момента 9 от 10 човека са с настинка , хрема и кашлица , естествено са си поставили диагноза Омикрон , щот така казват по новините !!! Явно са живели на друга планета до сега ...винаги януари февруари и март е едно и също т.е зимните месеци сезон на гриповете !!!