Кунчев: Епидемичната обстановка да бъде удължена до 15 май

Отпадането ѝ в края на месеца крие рискове
26 мар 2022 14:42, Елка Василева
147
Кунчев: Епидемичната обстановка да бъде удължена до 15 май
Снимка: архив, БГНЕС

Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове. Това обяви държавният главен здравен инспектор пред Нова тв. Според доц. Ангел Кунчев извънредната обстановка трябва да се удължи до средата на май.

Покачващата се заболеваемост в западноевропейските държави не бива да се пренебрегва. Затова едно от неговите предложения е извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон.

Още по темата
„Предложението на експертите и по-скоро моето лично беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкова на някаква тежка ситуация.  Напротив - засега тенденцията за спад, слава Богу, продължава, а по-скоро с оглед на някои данни от няколко западноевропейски страни, където спадът спря и дори започна по-съществено покачване на броя на случаите”, заяви Кунчев.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на извънредната епидемична обстановка би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

„Когато се вдигне епидемичната обстановка, се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това”, коментира тя.

На конференция в Боровец здравни експерти обсъждат ваксинационното покритие у нас. Една от основните теми е имунизацията на украинските бежанци. Според данни на здравните власти едва 40% от тях са изпълнили изцяло имунизационния си календар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, да, да удължим таз епидимечна обстановка, айде Кунчев де се губиш! Циркът се изпразва. Няма ли нов "щам". Хапчета, нови ваксини?
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има там едни на които това им е работата да лекуват пациенти, а ги водят на 1-ва линия за да взимат бонус по 1000 лв. към заплатата при условие, че повече от година има ваксини. Още ли им плащат по 1000 лв. бонус за 1ва линия?
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От никому избран 100 процентов нелегитимен тип! Никой не го интересува какво предлагаш ти! Ми аз пък предлагам да ти облепим Къщата с динамити и да натиснем ръчката докато акаш огромни го вна, но дори и това ще ти е малко
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КУНЧЕВ, ГЛОМБ, ХРИСТОВА, КАНТАРА, РАДКА, ВИТАНОВ, БАЦЕЛОВА, БОТОКСА - НА СТЕНАТА!
48
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен още не са взели решение какво точно да заповядат на стадото след 31.03. Не успяха да ни ваксинират 60 % и са като в небрано лозе. Чакат разпореждане от шефовете.
47
1
 
23
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Тоя Вирус така и не ме Намери, 2 години ходя без Маски, не се Пазя от Хората, сякаш са прокажени, не изпадам в Паника и Нервна Криза като някой се ИзКашля, разбира се, съм НаПълно НеВаксиниран - щото Ваксинираните *** като Мухи по Време на Жега!!
46
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робите свикнаха с намордници и дори и да ги отменят, те пак ще ги мъкнат. Не ми пука, но не желая непознати да ме задължават.
45
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отива на фронта. Нали е железен с три бустера. Ние сами ще се опазим от "пандемията". Нямам нужда от неговата псевдо загриженост. Жириновски умря ли?
44
2
 
18
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Съгласен, но като имаме не Народ, а Стадо, трябва да "хакнеш" системата! Ако имахме Народ, всички задружно щяха да откажат да носят маски и това е краят!
43
2
 
30
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Всичко приключи ,стига с тая измислена епидемия ! Световна измама ! Никой вече не ви вярва,продажни твари
42
1
 
23
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Защо трябва да е така? Защо трябва да се обясняваш с невежите охранители дали имаш нещо на собственото си лице, или не? Маските трябва да се махнат официално!
41
1
 
15
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
Е аз ли да те Уча - Те ни Лъжат, че Има Пандемия, Ние ги Лъжем, че носим Маски - на Брадата и това е, даже под Брадата, аз я нося като нещо от сорта на Шал!
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш бе, аватар!
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз маска не нося. Сам си отмених наредбат на тия работници на Сорос
38
1
 
22
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
аз само така влизам там от вече 1 години, заяждат се с мен, но винаги отговора ми е, а вие от къде знаете, че мога да нося маска, какво ако имам асма - и това е краят на разговора! медицинската информация е лична, никой няма право и правомощие да му доказваш каквото и да е - не може да носиш маска по медицински причини и това е краят - не могат да те пипнат!
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият живот ще почне тогава, когато свърши техния.
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България ще остане единствената страна в Европа с маски на закрито заради безродниците, които обещаха да набодат една трета от населението. Сега се чудят как да продължат терора върху хората. Защо мога да отида и да влезна в Англия без да показвам сертификат, както и да ходя навсякъде без маска без да трябва да доказвам, че съм вакснат, а в коптоpа на Киро да не мога?
35
1
 
20
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Влизал ли си в Лидъл без маска? Там ако крадеш, не си престъпник. Но ако си без маска, те гонят като прокажен.
34
1
 
31
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Защо носите маски? Какво ви пука за този роб на СЗО?
33
1
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Чакай..той оня с ботокса беше другия..ама все същите лнета!