"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело

Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност
25 яну 2022 10:45, Петя Славова
306
"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело
Снимка: БГНЕС

Макар и всекидневно да броим много новозаразени с коронавирус, интересът към ваксините у нас остава слаб.

Прословутият израз: "Всеки сам си преценя" дори вече да е преминал в сферата на вица, не е нещо весело, тъй като положението е много сериозно. Това обясни пред БНР д-р Велислава Донкина - клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

"Имаме проблем в комуникирането на съветите, на приканването към ваксинирането. На хората не са им ясни много неща около механизма на самите ваксини. Всеобщо  известен факт е, не само в психологията, че когато много интензивно принуждаваш някого към нещо или го убеждаваш, колкото по-голям е натискът, толкова по голяма е съпротивата", обясни д-р Донкина.

Според нея така хората стават подозрителни.

"Това се разиграва още повече на фона на българската идентичност. Българинът е една принципно недоверчива душа, която има в историята си негативен опит, който го кара да не вярва. Преживял е много ситуации, в които се казва едно, а се случва друго.

Ако се изтеглим назад, за да видим по-глобалната картина, ще видим, че основният проблем е с РНК-ваксините, с новите технологии и големият страх около тях - как действат, какво се случва точно.

От моя опит, обаче като клиничен психолог в болниците СБАЛХЗ и "Надежда" знам, че тази технология е развивана интензивно още преди 10-15 години за използване в онкологията. Това всъщност е една много умна технология, защото това е един опит следващите ваксини да обучават организма да може да разпознава вируса и да се съпротивлява, без да се заразява.

Но тук се появява един друг проблем. Това, че ние живеем във време, в което науката много напредна и ние чак сега се сетихме да се страхуваме от това. Може би защото сега се чувстваме лично застрашени или засегнати...А иначе ние имаме способност да забравяме, че сме смъртни и ако някой е онкоболен или се нуждае от трансплантация, си казвахме - на нас това няма да ни се случи...", поясни още д-р Донкина.

И въпросът вече е къде е поставен човекът в науката и медицината и как лично сме засегнати от това, обобщи клиничният психолог.

Според д-р Владимир Сотиров -  клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София, за да реагираме с толкова мощна съпротива, има компексен отговор. "В посттоталитарните страни процентът на ваксинирани е най-нисък. Защото нашите гени са „най-ценни”. Това е част от примитивните фантазии, през които си придаваме някаква значимост, защото истината е, че в същността си ние се преживяваме като много незначителни. Безценни - но всъщност без стойност...", коментира д-рСотиров.

Още по темата

По думите му, затова и фантазираме такава ценност - през гените на прабългарите. "Ценност на генно ниво - ние сме призвани да ги опазим и да спасим света като българи - това е вярване, което няма никаква стойност – ние сме безценни, буквално. И тук борбата ни с македонците - кои са по-ценни. За ценност се борят онези, които се чувстват безценни (отново разбирано съвсем буквално).

Така ли иначе, трябва да отбележим, че по ред причини, ние сме една провинциална и затворена култура. Изолирани сме били поради ред причини - икономически, културни. А провинциалната култура по дефиниция се отнася с голямо подозрение към всяко ново нещо, към новите технологии включително. А всяко ново нещо, което идва отвън се приема като заплаха. Като нещо, което ще разруши идентичността и обичайният начин на живот", каза още д-р Сотиров.

Според д-р Донкина свободният избор на човек да се ваксинира или да не го прави не може да се поставя под никакво съмнение.

"Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност, което е свързано с уважeнието между нас. Но по темата с ваксините може би въпросът е какво ни кара да имаме една или друга позиция. Защото, ако хората разбираха, като съвкупност, избора и отговорността от дадено решение, тогава няма хората да се карат по тази тема", заяви клиничният психолог.

"Сега институциите вече си взеха поука как да комуникират с хората мерките. Сега мерките се предлагат, а не налагат.

Пандемията започна много лошо, с много насилие, с много злоупотреба. Мерките бяха несъразмерни. И ние от това си извадихме извода, че на мерките не трябва да се вярва. Че нещата не са такива, каквото властта се опитва на да ни ги опише, да ги наложи. От тук недоверието към властниците.

Защото властниците систематично злоупотребяват с нашия интерес. Има втори план, втори дневен ред, който обслужва интересите на властта, но не обслужва интересите на обществото.", допълни д-р Велислава Донкина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От моя опит, обаче като клиничен психолог в болниците СБАЛХЗ и "Надежда" знам, че тази технология е развивана интензивно още преди 10-15 години за използване в онкологията." А пък комшийката, стрина Къна, работи като чистачка в Пирогов. Затова от своя опит там тя знае отлично какво е необходимо за подготовката на една мозъчна операция! После защо хората били подозрителни!
37
0
 
11
 
! Отговори
до Бау преди 2 години
Но пък ти си "умен" и заголваш ръкава по команда, защото "така ми казаха умните хора". Ето това е да пращиш от мозък.
36
0
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Този Сотиров егати и глупостите е казал. Вместо да го изгоните, те му дали да бръщолеви.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
науката днес смята, че пътят на прогреса е чрез превръщането на тялото, на организма, в една все по-зависима от външни фактори на контрол и моделиране механична система. това е очевидна теоретично- методологическа грешка.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Водачите са вокално самокритични, дори когато това е неловко и засрамващо." Обаче за нашите псевдо-водачи самокритичността се случва само на другите. Никога нито един не призна грешка. Нито. Веднъж. Дори текущата "психоподложка" продължава да плещи за връзка между "ваксините" и новозаразените. Може би, като начало, няма да е зле един от тези "водачи" да каже "Сбърках!"? Ще бъде добро начало. Само дето вече е малко късно.
33
0
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Ти също не си особено умен, защото не знаеш къде се слага пълен член. Народът не е особено умен, иначе, прав си. То във фишовете им със заплатите си го пише кой умен и кой- не. Отиде на запад и за повече от берач на малини не го искат, защото нищо не може. Нормално е. Относно израза "Всеки сам си преценя"- доста е стар. Още преди 7-8 години Д. Бербатов го беше казал това.
32
0
 
