БХРА предлага мерките за бизнеса да работят до края на войната

Браншът загубил руснаците и украинците
29 мар 2022 21:37, Анисия Иванова
14

След 1 април епидемичната обстановка няма да бъде удължена, а заедно с това отпадат и повечето ограничения. Ще продължи ли обаче подкрепата за бизнеса?

"Не че не сме против отпадането на извънредната епидемична обстановка, желанието ни е да бъдат запазени мерките за подпомагане на бизнеса. Станахме свидетели на една безпрецедентна в световен мащаб пандемия, която нанесе изключително големи и трайни щети върху много сектори от икономиката. Най-засегнатият сектор в България и в световен мащаб се оказва туризмът", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в "България сутрин".

Той обърна внимание, че това, което се случи за две години върху бизнеса, не може да бъде компенсирано с отпадане на мерките. Върху пандемията се насложиха ефектите от войната.

"Нашият основен туристически пазар са хора, които идваха от Украйна и Русия. Тази година тези хора няма да дойдат в България. Това се отразява върху другите пазари. Започна бясно галопиране на цени и основни хранителни продукти. Това се отразява върху потребителската кошница. Когато бюджетът започне да изтънява, първото нещо, от което човек се лишава, е удоволствието. От това идва и нашето притеснение", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че мерките за подпомагане на бизнеса трябва да бъдат продължени с година, най-малкото докато приключи войната и се стабилизира обстановката.

"Отпадането на пандемичната обстановка има и своите позитиви. Позитивно е, че има едно известно успокоение. Няма да пресираме персонала си да ползва предпазни средства", добави Димитров.

Той каза още, че в момента не планират протести, а ще изчакат да видят какво ще бъде предложението от правителството към бизнеса.

"Много обекти затвориха трайно. По данни на Световната организация по туризъм спадът в бизнеса беше около 70-80%. Именно водени от това, не можем да приемем, че само с отпадане на едни мерки всичко ще бъде възстановено", изтъкна Димитров.

Готови са да приемат на работа бежанци от Украйна, но и предлагат настаняване и изхранване, защото вследствие на пандемията са били ударени и от кадрова криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
странна държава преди 2 години
която тъпче с пари "бизнеса" който граби пари от народа. Справка цените на всичко в БГ.Та - колкото повече толкова повече, казал мечо Пух
8
0
 
5
 
! Отговори
мизерниците преди 2 години
Ама не е ли по добре да имат подкрепа до края на света !!!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви помощи повече за бизнеса. Също така рязко трябва да се намалят държавните служители.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН МЕДИЦИНСКИ ФАШИЗЪМ, ВИДЯХМЕ КАК ПРАВИТЕЛСТВАТА ПРОДАДОХА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД! ПРИЗОВАВАМ НАРОДЕН СЪД НЕЗАБАВНО!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия им хареса да цоцат пари от държавата. Първо помощи за ковид, сега искат за войната в Украйна, после като свърши ввойната там, ще искат за конфликта в Сирия, после може и за войната в Судан или Етиопия.. Важното е да се пълни касичката
4
0
 
12
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Аз пък предлагам мерките за Вас алчните кръчмари да продължат до второ пришествие. Дано тогава да сте доволни. Аман от прости и не образовани, но алчни и нахални същества свикнали все някой друг да им е длъжен и да им се дава.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристическия бизнес все няма пари, а нито един не фалира.
2
0
 
15
 
! Отговори
Асанчек преди 2 години
Аййй стига сте ревали бе....какво предлагате на клиентите? Мръсни стаи, грубо отношение и гадна храна. Научете се как се обслужват клиенти, стига сте ревали за пари.
1
0
 
14
 
! Отговори
Пак ли тия,бе преди 2 години
Все фалират,а им крадат по 350хил.лв.в тайници.Нали сега ви плащат по 40лв.на бежанец?