МЗ: Бустерна доза за младежите след 6 месеца

Не се наблюдават различни странични реакции след третата игла
25 мар 2022 13:05, Красимир Ангелов
31
МЗ: Бустерна доза за младежите след 6 месеца
Снимка: БГНЕС

Бустерна доза срещу COVID-19 може да се приложи на младежи от 12 до 17 години включително, шест месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От този месец във възрастовата група 12-17 г. може да се приложи бустерна доза от ваксината "Comirnaty" (на производителя "Пфайзер").

В тази възрастова група за първична имунизация, одобрени в Европейския съюз, са двете иРНК ваксини - "Comirnaty" и "Spikevax" (на производителя "Модерна").

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела, отчитат от здравното министерство.

От там допълват, че бустерната ваксина допринася за ефективно поддържане на ваксиналната защита, независимо от възрастта, наличието или липсата на съпътстващи заболявания.

Допълнителни дози ваксини (реимунизации) се прилагат от десетилетия и при ваксинопредотвратими заболявания като коклюш, полиомиелит, тетанус, дифтерия и др. Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето (пост-COVID състояния).

При децата и младежите реакциите след поставяне на бустерна ваксина не се различават от тези след първичната ваксинация срещу COVID-19 и от тези след поставянето на други ваксини в тази възраст.

Най-често срещаните очаквани нежелани реакции са болка или зачервяване на мястото на убождането; отпадналост; болки в ставите и мускулите; втрисане и повишена телесна температура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Файзер е разрешен над 5 годишна възраст според европейската комисия за лекарствата . Модерна- над 11 години. В САЩ вече е разрешена и тя над 5 госишна възраст. Не знам коя листовка четеш, но си заблуден.
22
1
 
4
 
! Отговори
И кво преди 2 години
на всеки 6 месеца инжекции ли??
21
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ар ю ок !?
20
2
 
5
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
До Чичо- А, на теб грозен алкохол да ти изнасили козата, и десет бустера на Пфайзер у гъзо...Корона-зомби болно!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз планирам да започна с ваксинацията, когато ще е необходим 120 поред бустер ...
18
2
 
23
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Чичо ----- Отивате и четете листовките. В листовката на Пфайзер пише, че СЕ прилага при възрастни и юноши на 16 г. и повече години. В листовката на Модерна пише, че е за лица на 18 и повече години. Освен това ПИШЕ, че безопасността и ефикасността на Модерна при деца и юноши под 18 години все още не са установени! За какви бустери при деца става дума, вие луди ли сте?
17
36
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Все още не е късно ваксинацията да бъде направена задължителна! И най-важното - да започнат с децата и младежите, като основен приносител на вируса.
16
3
 
36
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Вие лу*ди ли сте. Ковида приключи вие ми говорите за бустери. Смешници.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме ви забравили за народния съд, няма нужда да подсещате за себе си!
14
1
 
15
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 2 години
Ха-ха-хааааа........ууууууууу.....
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Vashta м.м.а да е...a.***!
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и някое друго тромбче като страничен ефект от вкарването в тялото на нанографен!
11
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще бустерираме вас, господа и дамо, продажници, с дозите, които сте предвидили за нашите деца. Понеже ние нашите деца няма да ги тровим. Отровата е за вас!
10
3
 
35
 
! Отговори
рпг преди 2 години
Новият вариант на Ковида е като лека настинка. 1-2 дена лека треска, сънливост, дори без висока температура и не си губите вкуса. Обикновен сезонен грип!
9
4
 
55
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Американските застрахователни компании за полица,, Живот", отказват да изплащат парите, при смърт след,, иглата" - За тях това е участие в експеримент, и дефакто влиза в графата,, Самоубийство"=Кой сега ви го нахака, Ковидари мили???Бог с ВАС и пазете децата
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опазил господ да се подлъжат да си дупчат децата.
7
4
 
25
 
! Отговори
Урсула вон дер Майер преди 2 години
"Не се наблюдават различни странични реакции след третата игла" - Е то като ти го набият два пъти с една игла, третият път със същата ти е все тая.
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са си понесли дозичките, що да не ги бучнем пак? Оборот трябва да има, тия ваксини няма да ги хвърляме! А те и без това са си фира още след първата доза. Детокс от това нещо не е измислен до сега.
5
4
 
40
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
"Не се наблюдават" странични реакции, само дето на един познат майка му почина месец след т. нар. бустер, а на негов близък баща му - също 40 дни след бустера.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бодете ги, колкото са невменяеми, още толкова невменяеми ги правите! Аз вменяем младеж не съм срещал и няма и да срещна