16
 
! Отговори
Проф.Ехуд Кимрон преди 2 години
Оклеветихте колеги, които не ви се предадоха, настроихте хората един срещу друг, разделихте обществото и поляризирахте дискурса.Вие клеймихте, без никаква научна основа, хората, които са избрали да не се ваксинират, като врагове на обществото и като разпространители на болести.Насърчавахте по безпрецедентен начин драконовска политика на дискриминация, лишаване от права и подбор на хората, включително деца, въз основа на техния мeдицинcки избор. Селекция, която няма никаква eпидeмиoлoгична обосно
31
17
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
народа не е особено умен за жалост.
30
0
 
10
 
! Отговори
Проф.Ехуд Кимрон преди 2 години
Вместо това избрахте да публикувате необективни статии заедно с висшите ръководители на Pfizer относно ефективността и безопасността на ваксините.Въпреки всичко това, от висините на вашето високомерие, вие пренебрегвате факта, че в крайна сметка истината ще бъде разкрита. И започва да се разкрива. Истината е,че свалихте доверието на обществото във вас до безпрецедентно ниско ниво и подкопахте статута си на авторитет.Оклеветихте колеги, които не ви се предадоха, настроихте хората един срещу друг
29
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
ПЕТКОВАТА ЗИМА Е ТУК.НЯМА РАЗЛИКА С ВИДЕНОВАТА ПРОСТО СЕГА ХОРАТА ИМАТ НЯКАКВИ СПЕСТЯВАНИЯ,КОИТО ДА ХАРЧАТ
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една заблудена душа платена и продажна тръгна да ни убеждава колко е хубаво да ни третират като бройлери или роби. Алоуу. Нито си ме родила, нито си ме отгледала, нито ме храниш, поиш и подслоняваш, да решаваш кое кога и колко влиза В МЕН по осмотрение на ветеринарите и техните началници. Най-хубаво е да се събуди човек сутрин без болки, със свежи сили, да стане, да вижда, да може да живее без грижи как ще го бодат и третират като парче месо. Кирливия ви кирчо плаща кампанията с наши пари
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Имаме проблем в комуникирането на съветите, на приканването към ваксинирането..." ???
26
0
 
15
 
! Отговори
Проф.Ехуд Кимрон преди 2 години
Не сте създали ефективна система за съобщаване на странични ефекти от ваксините, а докладите за странични ефекти дори са изтрити от страницата ви във Facebook. Лекарите избягват да свързват страничните ефекти с ваксината, за да не ги преследвате, както направихте с някои техни колеги. Игнорирахте много съобщения за промени в интензивността на менструацията и времето на менструалния цикъл. Скрили сте данни, които позволяват обективно и правилно изследване (например премахнахте данните за пътниците на летище Бен Гурион). Вместо това избрахте да публикувате необективни статии заедно с висшите рък
25
1
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Полуистината е по-опасна от лъжата, защото е по-веряотно да повярваш в нея ...Та така и с тази статия ...
24
14
 
5
 
! Отговори
Кире Бобовдолецо преди 2 години
Познавам антиваксъри, които искат да се ваксинират, но ги е страх най-вече от реакцията на приятелския им кръг, то едни подигравки, отлюспване от групата, да се опълчиш на обкръжението си, и трудна работа, в този случай не всеки сам "преценя", а групата "преценя". С говоренето на диалект е същата работа, момчето отива в София, и за да не го подиграват, се старае да говори правилно, но като се върне във Варна, пак почва да квака като паток, за да не се разграничава от средата, че не е предател.
23
1
 
13
 
! Отговори
Проф.Ехуд Кимрон преди 2 години
Отказахте да приемете Декларацията от Грейт Барингтън, подписана от повече от 60 000 учени и медицински специалисти, както и други програми, апелиращи за здрав разум. Вие избрахте да ги осмивате, клеветите, изопачавате и дискредитирате. Вместо правилните програми и хора, вие сте избрали професионалисти, които нямат подходящо обучение за управление на пандемията (физици като главни правителствени съветници, ветеринарни лекари, служители по сигурността, медиен персонал и т.н.).
22
0
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АМИ ДА СТАВАМЕ ПОДОЗРИТЕЛНИ КАТО НИ СЕ КАЖЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСАНИРАМЕ НА ВСЕКИ 2 МЕСЕЦА
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сам си преценя, котлонът се намаля - така говорят неграмотните хора на село! Съсипаха го тоя български език! Неграмотността стана повсеместна и вече се приема за нещо обичайно.
20
1
 
19
 
! Отговори
смях преди 2 години
Стига с тия евтини трикове и лозунги.Нали това е демокрацията,щом повечето са преценили да не вярват на лъжи и отрови,какъв е проблема?
19
0
 
27
 
! Отговори
Проф.Ехуд Кимрон преди 2 години
Отказахте да признаете, че пребoлeдуването защитава повече от вaкcинaтa, въпреки предшестващите знания и наблюдения, показващи, че непpeболедувалите вaкcиниpaни хора са по-склонни да развият инфeкция, отколкото пребoлeдyвалите.Отказахте да признаете, че вaкcиниpaните са заразни въпреки всички наблюдения. Въз основа на това, вие се надявахте да постигнете стаден имунитет чрез вaкcинaция и в това също се провалихте.