Около 20% от преболедувалите COVID-19 и след това имат оплаквания

Учестено дишане, уморяемост или отпадналост, са сред най-честите
29 мар 2022 06:00, Анисия Иванова
28
Около 20% от преболедувалите COVID-19 и след това имат оплаквания
Снимка: БГНЕС

Около 20% или всеки 5-ти от преболедувалите COVID-19 продължават да имат оплаквания седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2 или съобщават за нови или възвръщащи се симптоми след оздравяване от епизод на остър COVID-19.

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето, дори ако протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. Особено застрашени са хората, прекарали заболяването тежко, както и възрастните (при които имунната система е значително по-слаба), и лицата с хронични заболявания, съобщиха от МЗ.

Като пост-COVID състояние или дълъг COVID се дефинира широк диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и дори месеци след първоначалното инфектиране с коронавируса, причинител на COVID-19, или новопоявили се симптоми, които не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.

Най-честите симптоми при пост-COVID състоянията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. „мозъчна мъгла“), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху ежедневните дейности на индивида. В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане и др.

Честотата на пост-COVID състоянията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ г., следвани от тези в групата 65-74 г. Важно е да знаем, че децата също страдат от дълъг COVID – според международните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми.

С повишен риск от развитието на пост-COVID състояния са хората със съпътстващи заболявания, особено астма или други хронични белодробни заболявания, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, затлъстяване; жените - проучванията са категорични, че жените страдат от дълъг COVID много по-често от мъжете. Наличието на повече от пет симптома през първата седмица от острата фаза на заболяването също е свързано с по-висок риск от развитие на дълъг COVID-19, независимо от възрастта или пола.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са особено склонни да страдат от усложнения на различни органи и системи – следствие от прекараното заболяване (например при не малък брой лица образните изследвания показват изменения в белите дробове месеци след боледуването, като успоредно с това продължават оплакванията от задух, кашлица и др.).

Научните данни показват, че лицата със завършен ваксинационен курс са по-защитени от тежко протичане на заболяването и от дългосрочни последици за здравето при инфекция със SARS-CoV-2 (дори в случай на ваксинален пробив) в сравнение с неваксинираните срещу COVID-19. Според проучване, проведено във Великобритания, при ваксинираните лица рискът от дълъг COVID е с 47% по-малък. Резултатите от проучването показват още, че вероятността от хоспитализация при напълно ваксинираните намалява със 73%.

Повече информация за дългосрочните последици от COVID-19, както и за хората, при които рискът от последващи усложнения е по-висок, можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Между другото, човек има същите симптоми като описаните горе, дори 2-3 месеца да се застои в годината. Те минават само за 2 до 3 седмици, след започване на умна тренировка и спазване на някакъв хранителен режим. Не се заблуждавайте, тия симптоми не са от Ковид, те просто са съществували винаги. Когато обаче нетреениран човек почне да се застоява още повече, се стига до измамната реалност, че е по-зле, отколкото трябва да бъде. Но това не е така. Движение му е майката.
21
0
 
2
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Значи,,,това е фейк. Отварят държавата, почваме да спортуваме и забравяме за всичко. Качихме 30 кила и нагоре за 2 години, как няма да имаме оплаквания?
20
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
След сертификата с ваксините съседа 2 пъти го намираме да се търкаля на тротоара. Кръвната захар пада пада
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България 6 пъти по-малък е дела на заразилите се сред ваксинираните в сравнение с ваксинираните и 23 пъти по-малък е дела на починалите.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е това за оплаквания след преболедуване. Всичките ми познати, които оживяха след преболедуване, все още имат проблеми, а някои се заразиха още през 2020 година.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При мен в работата трима изкараха Ковид-19 през март 2021, после всички се ваксинираха и никой повече не се зарази за една година време.
16
4
 
4
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
До 15 Анонимен Моите,, боцнати" колеги от 6 месеца редовно са болни, и Корина караха.... Тъй като сме малко, се вижда, кой с какво се разболява! Аз карах Омикрончо 3 дни, и сега съм в суперформа- 4 седмици след ВирусО! За тази седмица вече има двама писани пак позитивни..... :()
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са само 20% с оплаквания. Всички преболедували имат здравословни проблеми. Това, че не са са оплаквали не означава, че са здрави.
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не познавам ваксиниран, който да се е заразил
13
3
 
11
 
! Отговори
Преболедувал преди 2 години
Аз не познавам ваксиниран, непреболедувал..
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на неваксинираните, ако още не сте хванали някаква нова за вас болест или да се е обострила стара таква, то имайте търпение скоро ще стане, няма да ви подмине. Емиииии вие сте си виновни
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за сведение на путинофилите, поинтересувайте се, любимия ви Путин пази ли се от ковид и как и дали е ваксиниран. Защото тия дълги маси не са само за избиване на комплекси, яко го тресе параноята.
10
9
 
10
 
! Отговори
аа преди 2 години
честито на ваксинираните с две дози, ако още не сте хванали някаква нова за вас болест или да се е обострила стара таква, то имайте търпение скоро ще стане, няма да ви подмине. А на тези с три дози, емиииии вие сте си виновни
9
4
 
15
 
! Отговори
Окото преди 2 години
Колко се ваксинираха с две дози даже и бустери сложиха и пак боледуваха, колко не се ваксинираха и нищо не хванаха.
8
3
 
21
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
И аз имам оплакване, без да съм ковидясал........оливието е много скъпо!
7
3
 
32
 
! Отговори
Аз казах преди 2 години
Повече от половината изброени симптоми са пряко свързани с нервно напрежение и паник атаки. Медиите, не може да сте по - нагли. Първо създавате психоза и облъчвате 2 години 24 часа в денонощието, после казвате, че резултата от това насаждане на страх са пост-ковид симптоми...
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ са терористична организация. Не им се доверявайте!
5
4
 
34
 
! Отговори
фaкт преди 2 години
"Ваксините" срещу коронавируса не предпазват от заразяване и боледуване...
4
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така стана, руснаците унищожиха био лабораториите на Пентагона в Украйна и ковид вълните замряха из цяла Европа и Русия...мислете на чия страна да сте преди да драскотите тук!
3
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин успя да излекува Света от лъжата Ковид.Слава на Русия!Смърт на фашизма!