Богдан Кирилов: ЕМА работи одобрение за употреба на адаптирани ваксини

Такова решение може да се очаква през месец септември
15 юли 2022 13:36, Красимир Ангелов
16
Богдан Кирилов: ЕМА работи одобрение за употреба на адаптирани ваксини
Снимка: БГНЕС

"Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през месец септември". Това обяви маг.-фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

По думите му компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините – моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон.

"Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5", посочи Кирилов.

Още по темата
На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември, обяснява Богдан Кирилов. Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването, и смърт.

"Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори извън ЕС ще покажe дали и до каква степен новите адаптирани ваксини ще демонстрират по-висока ефективност спрямо използваните към момента", коментира още ръководителят на българската агенция по лекарствата.
 
На въпроса "Какъв е съветът Ви – да се чакат адаптираните ваксини или да ползваме сега тези, с които разполагаме?" маг.-фарм. Богдан Кирилов отговаря: "Считам, че ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно именно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система. Такъв подход би имал най-голям ефект в държави като България, където вълната BA.4/5 започна и все още не е достигнала своя връх".

Мнението си той мотивира и с актуализираните препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата. Двете институции потвърждават, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-висок риск от тежко протичане на заболяването, а по-ниският брой на лица със завършен ваксинационен курс в България спрямо останалите държави от ЕС определят необходимостта от продължаване на кампанията за първична ваксинация и приложението на първа бустер доза, за бъде защитена максимална част от населението.
 
Очакванията, че през есенния сезон на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ коментира така: „Изпитванията на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР преди 1 година
ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПОЛАГАТ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ! ПРАВЕТЕ СИ ДОБРЕ СМЕТКИТЕ !
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Индия вариантът 2.75, не признава имунитет и ваксини, в останалата част на Азия бил вариант 4/5, за тях какво ще адаптират? Докато ги нагодят и ще се извъртят два, три варианта. Просто въртележка.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не може да уврежда безпричинно човешки животи. Има вселенска справедливост и тя раздава своето правосъдие. Нека всеки , който мисли да убива някого , знае , че всичко се вижда и разплатата ще бъде жестока- обикновено цената плащат поколенията на убийците. Нека всеки си помисли какъв живот иска за своите деца, като какъв човек ще остане той в съзнанието на хората- като убиец или като хуманист.
11
2
 
6
 
! Отговори
лонг Ваксоковид преди 1 година
https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1844677/v1 - spike протеина от ваксинацията изглежда е "основен фактор" за симптоми, подобни на тези на Long Covid след ваксинация, и освен това, като се има предвид, че spike протеинът "сам по себе си, доставен чрез ваксинация, може да предизвика подобни патологични характеристики", той може да е "основен фактор" за симптомите на Long Covid и след инфекция. Long Covid след инфекция може да е причинен или удължен от spike протеина от ваксината, а не от инфекцията
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И КВИО СЕГА, ТРЯБВЕА ДА ЧЕТЕМ КВО Е ТОВА?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски вече не е така активен, налегнал си е нещо ПАРЦалите и дай да активираме пак вируса и ваксините да не заспи аудиторията.
8
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
За пари хората са готови на всичко. Даже да убиват хора по медицински начин. Поздравления, дано си заслужават вашите усилия да увреждате безпричинно човешки животи.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването, и смърт." Че защо се хабят "компаниите" да измислят нови ваксини тогава ,да си произвеждат тия като са толкова много ефективни .
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу, господине, другите държави вече плащат компенсации на увредените и на близките на убитите от ковид коктейлите, вие тука още ги предлагате на овцете. Тава е предумишлено убийство или нанасяне на телесна повреда. Чака ви съд!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дните ви са преброени, марионетки. Чака ви трибунал.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жалко някои хора така се надяваха на пета доза ,но уви след бустера умряха.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко, в Австралия одобриха пета доза. Съобщи го, да са спокойни зомбитата.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирилов, обади се на британците и им кажи че "ваксините" са безопасни, щото там започнаха да изплащат обещетения на жертвите на тия бъркочи.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то има ли ваксина дето да не високоевективна спорвд ЕМА нищо че е правна за друг вирос. Ръгайте адаптирани ваксини.. ще сте силни и здрави с малко микротромбози ама няма проблем. Важно е да не се напъвате много да не станат макро тромбози. Ей каква радост ще настъпи за народа през Септември, при тая инфлация ще има и нещо безплатно -ваксини. Ще има пак опашки за далаверата.