Проф. Кантарджиев: Вероятността от мутация на Омикрон е малка

Заразява по-бързо, но да протича по-леко, ще стане ендемичен
Обновена: 4 мар 2022 10:31 | 4 мар 2022 09:15, Камелия Цветанова
41
Проф. Кантарджиев: Вероятността от мутация на Омикрон е малка
Снимка: БГНЕС

"Въпреки, че войната е водещата тема, трябва да знаем, че коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава. Важно е да отбележим обаче, че първо започнаха да намаляват новите случаи на заразените в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите - Благоевград и София - град. Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси, пред БНР.

Още по темата

"Цяла седмица имаме вече и намаляване на броя на смъртните случаи. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационн ото покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при "Омикрон" е 8-12%, а при BA 2 подварианта на "Омикрон" само под 1,3%“, сочат последните данни от анализа на НЦЗПБ, каза той.

По думите му т.нар. вариант на "Омикрон" - БА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха.

„Така се доказа философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен", заяви проф. Кантарджиев.

"Омикрон премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се доказа, че по-леко го болеуват при "Омикрон" варианта.  Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта вариант и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни", обобщи  проф. Кантарджиев.

Спред епидемилога тъжен факт е, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина. Пет пъти повече бустерни дози от първи дози, уточни той.

По думите му ще имаме спокойно лято, което бихме могли да използваме, за да се предпазим с ваксина и да сме подготвени за есента.

"Да не допускаме грешката от миналото лято, затова препоръчвам през това лято първа доза да си поставят неваксинираните, преболедувалите и с хроничните заболявания хора. И да помним една от поуките от тази пандемия - маските пазят. Има много малка вероятност от нова мутация на "Омикрон" в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на "Омикрон"“, каза още експертът.

"При 30 на сто ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и голям процент ваксинирани, при 50 на сто имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет ", обобщи в заключение проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Болен в момента преди 2 години
От десетина дни насам много, ама много мои познати, вкл. по три пъти третирани с анти-Ковид19 медикаменти, са с температура, хрема, болки в гърлото и кашлица. И аз така от три дни. В коя статистика влизаме? В никаква, защото е безмислено да се тича по болници, ако състоянието не е тежко. Питам: На каква база изготвяте картина за заболели от сезонни или други вируси в страната? Сами не си вярвате.
30
0
 
8
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Кантарджиев, колкото противогрипната ваксина спира Епидемия - толкова и тази! Достигнато е числото на ЕСТЕСТВЕНО ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ И ТОЧНО ТЕ СПРЯХА ЕПИДЕМИЯТА. Вторият път се боледува значително по- леко. А при третият път - само афти в устата и носа. Толкова.
29
0
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
КОВИД БЕШЕ ПРЕЛЮДИЯТА КЪМ СЕГАШНАТА ВОЙНА. ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И УМИШЛЕНО.
28
0
 
4
 
! Отговори
Брей преди 2 години
А не думай! Защо ли?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста малко хора изкараха вируса в България - само малко над 1 милион. Първенци в света са Фарьорските острови с 70% заразили се досега и по 15 теста на човек от населението. Това не им пречи да поставят световни рекорди по новозаразени.
26
2
 
11
 
! Отговори
Овчарят преди 2 години
Бай Шиле, марш веднага доброволец в Украйна! Жалка марионетка!
25
2
 
17
 
! Отговори
да преди 2 години
Бай Шиле добре монетизира ситуацията. Преди със щаба, сега с "талантите"Направо ми се гади. Не можеш довчера да плашиш със смърт и днес да се правиш на клоун.Всичко това показва, че това е режисура
24
3
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Психи, *** да гониш таланти !
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спряха ли да измират антиваксърите, нещо не се вижда статистика за днес.
22
2
 
14
 
! Отговори
Търчим за ваксина преди 2 години
Кантарион продажен, с тези "ваксини" имунитет не се достига, луд. Достигнат е отдавна естествен имунитет след преболедуване, другото са драматизации и циркаджилъци, колко да си оправдаете звонкът, дето ви наливат да плещите медицински и научни небивалици.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече не си интересен!
20
1
 
8
 
! Отговори
Тоя талант преди 2 години
се оказа с много таланти. Ами не искат хората,.вече разбраха истината. По тия вашите срокове за действието на препарата набучените преди една година пак трябва да се дупчат.Е,.който иска.Като поръчахте пак Факсини, бийте си ги по 10 наведнъж да не ги хвърляте.
19
0
 
21
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
Ама сега бай Бил ще пуска ли нов щам или няма да пуска? Нали уж вече си имат война за целта?
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев, ти сега последно лекар ли си, или шоумен...?? Не знам вече и лекарите дали те вземат на сериозно.
17
2
 
13
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Браво, на този му дойде акъла :) айде след 10 дни хвърляме и маските!!!Очаква ни едно прекрасно лято!!!Украински сервитьорки! И без руснаци на плажа :))))Ех, оправихте ми деня!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това излагане какво ПАК се обажда!!!!!!!!!!!! Големия професор!!!!!!!!!!!!!
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всички вече го изкарахме. Прав ще излезе Мангъров!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При над 2 милиона ваксинирани от живеещите в България и още 2-3 милиона ваксинирани в чужбина, колко ли останаха неваксинирани?
13
1
 
23
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Ау спряха им премиалните!Бас държа,че тия шарлатани първи искат да свърши войната,понеже се чувстват пренебрегнати
12
0
 
7
 
! Отговори
Податлив преди 2 години
Аз бях при еди мой приятел когато ни спря тока заради пожара. Студ. Пустиня няма хора да еазбереш какво става пълнолуние