Шестото масово измиране на видове вече е започнало

За него е виновен човекът
17 яну 2022 18:45, Нели Христова
72
Шестото масово измиране на видове вече е започнало
Снимка: БГНЕС

Шестото масово изчезване на биоразнообразието на планетата е в ход, според ново проучване, потвърждаващо предишни предупреждения, че видовете на Земята измират с ускорени темпове през последните няколко века.

Досега планетата е претърпяла пет основни изчезвания на видове - събития на изчезване, белязани от масова загуба на биологично разнообразие поради екстремни природни явления. Но последното шесто масово измиране е изцяло причинено от човешка дейност, се казва в проучването, публикувано миналата седмица в списание Biological Reviews.

Изследването изчислява, че от 1500 г. насам Земята вече може да е загубила между 7,5% и 13% от своите 2 милиона известни вида.

"Драстично увеличените темпове на изчезване на видовете и намаляващото изобилие на много животински и растителни популации са добре документирани, но някои отричат, че тези явления представляват масово изчезване", казва Робърт Коуи, водещ автор на изследването от Хавайския университет в Маноа.

Подобно на отричането, че климата се изменя, мнозина все още не приемат, че продължаващото изчезване на видовете представлява шесто масово изчезване, казват експерти. Те добавят, че това отричане се дължи на предубеден поглед върху разгръщащата се криза, която се фокусира само върху бозайници и птици, игнорирайки степента на умиране на безгръбначните, които съставляват около 95% от известните животински видове.

"Често те използват Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), за да подкрепят позицията си, като твърдят, че скоростта на загуба на видове не се различава от фоновата скорост", пишат изследователите в проучването. "Червеният списък обаче е силно предубеден: почти всички птици и бозайници, но само малка част от безгръбначните са оценени според критериите за опазване."

Тъй като безгръбначните, като видовете насекоми, има по-малка вероятността да бъдат оценени, отколкото по-известните видове в други групи, изследователите казват, че тези същества имат по-голям шанс "да бъдат застрашени" и следователно да са изчезнали.

"По този начин видовете, оценени като изчезнали в Червения списък, са подценени и неподходящи за използване за оценка на истинските нива на изчезване", пишат те.

Докато Червеният списък предполага, че около 900 вида са изчезнали, изследователите твърдят, че истинският брой на измрели значително надвишава нормалната фонова скорост на изчезване на планетата. Те изчислиха, че между 150 000 и 260 000 от близо 2 милиона известни вида може вече да са изчезнали от около 1500 г.

Сред формите на живот на Земята, подложени на изчезване, проучването намери повече доказателства, че земните видове, най-вече островните видове, страдат от много по-голям процент на умиране от континенталните.

Докато някои казват, че това масово изчезване е естествена траектория и че хората са просто друг вид, който играе своята роля на Земята, изследователите твърдят, че хората са единственият вид, който има съзнателен избор по отношение на бъдещето на планетата.

Те призоваха учените да съберат и документират възможно най-много видове, преди да е станало твърде късно за изследването им.

"Отричането на кризата, приемането й и правенето на нищо по въпроса или приемането й и манипулирането й в полза на хората, определено без съмнение от политиците и бизнес интересите, е отмяна на моралната отговорност", добавят изследователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Това изобщо не е вярно. И заради тия глупави измишльотини първо тока ще стане непосилно скъп, а после и ток няма да има. Ще се возим в каруци, ама те и конете отделят метан та не знам.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно ***, не се впрягай много :))) Щом не ядеш пилета, пържоли, кебапчета, кюфтета и т.н....не значи че си права :))) Един мъж без животински протеини е нищо, нема да има сила да го вдигне......хахахаха :))) Затова сме всеядни същества, също е вредно да отричаш едно за сметко на друго :))
33
9
 
4
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
Какво е общото между месото и психичното здраве, умнико? Всеки лекар в България ще ти каже да не прекаляваш с месото. Според Световната здравна организация, безопасното количество месо на седмица е 120 грама.
32
2
 
6
 
! Отговори
питане преди 2 години
6-то измиране на видовете включва ли и ваксерите?
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Землянин 36Жуля фъстъци, белени семки и т.н....обаче все гладен оставам :)) Знам че имат протеин, но това не може да се сравнява с месото моме :)))
30
5
 
5
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
Боб, леща, грах, бакла, соя са супер богати на протеин. Няма нужда да ядеш мъртва плът за да си добавиш протеина. А какво е сила? Новак Джокович е веган. Това означава ли, че е слаб?
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже познавах едно момиче, отричаше тотално месото :) Поръчваше си големи порции с зеленчуци, тоест салати и все гладна беше, накрая се разболя и почина, жалко за момето :)
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Землянин 32Без месо нема протеин и сила, не напразно веганите са побъркани хора :))
27
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Аз викам да почнем да ваксинираме и животните. Първа доза втора доза.....
26
7
 
7
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
Това е защото човек е вирус. Ще унищожи всичко заради вредният си навик да яде месо. Не му стига, че 70% от всички животни на тази планета са затворени в концлагери/ферми и систематично убивани, но продължава да избива и дивите животински видове. Рибари, ловци и отегчени богаташи продължават да унищожават всичко наред. Няма бъдеще за грешката на Природата наречена човек
25
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
До 29! ! ! Велик си !!!
24
0
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Авраам,Моисей,Исаак,Яков,Израел обичат холокоста. Под еврейско робство сме!
23
0
 
5
 
! Отговори
Психична диагноза: преди 2 години
Macedonofrenia Magna afrikanenzis
22
2
 
1
 
! Отговори
rendeto преди 2 години
най-добре ще е да се почне от човешкия вид, давайте путиновци и байдъни, пускайте ракетите да отървем земята от тия *** хора
21
12
 
4
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
Само дивият животински вид Бугаропитекос от Панелистан ще надживее хлебар:ките<~ ФАКТ!
20
7
 
3
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
Само дивият животински вид Бугаропитекос от Панелистан ще надживее ***! <~ ФАКТ!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не отричам, че видове изчезват. Но как точно разбраха, че е САМО И ЕДИНСТВЕНО заради човека, без НИКАКВИ естествени природни процеси? Как? Един пример за изчезнал вид е една птица, която населява само една група острови в средата на Тихият океан. След мощно изригване на вулкан преди около 150 г. някои от островите са изпепелени, други потъват и въпросните птици измират. И това ли е САМО И ЕДИНСТВЕНО благодарение на човека?
18
0
 
10
 
! Отговори
Оху преди 2 години
Видовете ще се спасят,когато прекратите масовата раждаемост на китайци, ***, индуси, араби, цинги, турци и латиноамериканци!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мда "Значи е време за Зелената сделка на Путин-удар по Жълтия камък(Йелоустоун) и глобално захлаждане след това." - майтап, но реално Русия е много по напред в зелените енергии от ЕС, само че Русия залага на атомната енергия, а не на вятрърни мелници и соларни панели. Само 13%м от елертроенергията е от въглища, в Германия 30% от тока е от въглища, а искат да си спорат ТЕЦовете. Ако ЕС признае АЕЦ за зелени, ЕС ще трябва да плаща стотици милиарди СО2 квоти на Русия.
16
6
 
6
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 2 години
За последните 30 години 2 България в ЕС и НАТО измряха 2 милиона екземпляра от един вид. 1/4 от популацията.