Очаква ни нова лятна вълна от COVID-19

Д-р Аспарух Илиев и проф. Огнян Кунчев прогнозират скачане на случаите на заразени
28 юни 2022 11:50, Йоана Цонева
18
Очаква ни нова лятна вълна от COVID-19

През септември ще се наложи връщане на маските. Това прогнозира проф. Радка Аргирова. Междувременно вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че до 2-3 седмици очакваме пик на новата вълна от COVID-19.

"Склонен съм да се съглася с проф. Аргирова, хубаво е хората да са в готовност. Омикрон протича по-леко от Делта, но рискът от тежко притичането е значително по-висок от един грип. В момента имаме лятна вълна. От BА.5 има вълна в цяла Европа, той е устойчив на летните температури", заяви в "България сутрин" д-р Аспарух Илиев - ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн.

Хубаво е да сме с бустери и една FFP маска в затворено помещение или много хора около нас, добави той. По думите му БА.5 протича по-леко, най-често започва с хрема, болки в гърлото, отпадналост и кашлица. Но този вариант е много заразен, достатъчно е малко количество от вируса.

Д-р Илиев отбеляза, че в България имаме много по-ниско ваксинационно покритие спрямо другите държави. Не сме добре ваксинирани и това ще има негативен ефект при вълната от Омикрон, смята той. И добави, че е хубаво нашите болници да започнат подготовка от сега да се справят с по-висок брой пациенти.

Д-р Илиев посочи още, че теоретично е възможно да се заразим с коронавирус и маймунска шарка, но той не се притеснява от новия вирус и изключва риск от епидемия.

Tой изтъкна, че проблемът с обривите е, че възникват 4-5 дни след началото.

"Няма толкова много обриви при всички пациенти, може да остане незабелязано в началото. В много случаи говори по-скоро за обща инфекция, колегите в България трябва да са нащрек", предупреди д-р Илиев пред Bulgaria ON AIR.


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари