Тестват учениците още два пъти, за да влязат в клас

От 29 март изискването отпада, другите мерки в училище остават
21
Тестват учениците още два пъти, за да влязат в клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учениците ще бъдат тествани още два пъти, за да влязат в клас - на 21 март и на 28 март.

От 29 март т.г. отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната. Решението е на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която издаде заповед днес.

Всички останали противоепидемични мерки в училищата остават в сила, съобщиха от МОН.

Здравните власти въведоха скрининговите тестове с проба от слюнка като условие за присъствено обучение на 10 ноември 2021 г. Първоначално изследването се провеждаше два пъти седмично.

От 21 октомври м.г. беше въведен "зелен сертификат" и редовното изследване отпадна за учениците и учителите с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

От 6 декември м.г. останалите ученици се тестват само веднъж в седмицата. Редовно се проверяват също учителите и непедагогическите специалисти без "зелен сертификат". Присъствени занятия се провеждат без условие за тестване в общини с ниска обща заболяемост - под 250 на 100 000 души.

От 21 март т.г. се облекчават противоепидемичните мерки и във висшите училища. Присъствено обучение в университетите ще се провежда по график, като не се допуска  смесване и едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите. Университетите трябва да създадат организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: тестванекоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Руменчо Радевчо преди 2 години
Има залежали тестове, купени от наши фирми с народни пари. Та трябва да ги оползотворим. Никоя държава няма да ги иска и тогава трябва да ги изхвърлим. Да, ама Рашо Дамаджaната трябва да се самосезира за откраднатите пари във вид на тестове. Зелевия сертификат отпада, обаче тестването не може.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До заслужава ли си Тогава ще си го учите сами вкъщи , без онлайн привилегии . Доколкото знам има форма на домашно училище . Подготвяте детето си в домашни условия и в края н а годината се явява на изпити пред учителска комисия.
9
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
А защо избраха дата 29.03, а не 28.03? За да изхабят закупените тестове ли? Ми моето дете ще почива на 28.03 и ще се върне на 29.03 ,когато вече е в сила новата заповед. Съветвам всички родители да постъпят така!
8
2
 
9
 
! Отговори
Заслужава ли си преди 2 години
да водиш детето,:- когато му прикриват лицето с маски; бъркат му в носа? >- когато други деца ще го тормозят психически и ще му посягат физически? >- когато в училищата всичко друго се прави, но не се учи? >
7
1
 
7
 
! Отговори
Носенето на маски преди 2 години
е било средновековна практика в Западна Европа.. Такава гавра с човека НЕ е имало нито в България, нито в Киевска Русь, нито във Византия!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не пишете, че зелените сертификати отпадат от 21.03.? А!?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами че те децата след това излизат във ваканция. *** решения.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зелените сертификати за работещите, КОГА?
3
1
 
11
 
! Отговори
До кой преди 2 години
А маските? А останалите "мерки"? Хората да бъдат с прикрити лица и с маски до живот?!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бежанците?
1
2
 
20
 
! Отговори
Побъркаха децата преди 2 години
тия ypoди!!! При тези обстоятелства просто не си заслужава да водиш детето на детска ясла, детска градина или на училище! Не си заслужава нормално дете да ходи на училище, при наличие на случаи на насилие от деца към деца, а и тези тероризиращи "здравни" мерки! Окъде на къде децата ще си прикриват лицата? Обезличаване и обезчовечаване на децата!