Скок на резервациите за почивки, туристическият бранш се готви за бум

Най-големият риск за сектора обаче е инфлацията
23 фев 2022 20:10, Анисия Иванова
35
Скок на резервациите за почивки, туристическият бранш се готви за бум
Снимка: БГНЕС

Доказателствата за възстановяването на туристическите пътувания са все повече, но това не ни се случва за пръв път. Все още съществува риск желанието ни за странстване да бъде ограничено от появата на нов вариант на ковид, ескалация на напрежението в Украйна или рязко повишаване на разходите за живот. Засега обаче потребителите, както в САЩ, така и в Европа отчаяно искат отново да опаковат багажа си, пише Андреа Фелстед в рубриката Bloomberg Opinion.

Прекратяването от страна на Обединеното кралство на всички тестове за напълно ваксинирани пътници, пристигащи в страната от 11 февруари, доведе до рязко увеличаване на резервациите. Заявките на търсещите слънце британци са една от причините TUI AG, най-големият в света туроператор, да очаква, че активността през това лято ще бъде близка до нивата отпреди пандемията. Гърция, Турция, Доминиканската република, Ямайка и Мексико вече са най-популярните дестинации за британските туристи.   

В Thomas Cook, който сега се превъплъщава в онлайн туристически агент, седмичните резервации от Великобритания от началото на тази година са три пъти повече от средните за 2021 г. Възраждането е широкообхватно и включва, както пътувания до Турция, където седмичните резервации са шест пъти повече от миналата година, така и почивки през уикенда във Венеция и Рим, които са до пет пъти повече.

Тъй като все повече държави се отказват от статута си на високорискови и облекчават ограниченията, TUI наблюдава нарастване на търсенето в цяла Европа, включително в Скандинавия, Нидерландия, Франция и Германия - последната е най-големият пазар на компанията заедно с Великобритания, както по отношение на клиентите, така и по отношение на продажбите. Германците резервират пътувания за почивка в Испания още от следващия месец.

Американците също искат да заминат отново. Destination Analysts, доставчик на данни, който анкетира американските пътници, установи, че готовността за предприемане на туристическо пътуване през следващите 12 месеца е най-висока от началото на пандемията.

Затова не е чудно, че хотелските оператори Marriott International Inc. и Hilton Worldwide Holdings Inc., както и Airbnb Inc. отбелязват оживление при ваканционните пътувания. Airbnb съобщи, че резервациите през януари, направени за лятото, са се увеличили с една четвърт спрямо същия период на 2019 г. А главният изпълнителен директор на Expedia Group Питър Кърн заяви пред Bloomberg News, че лятото на 2022 г. се очертава да бъде "най-натовареният туристически сезон досега".

Но авиокомпаниите, хотелите и туроператорите не бива да се увличат твърде много.

Съществува опасност вирусът да вземе нов тревожен обрат или потребителите да не са склонни да пътуват твърде далеч заради напрежението в Украйна. Резервациите остават нестабилни на фона на несигурния геополитически климат.

Най-големият риск за сектора обаче може би е инфлацията. Тъй като домакинствата харчат повече за всичко - от храна и бензин до телевизионни абонаменти, на семействата ще им остават по-малко пари за почивка. Като се прибавят и по-високите разходи за заеми, зараждащото се възстановяване може да се забави. Намалените бюджети на домакинствата обикновено се отразяват най-напред на покупките на стоки с голяма стойност - като например скъпо ваканционно пътуване.

Резервациите все още се правят много по-близо до планираните дати на заминаване. Така че, ако потребителите се въздържат от закупуване на пътувания до юли и август, и дори до април или май, остава много време, за да усетят натиска на по-високите цени на горивата, данъците и лихвите по ипотечните кредити. Има време, за да променят решението си за пътуване със самолет. В момента Великден е пиковият период за Thomas Cook.

Въпреки това, като се има предвид как на хората им липсват слънчевите брегове, в момента те предпочитат пътуванията пред други разходи и са готови да платят повече. Това е добре, тъй като разходите на туристическите компании се увеличават поради проблеми, като например инвестициите, свързани с недостига на персонал в хотелите.

