Доц. Кунчев: България вече навлезе в нова COVID вълна

Той призова здравните власти да вземат мерки
8 юли 2022 09:24, Петя Славова
80
Доц. Кунчев: България вече навлезе в нова COVID вълна
Снимка: БГНЕС

Въпреки топлото време се наблюдава скок на регистрираните случаи с коронавирус в страната. В момента ги няма и безплатните тестове, така че малко хора дават пари за тестове, а безплатните вече ги няма. Затова и експерти вярват, че заразяването е на по-високи нива.

"Очевидно започна вълната. Има значителен процент скрита заболеваемост. Здравните власти трябва да вземат мерки за разпространението на коронавируса сега, за да не се стигне отново до препълнени болници. Това каза пред Нова тв доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Още по темата

По думите му е важно тестването да стане по-достъпно за да имат властите по-добър надзор над процента заболели.

"Апелирам Здравната осигурителна каса също да прояви разбиране и да позволи на личните лекари да правят тестове. Новозаразените са поне 4-5 пъти над официалната бройка. Виждате какво става във Франция, Гърция. Очаква се, че в средата и края на август да достигнем максимални стойности на заразените за тази вълна", допълни Кунчев.

По думите му засега вирусът протича по-леко отпреди, но и ние сме в началото на вълната, докато в други страни като Гърция и Франция случаите са много повече. По негова прогноза в средата или в края на август ще има най-много новозаразени.

"Мерките трябва да се заемат, за да не напълним пак болниците", допълни лекарят. Той обясни, че в момента са много по-малко интензивните легла, както и персоналът, който обслужва болните, защото няма COVID отделения.

"Фактът, че ЕК удължи срока на зелените сертификати с още една година обаче, показва, че и те са притеснени. Строги мерки засега не се налагат", каза още доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
20
 
! Отговори
до долния преди 1 година
Бии си ваксините, носи си маските, прави си тестовете и т.н. Все ми е едно. Нормалните хора не се вълнуваме от страховете на нен_ормалните хора, така че не ни занимавай с твоите...
42
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълната започна още преди два месеца в западна европа като сега е в пика си.В България идва с малко закъснение.Съгласявам се с маските,защото все пак има шанс да се избегне заразяване в затворени помещения с повече хора,ако човек не се застоява много.Треската е неприятна,малко хора на запад съобщават болки в гърлото,предимно треска ,усещане за голям студ,никакви жизнени сили поне 10 дни,някои имат блокиран нос ,след това тръгват сополи ,има промяна в обонянието и вкуса ,но не винаги
41
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато е въведен локдаун не можеш да протестираш срещу галопиращата инфлация,режим на ток или липса на храни в магазините.Незаконно е.
40
5
 
18
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 година
Бе тоз караконджул още ли не е УмрЕл...!!!Десет афганистанеца да го факсинират групово, дано!!!
39
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Броят случаи зависи от тестването. Важен е % заразени. В България не се тествате но въпреки това % е много висок. Статистиката ни е нереална. На запад се тестват стотици хиляди дневно. Хората са съвестни и се самоизолират. А вие сте безоговорни и прости.
38
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност по броя на ваксинираните в момента се вижда къде е пикът, къде са вълните, къде са най-многото случаи и те са именно там, където ваксинацията е с висок %. Честито ви на вас дето се поддадохте, разбъркахте си имунната система, сега от най-простия летен вирус ще се разболявате. Ама то тия глави са ви дадени да мислите с тях, не да блеете пред телевизора. Айде - отивайте за поредния бустер, че ви го казват, не сте си взели дозичката, розовото хапченце.
37
5
 
26
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Ковид -терористите,се появиха,и почнаха да тероризират населението с измамата ,наречена Кромид -19!Обществото ,вместо да спи е време да се събуди,иначе тоталитарния режим ще бъде налице,и няма да имаме свободен живот...
36
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кажете ми как и какво беше това което ме тресна за един ден при условие че не съм имал контакт с никой поне три дена на четвъртия се прибрах в къщи и като се почна едно разтройство температира 28 гр болка в ставите и мускулите доста силна умора сънливост.с едно прахче и един ибупрофен ми мина!никой не може ме убеди че това беше вирус!не съм се тествал и няма и да се тествам и няма да се ваксинирам с графен ТОЧКА!това не е вирус М аМ к а Му бе!
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид не съществува, помнете го, спрете да се боцкате и тествате.
34
5
 
27
 
! Отговори
Батко преди 1 година
Кунче никой не ти вярва, марионетко! Кунче скоро ще усетиш хорската любов! Кунче ти си старо лъжливо куче! Кунче търсиш да захлебиш! Идва времето да ги пометем!
33
0
 
18
 
! Отговори
От 29 до 19 преди 1 година
И ето ти малко цифри за размисъл - годишна заплата на старши инженер в Германия с 10г опит - 80к евро.Годишна заплата на старши програмист в България с 10г опит - 60-65к евро. Не малко ИТ компании отвориха офиси в България, само защото е в ЕС и защото затвориха развойните си офиси в Западна Европа за да пестят пари.Знам компании, които предпочетоха да уволнят западните си служителит и да ги компенсират с 2 годишни заплати (синдикати)А такава рецесия се задава, че повярвай ми, ще има тотална сеч
32
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 Българинът не може да проумее, че тези които правят "войната" в Украйна го и тровят с Ковид вече 2г и половина..
31
5
 
30
 
! Отговори
Ваксан Дебилчо преди 1 година
Пазете се от дупнатите! Изнервени са до безкрайност! Острите наночастици в мозъците им са активирани от жегата и ваксинираните буйстват неконтролируемо! ДУПНАТИТЕ ИДВАТ! ПАЗЕТЕ СЕ, ХОРА!!!
30
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бачкери с много свободно време сте се събрали тук...
29
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво правят хората, които носят маски отсега!
28
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната в Украйна позатихва и въшките пак излизат на челото.
27
7
 
35
 
! Отговори
Док преди 1 година
Кунчо, не давай за пример други държави. Там вече се вижда ефекта от мега-гига-турбо ваксинацията и супер зеления сертификат. И само за инфо - преди два дни гръцкия министър на здравеопазването обяви, че данни за Ковид ще се обявяват веднъж седмично, а не както досега веднъж дневно.
26
8
 
17
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Спокойно пич, скоро и твоя стол на удобната ти ИТ позициика ще ти запари дупeтo. Справка - файсбук (мета), тесла, атос, сап, виемуер и прочие. Виж тренда на акциите на последните, виж и кой хедж фондове ги шортят в момента и ще разбереш колко грозно ще стане в краткосрочен план. А в дългосрочен, когато Украйна влезе в ЕС нали се сещаш колко много стабилни ИТ компании ще се изнесят с 200 от България. Защото ако не си забелязал, заплатите на ИТ в БГ застрашително доближават немските такива.
25
5
 
38
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 година
Аз като гражданин съм готов да подпиша нотариално заверена декларация че не ме е страх от Ковид. Карал съм го и пак бих го карал. Повече ме е страх от алчни брадати фашисти, които с лека ръка отнемат гражданските ми права.
24
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчо, как мислиш, какъв е шансът ви да оцелеете при втора част на представлението?