Повишава се интересът към ваксинацията, но главно с бустерна доза

В Пловдивско все повече хора чакат за четвърта игла
12 юли 2022 18:40, Йоана Цонева
65
Повишава се интересът към ваксинацията, но главно с бустерна доза
Снимка: БГНЕС

След месеци на нулев интерес за ваксина срещу коронавируса пред РЗИ-Пловдив има опашки от желаещи.

"Завишен е интересът към ваксинацията срещу COVID-19 в Пловдивска област, но е предимно от страна на хората, които искат да си направят втора бустерна доза". Това съобщи за д-р Милена Панайотова, директор на отдел "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) пред NOVA.

"Прилагането ѝ е разрешено от 27 юни и оттогава до момента на територията на областта са поставени 979 четвърти дози, 456 трети дози, само 104 първи дози и 112 втори дози, посочи Панайотова.

Интересът е от възрастни хора, на които вече е позволено да направят четвърта доза. Въобще не може да се говори за интерес към ваксинацията, защото са изключително малко тези, които идват за първична имунизация, уточни докторът.

В имунизационния кабинет на РЗИ са поставени 78 ваксини, за справка, на 21 юни са били поставени 14 ваксини, каза Панайотова. По думите й в РЗИ към момента действа един имунизационен кабинет, където натовареността е предимно сутрин, предаде БТА.

"Според мен интересът е временен и след като хората се реимунизират ще стихне", каза Йорданова. И допълни, че ако все пак има голям наплив, са готови да отворят и втори кабинет.

По данни от Единния информационен портал в Пловдивска област 200 172 лица са със завършен имунизационен курс.

"Случаите се увеличават, но хубавото при този вариант на вируса е, че протича по-леко и по-рядко се налага на хората да бъдат хоспитализирани", коментира Панайотова влизането на Пловдивска област в жълтата зона за разпространение на COVID-19.

Данните от Единния информационен портал сочат, че новорегистрираните болни за последното денонощие в областта са 138, а заболеваемостта за 14 дни е 105 на 100 000 население.
 
Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето, припомнят от здравната инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
А що не си е вете.... По... Тката майчина... ===))) ще добиете по голям имунитет...кожа в кожа....
38
2
 
21
 
! Отговори
Пфффф преди 1 година
Даже лятото искат да скапят,тези изпушили баби и дядовци.Внимавайте в картинката.Нещо взе да ни писва от болните ви мозъци.
37
1
 
17
 
! Отговори
adventurer преди 1 година
кофти работа, всеки път нов вид вирус и всеки път вакснати ще тичат да ъпгрейдват боцкането, то нали естествен имунитет при тях е изключен и блокиран няма ваксина, няма живот..
36
2
 
14
 
! Отговори
Док преди 1 година
Общо взето отново броите хипохондриците. Те са сравнително константен процент от населението. И вместо да харчите парите на данъкоплатците като купувате ваксини, които ще дарите повече от половината на някоя скъсана треторазрядна държава, защото срока на годност им изтича, следващия път просто поръчайте само за бустерираните, толкова е просто.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ни един нормален човек няма да се инжектира доброволно! Само лъжи и измами по медиите!
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трима се наредили на опашка и мисирката тръгва да прави репортаж
33
13
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
От 27 юни до момента на територията на област Пловдив са поставени 1651 дози. Малко са разбира се, но от друга страна хората вече се ваксинираха, а бустерни доза си слагат главно хората над 60 години.
32
1
 
13
 
! Отговори
Ротшилд преди 1 година
До Анонимен 32 Значи си заслужавате съдбата.
31
8
 
1
 
! Отговори
Фаучи гномът преди 1 година
На бустерите отдавна им изтече срокът на годност. В белите държави с тях се ваксинираха миналя август, септември лето 2021.
30
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От живеещите в България почти всички са ваксинирани с изключение на децата и онези от маалите.
29
1
 
19
 
! Отговори
ПОДВЕЖДАЩО ЗАГЛАВИЕ! преди 1 година
На територията на област Пловдив, от 27ми юни до момента, са поставени само 104 ваксини - първа доза (при близо 670 хиляди население в областта). Който иска да смята процентите, ама не знам как ще напише толкова малка цифра! Голям интерес съм "ваксинацията" ще знаеш. Ама заглавието на статията е подвеждащо. По подходящо би било да се каже "ПОЧНИ НУЛЕВ ИНТЕРЕС КЪМ ВАКСИНАЦИЯТА В ОБЛАСТ ПЛОВДИВ"
28
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
За Пловдив може и да е така, но за България като цяло се слагат главно бустерни дози с лек превес на втория бустер - общо над 2000 на ден. С около 150 човека на ден се увеличават ваксинираните - с две дози от двудозовите ваксини или с една доза от еднодозовата. Отделно около 60 човека си слагат първа доза от двудозовите ваксини.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Аз такива не познавам, продажникк.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сериозен процент от ваксинираните са били принудено за да не останат без работа, а други просто са си изкарали сертификат без да се ваксинират, но се водят ваксинирани. :-)
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да предлагат отрови на хората, след като знят, че убиват и увреждат и другите държави вече плащат компенсации за това?!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повишава се оня ден 15 човека се бяха ваксинирали или така поне казаха по една от националните телевизии буахахаха.
23
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки около себе си вече има пример за починали, защото не са се ваксинирали, вкл. и млади хора. ТОВА Е УЖАС!!! А тия продажни трoлове продължават да заливат народа с лъжи за опасност от ваксините!!!Народът да не е без акъл!!!Безсрамници! Колко народ утрепаха без война...
22
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 Анонимен Всеки има глава на раменете си и може да решава сам. Стига сте насаждали омраза към ваксинацията. Като съм си бил бустер да не би да съм умрял? Още януари! . . . . . НО НЕ СИ И БЕЗСМЪРТЕН СТАНАЛ! Тъй, че нула на нула! Скапана коректура!
21
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 Анонимен Всеки има глава на раменете си и може да решава сам. Стига сте насаждали омраза към ваксинацията. Като съм си бил бустер да не би да съм умрял? Още януари! . . . . . НО НЕ СИ И БЕССМЪРТЕН СТАНАЛ! Тъй, че нула на нула!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха, хо хо хо, ха ха, хо хо, ха ха, хоооооо!