Безплатни прегледи за учители, преболедували коронавирус

Ще има и възстановяване с лечебни процедури
1 юни 2022 14:05, Петя Славова
20
Безплатни прегледи за учители, преболедували коронавирус
Снимка: БГНЕС

Учители, преболедували COVID-19, ще се преглеждат безплатно при специалист, а педагози с различни заболявания ще се възстановяват с лечебни процедури. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование вече могат да се възползват от поредното издание на Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“. Тя ще покрива разходите им за лечение, направени в периода 13 май – 30 септември 2022 г., съобщиха от МОН.

Още по темата

Общо 180 000 лв. са предвидени за профилактика, а 200 000 лв. за рехабилитация. По първия модул преболедувалите COVID-19 ще получават до 30 лв. за допълнителни профилактични прегледи, консултации и/или изследвания извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Сумата е увеличена двойно в сравнение с миналата година, когато програмата покриваше до 15 лв.. От подкрепата ще могат да се възползват до 6000 педагози. За нея могат да кандидатстват всички преболедували, без значение кога е боледуването, но прегледът трябва да е в периода от 13 май до 30 септември 2022 г.. От програмата могат да се възползват и учители, които са били включени в нея и миналата година.

В списъка, който дава право на рехабилитация, влизат 10 групи заболявания. Сред тях са сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, кожни, заболявания на дихателната система, на опорно-двигателния апарат, бъбреците и заболявания на периферната нервна система. На всеки педагогически специалист ще бъдат възстановени до 100 лв. от направените разходи. Финансова помощ ще получат до 2000 учители.

За да участват в програмата, педагогическите специалисти трябва да подадат декларация до директора на своята образователна институция. Изискват се също и медицински документи, доказващи проведената профилактика или рехабилитация. Крайният срок е 5 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Защо само учителите имат право на такива прегледи? На останалите не е ли важен живота?
17
1
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Реално погледнато моята заплата/със 2 специалности/ е 1600 лв+1200 лв ковид ,които вече ги няма бяха 2800 лв които вече не струват нищо.Инфлацията ги изяде отдавна.Е толкова сме се "нагушили" от тези пари.А реално заплатите ни трябвя да са към 3500-4000 лв в момента а не след 6 м. а тези лаладжии само обещават и продължават да крадът!!!!Не че няма достатъчно колеги които взимат и много повече.Просто пари ИМА но се разпределят неправилно,на принципа "давам ама на моите хора".Това е истината!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Учителите работеха дистанционно а ние бяхме на първа линия и все още сме но за нас няма такива прегледи.Масово колеги са с пост- и лонг-ковид с-м който ,между другото е с най-разнообразна симптоматика и засяга един или повече органи,някой път много тежко.Имаи доста колеги с тежки странични ефекти след 2-ра доза но най-вече бустурната доза но това си е тяхно решение!Ковида намаля чувствително но това не значи че нямаме случаи!!!Срам ме е като прочета че сме се "нагушили" с Ковид парите.
15
3
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
А би трябвало да се срамуваш от себе си! Що за съвест и морал имаш изобщо!
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
горд съм че нито един път не съм се тествал за да ходя в чужбинаили да ходя на заведение или спа в хотел и че не съм ваксиниран!
13
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До ????? Е НЕ СТИГА, ЧЕ ИМ ПОВИШИХА ЗАПЛАТИТЕ И НАЙ-НИСКАТА Е ВЕЧЕ 1400 ЛВ АМИ И ДРУГИ ПРИВЕЛЕГИИ. ЖИВЕЯ В ЕДИН ДОМ С ЕДНА ТАКАВА УЧИТЕЛКА КОЯТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА НЕ ЗНАЯ КАКВА УЧИТЕЛКА Е АМА ЗАПЛАТАТА И КОСМИЧЕСКА. КАК ГИ ОПРЕДЕЛЯТ ТИЯ ЗАПЛАТИ НЕ Е ЯСНО. ИСКАТ, ТРОПАТ И ХОП УВЕЛИЧАВАТ ГИ А ОБРАЗОВАНИЕТО ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ. САМО НАРКОМАНИ И АМОРАЛНИ МОМИЧЕТА.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама който иска ли само тия "прегледи" или всички до един?
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксинираните не страдат от постковид, нито от дълъг ковид. Да сте се ваксинирали!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25% от преболедувалите страдат от постковид. Въпросът е защо само учителите имат достъп до консултация и лечение?
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо, марионетки, изолирахте ли го тоя "вирус" най-накрая?
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото са им ниски заплатите... а другите хора??? Учителите поне бяха дистанционно, не са били по-ощетени от другите. Има хора, включително и аз, които не са имали тази възможност и през цялото време са щъкали между бактериите.
7
4
 
8
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
До ЕдинЗа Германия, но почти навсякъде, където са,, боцнати" с вълшебната течност, хората боледуват в пъти повече....
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пък ще харчим народна пара за "преболедували" фалшив вирус. Смешни...
5
4
 
11
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 година
Пак си отвориха ковид-фондове за корупцийка. Нищо безплатно няма. Народа пак ще плаща.
4
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 1 година
До От БерлинТова, което пишеш, се отнася за България или за Германия?
3
3
 
18
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Работех в системата на образованието, допреди Пландемията... Имам контакти с бивши колеги т. н. В момента, незнайно защо, отсъствията по болест на,, ваксинираните" колеги(над 90% от персонала) , са над 200%.... Всичко се премълчава, прикрива! Бях се регистрирал, в една платформа за почасово наемане от училищата на хонорар... Такова търсене не е имало никога! Отрегистрирах се бързо... Без мен!!! Бог с ВАС и пазете децата
2
4
 
17
 
! Отговори
????? преди 1 година
Нещо лично против учителите, но другите не са ли хора ???
1
3
 
16
 
! Отговори
мда преди 1 година
безплатно , ми звучи някак комунистически . а това безплатно кой го плаща ?!