Д-р Спасов: Реалната бройка на заболелите от COVID е 8 пъти по-висока

Според лекаря трябва да се преустанови продажбата на бързи антигенни тестове в аптеките
14 юли 2022 19:37, Йоана Цонева
28
Д-р Спасов: Реалната бройка на заболелите от COVID е 8 пъти по-висока
Снимка: БГНЕС

Всеки личен лекар има по два-три случая на пациент с коронавирус дневно, което показва реална заболеваемост около 9 000 души. Това каза пред БНР д-р Мирослав Спасов - личен лекар и педиатър. Бройката в официалната статистика е малка заради отнетата възможност за тестване, уточни той.

Нееднократно математици са коментирали, че когато тестовете са малко (в България сега се правят на ден най-много до 7000), бройката на положителните проби следва да се умножи поне по 8. Не бива обаче да се забравя, че при 80-85% от случаите става въпрос за леко протичане, без болнична намеса, като не са малко и тези, които изобщо не усещат заразата.

Болестта обаче може да е много коварна и при леко протичане и да отключи други здравни проблеми впоследствие.Според Спасов трябва да се преустанови продажбата на бързи антигенни тестове в аптеките, защото хората не ги изпълняват правилно и се създава лъжливо усещане, че са негативни.

Общопрактикуващият лекар коментира, че "българският пациент смята, че него не може да го хване, няма риск да настъпят усложнения и неглижира проблема". "Действително трябва да се спре с тази истеризация по случая Covid-19, а трябва всички – лекари, пациенти, министерство, да се хванем за ръце и да се преборим вече с този вирус", смята личният лекар.

Желаещите за първа игла ваксина са малко, отбеляза още д-р Спасов. Повторно или трето заразяване може да има както при преболедували, така и при ваксинирани, сподели от практиката си той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
възможно аз крих че имах температура един ден диярия мускулни болки инглавоболие не съм се тествал и нямам намерение си пъхам ХИДРОГЕЛА на DARPA- The Defense Advanced Research Projects Agency в носа с моргелони и графен в носа!!! с два нурофена прахчета и две максигрип се оправих за два дена!
23
0
 
0
 
! Отговори
Коприва преди 1 година
След като 80 % го карат леко, защо 80% от здравната информация е все в тая посока?
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
болните не са информирани и разбрали че са болни какъв ужас
21
1
 
17
 
! Отговори
Дедо Гошо преди 1 година
А този *** защо пропуска да каже, че всеки вирус, предизвикващ симптоми на настинка може да бъде много коварен? Както сме живели с тези вируси хиляди години пък сме оцелели. Що всички загрибени спасители не вървите на майната си
20
2
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Бря никой ли съ измисли вирус кадя лови и мори саму меки китки и други тям подобни индивиди ? А ?
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното джи пи което мечтае за нова джипка с пари от фармамафията за пропагандиране на безполезни ваксини.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя на коя подред кожена игла е? .. за един преател ватман питам.
17
1
 
15
 
! Отговори
ковидиотия преди 1 година
ще има докато има доФФФтори като тоя.Ненаяли се гадове.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не тоя е прав една приятелка казвсше че е висока температура щот била на плаж да ама не позитивна е В детскста градина на детето половината са сополиви е разболя се учителката кой го е донесъл не се знае
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е доказателство, че в болниците убиват пвнсионери по утвърден протокол.
14
0
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Хайде още един на хранилката.
13
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 1 година
Яка "загриженост" за нашето здраве само по отношение на ковид! Останалите сериозно болни, кучета ги яли.... Елементарни лекарства в БГ аптеките "бият" цените в Западна Европа....
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не познавам поне един който да си е правил тест. А контактувам със стотици хора на ден в цялата страна. Такава ми работата. Тези пак ли ще пълнят гушата на краварските фирми и ще им купуват блювоча. Милиардери ги направиха. А какво стана с ваксините на които годноста отдавна изтече.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още един зомбиран "доктор" калитко, който има нахалството да казва какво да се продава в аптеките. Явна е идеята му всеки който иска да си прави тест, да ходи при доктор, къде за това вече няма да сеплаща 20-25 лв. , а вероятно над 100 лв. Като ги знаем как са отворили алчо уста всички тия с белите престилки и само те гледат в ръцете..
10
0
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Всички го прекарахме и продължаваме да го прекарваме - два-три дни лека температура, ако изобщо. Аз лично нищо не съм усетил, но имам 400+ антитела, дъщеря ми го кара за трети път - само с леко неразположение. Вариантът вече е безобиден, лудост е да се носят маски и да си изгубиш имунитета.
9
0
 
15
 
! Отговори
ОЬЪШ преди 1 година
Мръсно ***, ВОЙНА Е!АБЕ, НА ФРОНТЪТ ГЛЕДА ЛИ СЕ ЗАРАЗЕНИТЕ ОТ КОВИД!Вашата мамака изнудваческа! Искате да смучете пари от бюджетоти правите терор.УБИВАЙ МАСКИРАНИ, СПАСИ БЪЛГАРИЯ!
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чужбина започнаха да изплащат обещетения за жертвите на "ваксините", у нас още повтарят, че били безопасни. Товча ако не е предумишлено убийство, не знам кое е.
7
0
 
16
 
! Отговори
Дайте на Бай Дън преди 1 година
ГинкоБилоба, белким му помогне: Байдън с гаф в Израел, в реч говори за "честта на Холокоста"
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пари за ковид тестове на давам
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пффф, циркаджия.