Кунчев: Пандемията не е приключила въпреки спада на заболеваемостта

Здравното министерство с комуникационна стратегия за ваксинирането
27 фев 2022 13:16, Елка Василева
102
Кунчев: Пандемията не е приключила въпреки спада на заболеваемостта
Снимка: архив, БГНЕС

"Намалява заболеваемостта, днес за първи път паднахме под 500 настанени в интензивни отделения. Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Няма смисъл да говорим за това от сутрин до вечер. Има смисъл да деескалираме мерките внимателно след анализ, за да не допуснем възвръщане на вълната и да запазим готовността, за да сме по-ефективни при появата на нов щам или нов причинител". Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
Той посочи, че на двуседмична база спадът на заболеваемостта е 48%, "което е значителна цифра".

"Никой не трябва да си въобразява, че това, че няма мерки, ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх. Трябва да продължаваме да убеждаваме хората колко ваксинирането е важно за обществото", каза доц. Кунчев.

Той допълни, че Министерството на здравеопазването е приело комуникационна стратегия за национална информационна кампания за ваксинирането. И тя предстои да започне скоро. Той отчете факта, че ефектът от нея няма да е желаният заради забавянето във времето и вече формираното мнение по въпроса у хората. "Но по-добре късно, отколкото никога", отбеляза той.

"Не си правя илюзии, че хората не са уморени от мерки и говорене за вируса. Но нямаме друг път, освен да повишим имунизационното покритие, за да предотвратим нежелани изненади през есента", каза Кунчев.

Главният здравен инспектор посочи, че най-големият фал, който е допуснат, е позволяването на говорене на неистини и спокойното разпространяване на фалшиви новини, което е объркало съзнанието на хората.

Той заяви, че коронавирусът се връща към нормалните характеристики на един респираторен вирус и това е видимо.

"Циркулация ще има. И преди появата на този коронавирус в нашето общество циркулираха 10-15 други коронавируси. И те предизвикваха толкова леки заболявания, че ги хващахме само при вирусологични изследвания и то по-скоро с научна цел. Две години и половина са достатъчно дълъг период да надделее човешкият имунитет и да очакваме нов патоген", каза доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеска си влизам без маска в един магазин където преди това се разправяха всеки път с мен и днеска никой не се разправяше с мен.
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре се е охранил Куньо. Но тия ги издухаха на втора линия и мястато им зае Украйна. Каква печална печал. Издърпаха им папото.
26
3
 
19
 
! Отговори
Борислав преди 2 години
Жалко човече!
25
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид пандемията приключи.Кунчев да се преквалифицира и да почне да говори за вайната между Русия и Украйна.
24
1
 
24
 
! Отговори
КОВИДЛОГИКА преди 2 години
"ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх"???? Понеже инжектираните ги е страх да дойдат, защото ние не сме инжектирани? Но нали тяхната инжекция ги ПРЕДПАЗВА? Освен когато срещнат неинжектиран, така ли? Тоест, инжекцията не работи? Но защо тогава да се инжектираме? АКо после пак ще ни е страх от вируса? Или просто е психично заболяване, психоза и параноя? И инжектирани, бустерирани, все си ги е страх от настинка?
23
0
 
31
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Кунчев, що не се скриеш пак?
22
1
 
40
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Цирк ковид бе изключен, затворен, приключен точно няколко дни преди края на оличпийските игри - едновременно по цялата планета. А след оличпийските игри почна войната. Който не е осмислил че всичко Е КОНСПИРАЦИЯ, е за съжаление. И вероятно ще продължава да си ходи с ритуалното парче плат върху физиономията и да се озърта за "нови варианти". Въпреки че неописуемата измишльотина буквално се разпадна пред очите ни.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Случайно ли беше, че Путин въведе задължителна ваксинация за армията?
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната почна като ни пуснаха ковид 19. Очаквайте продължение, Путин ни готви ковид 20. Ваксинирайте се!
19
3
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До 14: Путин и Байдън са аверс и реверс на една и съща монета. Лице и опако на задължителната ваксинация и цифровизацията. Както много хора не знаят кое е ези и тура и се бъркат, така се заблуждават и за двете империи. Ние ще го отнесем заради откачени на тема глобализация и СО2.
18
3
 
36
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
Светът е на прага на Третата световна война, тоя още се занимава с пандемия. Има вероятност, много повече жертви да паднат....заради пси...хопа...тите, които управляват тоя свят.Преразгледай си приоритетите Куньо....
17
3
 
30
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Скрий се, бре! Война има! На никого не му е до глупавите ти прогнози сега...
16
3
 
34
 
! Отговори
Овча глАва преди 2 години
ПЛАНдемията приключи с нахлуването на Русия за Украйна. А за голяма част от българското население не е дори и започвала, за да приключва. Тоя филм с ваксинирането за китайския грип свърши
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казах ви, че трябва да са луди сами да пуснат кокала. А ние трябва да сме много прости за да им повярваме. Гответе се за наесен.
14
4
 
32
 
! Отговори
3333 преди 2 години
Абе Кунчо, ква пандемия, кви пет лева бе брат??? Не вдяваш ли, че има по сериозни проблеми в момента? Плочата се изтърка, скрии се вече, и ходи да ,,пасеш,,.....
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, на теб ти дойде дюшеш, Украйна. Хората се занимават с нея, а ти продължаваш с терора. Това беше целта на ставащото в Украйна, нали?
12
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ваксинира цялата армия насила 100% , а руската пропаганда ви проми мозъците да не се ваксинирате. Разбрахте ли сега защо? Войната му започна още 2019.
11
3
 
20
 
! Отговори
ПП Путин Първи преди 2 години
Кунчев, ПП Петков Последен, те е Писал Запасник, с Първата Рота на ИзточноУкраинският Фронт! Досвидание!
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си забравен, кунчо. Даваме ти време да си осигуриш тоалетни принадлежности. Бай Ставри чака.
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвам семестъра дистанционно и така ще го завърша. Ще оставя на други да пробват дали е завършила епидемията или не е завършила.