Грип или COVID? Трудно се различават, доказателството - с тест

Грипът не се е променил, заяви проф. Радостина Александрова
17 яну 2022 13:38, Красимир Ангелов
63

Четири случая на сезонен грип тип "Камбоджа" вече са доказани у нас, като пробите са взети от пациенти, които се лекуват в болницата в Златоград.

"Грипът не се е променил. Основните месеци на грипния сезон са януари и февруари. Няма как сами вкъщи да разграничим дали сме заразени с грипен вирус или коронавирус. Има десетки респираторни вируси и клиничната картина доста трудно може да се разграничи. Това може да стане с тестове", заяви вирусолгът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Още по темата
Тя посочи, че все още няма достатъчна информация за протичането на едновременно инфектиране с грип и коронавирус.

"Двата вируса биха могли и да си помагат. Всеки вирус се стреми да надхитри гостоприемника. Беше изказана хипотеза, че грипният вирус е спомогнал за разпространението на коронавируса. Експериментите показаха, че в тези случаи може да има по-сериозно заболяване. Те обаче не се засичат в една и съща зона", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Вирусологът посочи, че има хора, които никога не биха се инфектирали с коронавирус. Експертите търсят такива хора сред живеещи заедно двойки, в които единият човек въобще не е бил ефектиран.

"Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса", подчерта проф. Александрова.

"Преди пандемията доста подценявахме вирусите. От грип всяка година боледуват 20% от световното население, а броят на жертвите може да достигне 650 хил. Няма два еднакви сезона. Ваксините срещу грип и Ковид-19 може да се поставят дори в един и същи ден", каза още тя.

"Има данни, че Омикрон протича по-леко. Доколко е по-лек наистина, трябва да видим какво става при среща на Омикрон с хора, които не са ваксинирани или не са боледували от Ковид-19. Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани", посочи проф. Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипа е жесток вирус, направо те смазва.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкоз верно и с тест дибеланке
28
3
 
15
 
! Отговори
някой преди 2 години
Лельо Радостинке, ти лекувала ли си болни от грип??? Моята общопрактикуваща лекарка, не е по-голям професор от тебе. Преди няколко години, преди пандемията, сутрин се събуждам в леглото с болки по цялото тяло, температура 38, 39 градуса, все едно са ме били с тояги, не мога да стана от леглото.Жена ми се обади на личната, щото аз не можах да вдигна телефона!Тя и каза - веднага Тамифлу - антивирусно противогрипно. И верно бе, позна!Коронавируса отначало леко си настинал, после се влошаваш.
27
2
 
23
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
отново джаба радостина александрова избълва поредните глупости
26
2
 
25
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Бабо Радке, в момента карам великия ти Ковид. Имах един ден температура, след това 3-4 дена хрема и малко кашлица. Това е великия Ковид. И понеже минах да се тествам, сега съм 10 дена в почивка. Благодаря ви за мерките. Имах нужда от почивка. За инфо на баба Яга, неваксиниран съм.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязвате ли как лека по лека започват да ни обясняват как коронавирсчето не е нищо особено и ще е сред нас? Един вид си е като грип.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да обаче ковид е васкулит и трябва да пиеш поне аспирин против тромби. А грип си е респираторна инфекция. Важно е да се знае какво е.
23
4
 
12
 
! Отговори
таз пък преди 2 години
И мислиш, че за една хрема ще се редя да се тествам ли? Глупости!
22
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имате хрема, кашлица, болки в гърлото, направете си тест за ковид. Ако резултатът е отрицателен, продължавайте да,се тествате, докато покаже положителен резултат. Ако е положителен, няма нужда от повече тестове, това е истината. За момента!
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом не може да се различи значи няма смисъл от пландемията и мерките трябва да се разкарат. Трябва да се спре с насаждането на стрес от страна на медиите за да не се притесняват по-податливите хора.
20
3
 
19
 
! Отговори
какво преди 2 години
Какво да им се различава? Хрема като хрема, ако не си направиш тест няма да разбереш, че има разлика. Пък и с тези 2-3% смъртност са доста близки.
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината против грип и ваксината потив ковид могат да се поставят едновременно. Дори е задължително да се поставят, когато имаш симптоми, и по време на епидемия/пандемия! Дълг на всеки човек е да участва в спасението на природата! Убий човек, спаси вирус!
18
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
настиналите антиваксъри намалят със сериозни темпове, още до лятото ще останат толкова колкокото да може Костя да ги вози в 2-3 автобуса
17
1
 
39
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
"Грип или COVID? Трудно се различават, доказателството - с тест" - ама чакайте как така, нали КОВИД е Опасна Смъртоносна Болест, как така не се различавала от Грип?!
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък тестът е едно "доказателство".....
15
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият факт че сезон 2020-2021 година нямаше регистриран случай на грип във България,говори че всичко минава под знаменател Covid и евентуално точене на пари!
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9-ти. Има и такива, не съм ваксиниран, в четвъртък ме заболя главата,появиха се сополи, на дръгия ден и кашлица. Лекарства, девирал 6 таблетки общо до събота вечерта и сироп за кашлица. В неделя ми нямаше почти нищо. Днес мнооого рядко да издухм *** и кашлица само като изляза от топло на студено 1-2 пъти. Не съм се тествал. Както казва учения може да е грип (Камбоджа) може и да е умрел кон. Ама ако с това се влиза в болница,кекарите още един сезони всички ще са милионери.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще опитат от чезкейкът Ема за 105 лв ?Аз няма да мога да си го позволя .Но явно политиците изкушени от чужди примеси забравят къде се намират и на кой говорят.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая дърта бангия що не си гледа старините!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
баба Радка е една от застрашените ,поради възрастта. Да вземе да се самоизолира някъде, вместо да досажда всекидневно на хората. И без това няма никакви данни и само предъвква това, което е чула по телевизиите