Законът за задължителната ваксинация в Австрия вече е в сила

Той ще действа поне до 31 януари 2024 г.
5 фев 2022 17:12, Анисия Иванова
165
Законът за задължителната ваксинация в Австрия вече е в сила
Снимка: БГНЕС

В събота в Австрия влезе в сила закон, изискващ задължителна ваксинация срещу новия коронавирус за лица над 18 години. В петък той беше подписан от президента на републиката и публикуван в Бюлетина на федералните закони.

Така Австрия стана една от първите страни в Европейския съюз, където ваксинацията срещу коронавирус вече е задължителна поне до 31 януари 2024 г. Законът е изготвен от управляващата коалиция на Австрийската народна партия и Зелените, които преди това отхвърлиха възможността за задължителна ваксинация, но промениха мнението си в пика на четвъртата вълна на пандемията през ноември 2021 г. поради опасния делта щам. Рейтингът на управляващите успя да падне за три месеца заради критиките към тази инициатива.

Над 80% от хората на възраст над 18 години вече са имунизирани в Австрия, така че според закона тази година ще трябва да бъдат ваксинирани приблизително 1,3 милиона души, или почти 18% от населението. Няма особен наплив на хора към пунктовете за ваксинация в деня на влизане в сила на закона, тъй като повечето граждани са били ваксинирани предварително заради строгите ограничения за неваксинираните. По-специално им беше забранено да посещават ресторанти, музеи, театри, търговски центрове, а също така трябваше да остават в домовете си до 31 януари.

Контролът по спазването на закона ще започне едва на 15 март. Полицията трябва да провери дали жителите имат сертификати за ваксинация или медицински изключения. Отказът от ваксинация или липсата на подходящ сертификат ще се наказва с глоба от €600 до €3600. Арест за отказ от ваксинация не се предвижда, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези управляващи фашисти си вкарват страшен автогол. Тоя техен народ да взима пример от канадците. Барикада в центъра на Виена, блокада и набези
121
2
 
3
 
! Отговори
ефр. Шикългрубер преди 2 години
Одобрявам това!
120
2
 
3
 
! Отговори
Грр преди 2 години
Очертават се бягства на свободолюбиви западняци на изток. Предлагам България да спре да приема чужденци със сертификати. Да се превърнем в приют и прибежище за на такива, дето не щат да се боцат.
119
1
 
3
 
! Отговори
ВИП преди 2 години
Свободният свят! Цветът на демокрацията! Браво!
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами аз само да кажа, че сами са си виновни защото търпят. Ако още преди като започнаха с глобите от по 3000 евро се бяха вдигнали да идат на миризливците в правителството да им зачервят задниците може би сега нямаше да имат тези проблеми!
117
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен марш в Австрия тогава
116
1
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
"Световните господари" искат да ни сварят като жаби - с бавно покачване на температурата на водата. От нас зависи дали ще позволим такова нещо. А в Австрия ще има черна борса за фалшиви ваксини. Навремето много евреи са си плащали, за да си извадят фалшив сертификат, че са чистокръвни арийци. Оправдавам ги. Когато хората са мачкани - намират начини да бъдат оставени на мира.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха!!!!!- Идеята им е да наваксат още малко хора чрез насаждане на страх. Не вярвам че ще се приложи наистина. Освен ако тоя с мустачките се е преродил пак там. След 16 Март ще видим.
114
2
 
12
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Все ще се намери някой да постави въпроса пред Конституционния Съд в Австрия. И е достатъчно да пуснат там видидеото на министърката по конституционните въпроси от правителството. Да, имат такава такава там. И тя казва " Знам че задължителната ваксинация е нарушаване на човешките права"- гарантирани от Констицуята.- "Знаем и че същото се отнася с локдауните, но избираме първото, за да няма повече локдауни" - като прибавим факта че там където има 100% ваксани имаше локдауни по Коледа и Нова Го
113
3
 
24
 
! Отговори
Крак на вратата преди 2 години
Кутията на Пандора е отворена. Задължителна ваксина срещу Ковид сега. Другата година за друго и т.н. Веднъж сложен крака на вратата неможе да бъде заровена и хората се съгласяват за следващата простотия и няма връщане назад
112
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Все пак един чичко с мустачки е от австрийско-арийско потекло,мда.
111
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво друго да отчакваме от родното място на фюрера?
110
48
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрия е люлката на цивилизацията, символа на прогреса от стари времена. А Виена е най-красивия град на света. И беше години наред най-добрият град за живеене във всички класации. Здравеопазването им е едно от най-добрите в целия свят. Австрия защити народа си от ковида и показа за пореден път как трябва да се действа.
109
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фюрера възкръсна в Австрия!
108
3
 
25
 
! Отговори
Валтер преди 2 години
Какво друго да се очаква от децата на нацистите? Добре, че руснаците ги пречупиха, кой знае какви изродщини щяха да са направили до сега.
107
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братя австрийци,идвайте в България.Тук е рай за антиваксъри и никой няма насила да ви ваксинира.
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф ми е за този крадлив планинси народ.
105
2
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Няма да действа до 31.01.2024г.Ще има предсрочни избори и днешните управляващи ще бъдат изритани.
104
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ади Хитлер е доволен от супер расата.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще пътуваш скоро за седмото небе.