Проф. Кожухарова: Ковид мерките отново ще бъдат политически

По думите ѝ няма ясни критерии за налагане на мерките
20 юли 2022 14:05, Йоана Цонева
34
Проф. Кожухарова: Ковид мерките отново ще бъдат политически
Снимка: БГНЕС

Липсват ясни епидемиологични критерии за налагането на мерки в етапите на новия стар план за справяне с пандемията. Решенията отново ще бъдат политически, а не експертни, заяви по bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Не е ясно на базата на какво се взема решение за преминаване от един етап в друг. Коя зона е червена? Какви критерии се ползват? Отказахме се от числовите критерии, нивото на заболеваемостта липсва в плана, което ми говори, че ще се вземат политически решения, а не експертни. В плана няма критерии като числа. Това не е план", коментира проф. Кожухарова и добави, че не можем да се ръководим от процента заети интензивно легла, тъй като не знаем как се изчислява този процент.

Според нея положителните проби нарастват доста бързо, а процентът на положителните проби е висок, защото се правят малко тестове.

Толкова малко бяха в началото на пандемията, докато се настройваше здравната система. При положение, че има препоръчана норма да се изследват 600 на 100 000 души, при нас се тестват около 400 на 100 000. Не можем да кажем реално колко са болните, каза епидемиоложката и предупреди хората в София, Бургас и Варна да вземат предпазни мерки, тъй като по ниво на заболеваемост, по предишните критерии, тези области са в червената зона.

Според нея решението за издаване на PCR тестове само от лекарите специалисти в извънболничната помощ е било грешка. Тя посочи, че в момента се бави въвеждането на безплатни антигенни тестове. "Решението за безплатните антигенни тестове също е политическо, Властите се бавят и вероятно въвеждането им ще остане за другия месец", каза епидемиоложката.

По думите на проф. Кожухарова увеличаването на заразените през лятото не е необичайно. Нарастване на заболеваемостта е имало и през миналото лято, макар да е започнало по-късно. "Дано не се повтори, защото тогава ръстът на случаите не спря до края на годината", предупреди тя.

"Досега се грижихме за здравната система, нека сега тя се погрижи хората да не страдат", обобщи проф. Мира Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
35
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 година
Много големи икономически интереси са засегнати. Лапачитe на Ковид баницата нямат търпение за 400-те милиона предвидени в актуализацията на бюджета. Отделно от това Биг Фарма натиска заради многото застояли ваксини, след като населението в цяла Европа се убеди в тяхната безполезност. Сценарият е ясен. Лъжите са добре познати. Време е статистиката, която поддържа консуматорите на култа Ковид, да бъде премахната. В никакъв случай не бива да допускаме милионите отново да потекат към лабораториите!
12
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Защита от SARS Cov2 в начална фаза с препарати.1-Ивермектит.2-Бромхексин и колхицин(инхалации с бромхексин)3-черен пипер-блокира навлизане на вируса в клетките.4.Аврион рапид.5.Флувастин.6.зелен чай.7-Монтелукаст.8 колоидно сребро(най-силен природен антибиотик,унищожава вируси,бактерии,гъбички и др.9-прополис.10-цистус таблетки.11-цвят от карамфилово дърво.--Всичко това е от публикации с проведени опити.Аз лично се предпазвам с мин.количества колоидно сребро и черен пипер и нямам проблеми.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 Чичо . , . . И ако заболелите продължат да се покачват, ще е дорте отново да върнат ограниченията за места, в който се получава струпване на хора (заведения, молове и т.н.), като достъпа да е само на хора с втора бустерна доза. _____ Чиче, добре е да преговориш българския, за да те разбираме покрай правописни, граматични и тем подобни грешки! Моето предложение е непосредствено преди -достъпа- аз му викам влизане още едно ваксиниране и към него три бустерки и ако не паднеш, влизаш и пазарува
10
3
 
15
 
! Отговори
морски преди 1 година
Изпират се милиони и милиони на брега! С политичеДСки работи ли ни замайват?!
9
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде ги взимате тези баби-булдози, захапали кокала и не пускат? Нямат ли си внучета, че като ги гледам може и за правнучета да се пита?
8
3
 
29
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Миналата сряда бях на концерт на MAIDEN в Арена Армеец. 12 000 души, плътно човек до човек. Видях двама с маски в публиката, далеч от мен. Не съм ваксиниран, не знам дали съм карал въпросния вирус. Колко още да чакам симтомите да се прояват? Суперзаразният, 30 пъти по-заразният...
7
3
 
28
 
! Отговори
МЕХАНИК преди 1 година
ТОУЩО НАПРАВИХ АНТИ ГЕНЕН ТЕСТ НА СПИРАЧНАТА ТЕЧНОСТ НА КОЛАТА И СЕ УКАЗА ГРИПАВА. СЕГА КОЛЕГИ ТРЕБВА ЛИ ДА СЪОБЩЯ ЗА ТОВА НА ВЛАСТИТЕ ЗА ДА ГО ВКАРАТ В СТАТИСТИКАТА ЗА КАЛАБАЛЪК ДЕТО СЕ ВИКА ИЛИ НЕ. ИЛИ ПРОСТО ДА Я карантинирам СП. ТЕЧНОСТ ВЪВ ФРИЗЕРА !!!
6
3
 
33
 
! Отговори
Нямат научаване преди 1 година
ковид-терористите: мерки няма да има! Опитайте се да наложите нещо пак и този път ще има с лопатата по главата!
5
3
 
30
 
! Отговори
Кен преди 1 година
И какво ? Само защото има норма трябва да ходят по къщите и насила да правят тестове ли ? Който има причина отива и си прави тест. Каква е тази планова дейност ? В този план не взехте ли и вие участие миналата година ?
4
3
 
25
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 1 година
Всички КОВИДАРИ,вън от България!!!
3
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
другарке, не ви ли стигат копейките?
2
45
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Не знам какви ще бъдат, но е важно да са овреме. Примерно маските трябва да ги върнат навсякъде, а не само в болничните заведения. И ако заболелите продължат да се покачват, ще е дорте отново да върнат ограниченията за места, в който се получава струпване на хора (заведения, молове и т.н.), като достъпа да е само на хора с втора бустерна доза.
1
3
 
36
 
! Отговори
Само овцете блеят преди 1 година
Че са политически ни е ясно. Само на овцете не им е ясно. Те искат картинка със стрелки.