TUI съобщи, че средната продажна цена на летните почивки е с 22% по-висока от тази през 2019 г. Но това отразява по-скоро смяната на продуктите от страна на потребителите - например закупуване на пакетни екскурзии вместо отделни полети или хотели, оставане за по-дълго време и преминаване към по-скъпи места за настаняване - отколкото повишаване на цените. От Marriott заявиха, че потребителите показват "силно предпочитание" към луксозните помещения на компанията, което подчертава как са готови да пръснат пари.

Но днешната инфлация е широкообхватна и хората ще усетят по-високите цени, независимо дали са на почивка близо до дома си или на екскурзия в далечно населено място. Може да се окаже, че екскурзиите от Европа, например до Египет, Тунис или Турция, са сравними или дори по-изгодни като цена в сравнение с нощувките в близост до дома.
 

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Щом блумбърг казва преди 2 години
значи е 100%вярно! Нали познаха точната дата на нападението на Русия срещу Украйна, как да не им вярваме, няма лъжа ;)
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходете, почивайте, че Путин идва и ще ви мобилизира.
20
2
 
1
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Най-големият Исторически парк в света се готви да посрещне 85 000 туристи това лято! Вече са договорени с туроператорите! Това е добра новина за българския културен туризъм!
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм спрял да пътувам. През цялата пандемия. Да, по едно време беше трудно да намериш полети, но като дойдоха ваксините нещата се пооправиха. Ваксинирани сме всички вкъщи и ковид не ни е хващал.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ща сменят водата бре,кви резервация. Кат зспукат Украинците с обеднен уран, де мислите че ще го понесат теченията.
17
4
 
11
 
! Отговори
морски преди 2 години
Нямаш левче за WC ? Скъпо ти е на морето, стой в панелката си у Софето.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като се отприще тоз беден народ няма да му видите края
15
4
 
4
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Трябва ми кариера, приятелка и красиви сбъднати мечти, за да бъда истински щастлив !Може ли да ми уредите живота ?
14
4
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 години
Цени народни: 2 за лев и 1 бакшиш...кеф!
13
2
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Стига глупости.......
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите потриват доволно ръце, балъците идват.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тези резервации друга мутация -резерве
10
6
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не съм пропускал море с изключение на едно лято, когато бях в казармата и нямаше как. Не ме интересува има ли туристи или няма. Просто лято без море за мен е невъзможно. Мога и на хотел, мога и в бунгало, мога и на палатка. На палатка на море не съм бил, но на река съм бил и е много яко. Ядеш раци, ловиш риба с ръце и гледаш как елени пресичат реката. И пихме вода една седмица от реката, че на втория ден ни свършиха бутилките. България е много красива страна.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще си подобри качеството на обслужване и качестеото на храната дано заложи на българско прозводство не на бок-луците от чужбина Ако е тска пожелавам им успех
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка надежда за силен сезон на Балканите оставете.Очакват се военни двубой Русия-Украина, Сърбия-Косово/Албания, Турция-Гърция.Курортите ще бъдат заети от военен персонал, напълно безплатно за сметка на собствениците.
7
3
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
То на нашето бетономорие не можеш тоя слугинаж в сивия сектор да го наречеш кадър...
6
4
 
15
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Само да им кажа от сега че ще има липса на кадри!
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид кризата не ни е пречела да пътуваме. За ваксинирани всичко си беше без ограничения с малки изключения. Ски почивки 2 пъти годишно, 1 екзотична почивка годишно и 2-3 морета с приятели. Едно единствено отменено пътуване имахме в началото на локдауна в Швейцария. Нито сме боледували, нито сме карали КОВИД, караме си само кефа.
4
12
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Международният туризъм е един отвратителен мафиотски механизъм за смяна на етническият характер на един или друг народ. Така, евреите от САЩ,под лъжлив предтекст,че са потомци на българи,се нанасят в България. Евреите пък от България във Франция и т.н.Вгледайте се в новите си съседи! Те Ви казват,че са от Хасково,но Вие не можете да проверите това. Нито в Хасково някой ги знае. Пълни е с евреи в България. На никой чужденец не му пише в паспорта "евреин".
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я и аз искъм някъде, но с тея доходи... Къде?