МЗ: В момента сме в "подножието" на поредната вълна

Около 30% са ваксинираните срещу COVID-19
63
МЗ: В момента сме в "подножието" на поредната вълна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смърт“. Това посочи проф. д-р Георги Момеков, дфн, в интервю – част от  кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. „Когато говорим за най-важните ползи – предотвратяване на тежка болест, хоспитализация или смърт, ваксините срещу COVID-19 остават високо ефективни“, категоричен е председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

„Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте. Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България“, предупреди проф. Момеков. По думите му втори бустер е препоръчителен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, например работещите в системата на здравеопазването и на образованието, както и за тези със съпътстващи заболявания.

Към момента в страната има около 30% ваксинирани граждани срещу COVID-19, каза проф. Момеков. „Въпреки че Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта, не трябва да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и смърт е многократно по-висок от този при сезонния грип. След като т.нар. приоритетни групи и особено възрастните хора над 65 г. пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, трябва да мислят по същия начин и за COVID-19“, каза още проф. Момеков.

Председателят на Българското научно дружество по фармация беше категоричен, че в бъдеще ще разполагаме с адаптирана ваксина, но не е ясно точно кога и по тази причина хората, които попадат в рисковите групи, не трябва да отлагат своята ваксинация.

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу COVID-19, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт. „Популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок. Затова горещо препоръчвам на всички граждани да се ваксинират възможно най-рано“, съветва професорът.

По думите му в световен мащаб има над 12 милиарда поставени ваксини срещу COVID-19, което е достатъчно доказателство за безопасността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: коронавирусМомеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
свърши ли гръцката азбука вече от нови варианти, ако ДА - да почваме японската
29
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма починал след бустер. Който твърди обратното, лъже безочливо.
28
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполага се, че около 40% от европейците още не са се срещали с вируса. Ако не са и ваксинирани, ще бъде шок за тялото. А тези, които вече са преболедували или ваксинирани, но преди повече от 6 месеца, са пак податливи и възприемчиви, но все пак имат някаква имунна памет. Имунитетът е кратък. Факт. Мангъра да вземе да си изяде дипломата, не я заслужава.
27
5
 
16
 
! Отговори
НЕ, БЛАГОДАРЯ преди 1 година
Дръжте си ваксините
26
4
 
4
 
! Отговори
Проучванията... преди 1 година
Никой не твърди, че ваксините срщу COVID предпазват от заразяване. Направих си труда да погледна последните проучвания в Nature по въпроса и попадам вече на няколко, в които пише следното. Първа бустерна доза около шест месеца след втората ваксина предпазва от хоспитализация и смърт в 60% от случаите. След три месеца този процент пада с 10%. Втората бустерна доза вдига процентите до 80%. В останлите случаи обикновено пациентите са с тежки заболявания, като сърдечна недостатъчност и др.
25
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се ваксинирайте и не се тествайте, само така ще спре лъжата Ковид.
24
5
 
29
 
! Отговори
Адолф преди 1 година
А който няма нито една доза гадост,четири наведнъж ли да си набие?! Докога с тая омразна пропаганда????
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За работещите в образованието - нямайте грижа! Ние чудесно знаем, кое е добро за нас! Че да не се окаже, че няма кой да ви гледа ( по цял ден: 7-19ч)и обучава децата!
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вироса -зарежи това, дори според СОБСТВЕНИТЕ ИМ ИЗМИШЛЬОТИНИ няма смисъл в това, което твърдят
21
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фон дер Лайннен е недоволна , не върви алъш вериша с ваксини
20
19
 
8
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 1 година
Желаете ли отново да се върнат всички мерки, както беше през април 2020 година? ///Да + /// Не -
19
6
 
25
 
! Отговори
dds преди 1 година
Официално имаме малко под 30% "С19-ваксинирани". И пак официално напоследък имаме около 43% с положителни тестове. Което ще рече, че се заразяват предимно С19-ваксинирани. Това си има логическо обяснение - т.нар. ваксина съсипва имунната система на организма, и затова трябва да се разчита на поредния бустер. По-същия начин стоят нещата в Африка, която е изключително слабо С19-ваксинирана. Но на първите 2 места по нови случаи са точно двете държави с най-голям процент, а именно Мароко и Ботсуана.
18
4
 
11
 
! Отговори
просто теория преди 1 година
До Вироса То няма нито един вирус изолиран в природата долументиран. Тия снимки на таралежчета е умряла клетка ужким поразена от "вируса". Вирусите са съмнителна материя, нали затова са описани в Теорията за вирусите и бактериите.
17
4
 
13
 
! Отговори
Вироса преди 1 година
До ДА ПОМИСЛИМ? Само дето..."вироса" не е изолиран никъде и никога..и не се знае какви протеини има..има ли ги изобщо и ако не....може би има пипала!!!
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
алоу, Кантар, как 30% са ваксани бе, броите общо всички от началото на пландемията, а то минаха 2 г.! То грипните вакси не държат толкова, кво да кажем за тия несертифицирани ***!
15
3
 
16
 
! Отговори
Рискове иРНК преди 1 година
В Nature излезе проучване, озаглавено "Възрастово и половоспецифични рискове от миокардит и перикардит след ваксини Covid-19 messenger RNA", показва колко неточно е твърдението за всеобща полза. Проучването установява повишен риск от миоперикардит през седемте дни след ваксинацията с мРНК както при мъжете, така и при жените, който е особено висок при мъжете на възраст 18-24 години.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 - да, но дори според собствените им лъжи и съчинения, пак няма смисъл от инжекциите - а пишат "научни данни показват, че поставянето на бустер дрън дрън и тн"
13
3
 
16
 
! Отговори
Гей Билтс преди 1 година
До ДА ПОМИСЛИМ? Един приятел боцнат с Файзер Август 2021 още го засичам на блутуута. Това ти дава отговор и на въпроса за тия преди това.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините ли залежават :)
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДА ПОМИСЛИМ?Ти па ако си мислиш, че предишните са произведени за някакви протеини. Залежали с десетилетия грипни ваксини, преетикирани в заводите в Холандия и Испания..