Д-р Еленков: Няма натиск върху болниците, очаква се до дни

Трябва да се увеличат интензивните легла, каза той
19 яну 2022 10:20, Анисия Иванова
17

С 10% да бъде увеличен броят на леглата за лечение на Ковид пациенти в София през тази седмица. Това поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова. Как се справя "Александровска болница" с петата вълна и има ли достатъчно легла?

"Сериозен натиск няма, защото ние имаме разкрити 145 легла плюс 20 реанимационни. Това е по заповед на РЗИ. От тях, към 17:00 ч. вчера, имахме заети 73 легла с възрастни пациенти, 3 легла с деца и 10 реанимационни. Може би този натиск ще дойде следващата седмица, тъй като чувате цифрите за положителните проби", каза координаторът по извънболничната помощ в "Александровска болница" д-р Чавдар Еленков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той подчерта, че легла има, но проблемът е персоналът.

"Ние успяваме да се справяме, защото заболеваемостта на персонала се движи между 12 и 15%, като 1/4 от този процент е Ковид-19. От 1 декември до 18 януари имаме 4% от персонала с коронавирус. Това затруднява обслужването на пациенти. Ковид зоните имат голямо значение по отношение обслужването на един контингент от по-леко болни хора, които не са за хоспитализация, но трябва да получат консултация. За здравноосигурени пациенти са осигурени безплатни лекарства по списък, който се обявява от РЗИ, медицински изделия за проследяване на сатурацията, рентгенови изследвания", допълни д-р Еленков пред Bulgaria ON AIR.

Попитан какво смята за темпа на ваксинация, той отговори: В началото на юли и август имахме по около 80 до 100 пациенти, след средата на август намаля до около 30 човека на ден. След решение на здравния министър потокът се увеличи, през декември имахме дни, в които сме ваксинирали между 350 и 400 човека на ден. След Нова година потокът падна до около 100-120. Бустерната доза присъства в 40% от пациентите.

Според д-р Еленков трябва да се увеличат интензивните легла. Той се надява това да е последната вълна на Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9 Като се знам какъв съм инжинер, страх ме е да ида на лекар. :)))))
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше само преди 3 месеца пик-а на предишната вълна и хоспитализираните бяха близо 8500, в интензивни близо 1000 души с КОВИД (дали заради КОВИД бяха хоспитализирани и в интензивно никой не ни каза но това е др. тема). Сега имаме по 11 000 заразени на ден и имаме 5200 хоспитализирани и 500 в интензивно и говорят за натиск върху болниците, здравната система и локдауни. Как преди само 3 месеца нямаше натиск, а сега натиска при ПО-МАЛКО сериозно болни е по-голям? За много големи шарани ни взехте!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безплатни лекарства, безплатни медицински изделия за проследяване на сатурация? Някой от боледувалите да е получил такава екстра или тя е само за братята на докторите и властимащите? Болниците са пълни с панирани хора, които не разбират, че там, ако са простосмъртни, ги очакват неприятни изненади.
13
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен 13 Да дойдат тук викаш за 1000 лв?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам конструктивно предложение-обучихме не малко лекарски кадри за Азия, Африка и Гърция нали са учили и завършили у нас? Т.е. получили са същото образование като нашите лекари? Сега да ни се отблагодарят и да дойдат тук да бачкат Но има едничък проблем-те си плащаха изпитите на корумпираните ни професори и дори една дума на български не научиха някои. Сега да лекуват същите тия професори. Поне с професори да облекчим системата.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бустерната доза присъства в 40% от пациентите - м да, понякога докторите се изпускат без да искат да кажат истината, останалите 60% са с по-малко дози или виобще без дози!!! явно всички представени ни официално числа са ЛЕЕЕЕКО политкоректни
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да се премахнат всички пенсионери от държавните институции. Дори не трябва за консултанти да ги наемат.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе ако не си разбрал вчера в Ню Йорк 50% от болните от Ковид изчезнаха от болниците. Чакаме и тук така да се случи.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А иначе имахме достатъчно лекари, за да обслужваме НАТО и да ги пращаме на мисии в Ирак, Афганистан и къде ли не. Никой не се сети да изока, че тук няма лекари, та ги хабим за чужди интереси. Аз не вярвам нито дума, че болниците изнемогват и че няма лекари. Извадете търговците от частните болници, които за преглед взимат 200 лева и ще видите, че лекари има, но дали наистина са лекари?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с леглата е най-големия дебилизъм на планетата. От къде ви го роди акъла? Нали разбирате че да стигне до хоспалитаризация един ковиден вече е натръшкал поне 10 човека около себе си, защото е чакал, или защото е стар и болен и други хора го гледат. Нали разбирате че тия хора по трасето разболяват други, а това удря икономиката, съсипва осигурителния институт и системите, срива образованието, чакам и полицията и армията да изпокапят, защото и те имат деца, ако случайно сте забравили.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо разнобой дава (дез)информацията им за ковид-пЛандемията - едните казват има ,други- няма легла ,има новооткрити места , няма места ,има натиск няма натиск ...И последно - на кое да вярваме ?! Що не се разберете поне , та да лъжете еднакво ...
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До фалшификаториАми Кирчо го измисли ние само повтаряме като папагали понеже сме *** и алчни
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, недай Боже се случи война или друго масово бедствие, какво ще ги правите пострадалите? Представете си едно земетресение с хиляди жертви? Какво ще правите? Ще ги упрекнете, че сами са виновни, че са се отзовали в района на бедствието и следователно те ви претоварват болниците и нещастните лекари? Помислете хора с какви абсурдни аргументи ви убеждават да се ваксинирате. А това за ваксините е отделен въпрос.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво тия в болниците се справят, а само да попитам НОИ справя ли се? Че нали знаете какво значи 11 000 болни на ден? Това са поне 7 000 болнични листа за по 10 дни болнични НА ДЕН (махам деца и пенсионери)! Та пак ще попитам, осигурителния институт справя ли се и ако да, за колко време? Няма да питам работодателите как се справят, защото знам че отговорът е никак. Даже някои са предупредил работниците да не обявяват че са с ковид ако искат да си запазят работата. Та смятайте какво става.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнаха да ви се провалят идиотските планове за масова ваксинация
1
0
 
5
 
! Отговори
фалшификатори преди 2 години
общо интензивните легла в България са 1268 и 62 за деца за какъв локдаун на база легла ще ми говорите