Само 22 000 българи са с втори бустерни дози срещу COVID-19

Богдан Кирилов: Очакваме адаптирани Ковид ваксини
20 юли 2022 11:12, Красимир Ангелов
85

В разгара на лятото поредна ковид вълна се надига в Европа и у нас. С увеличаване на случаите на Ковид-19 нараства и интересът към ваксините. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов обяви в "България сутрин", че миналата седмица в работните дни са поставяни между 2500 и 4000 дневно.

"Около 3 млн. дози са налични в страната, основно са от едната РНК ваксина. Препоръката беше в държавите, в които не е постигнато високо ниво на първична ваксинация, усилията в тази насока да продължат. Средните нива в Европа за пълен ваксинационен курс са 72%, докато в България е около 30%. В България първа бустер доза са си поставили 11,6%, докато в Европа са 53%", посочи гостът в студиото.

Още по темата
Около 22 хил. са поставените втори бустер дози в страната ни, а над 2 млн. души са със завършена първична ваксинация, стана ясно още от думите на Кирилов.

"В България има ясни указания да се спазва срока на годност, който е одобрен от Европейската агенция от лекарствата. Той постоянно се увеличава за всички ваксини. Срокът на повечето ваксини беше 6 месеца, след това постепенно за Pfizer беше увеличаван на 9 и 12 месеца. Очаква се допълнително удължаване. Същото е и за ваксината на Moderna. При всички ваксини се наблюдава", обясни Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

От две от РНК ваксините се очакват доставки на адаптирани препарати към новите подварианти на вируса. Към септември се очаква да има одобрени адаптирани ваксини на Pfizer и Moderna. Непосредствено след разрешението за употреба ще има доставки на тези ваксини, включително и към България, съобщи директорът на ИАЛ.

Все още официално не е разрешена Ковид ваксинацията на деца под 5-годишна възраст, но той очаква скоро тази възможност да бъде налична в Европа.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 30% ваксинирани?! Към тези над два милиона ваксинирани в България да добавят още три милиона ваксинирани в чужбина. Това са около 75% ваксинирани.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 И как точно е "пълен" когато искат после да си слагате още неуточнен брой от същите инжекции? Кое е "пълното"? Две "дози" е половин ваксинационен курс от четири дози. И не е "имунизация", понеже не създава имунитет. Колкото и да лъжат лъжат лъжат лъжат по жълтите медийки, че било "пълен курс" и "имунизация".
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо още не сте разбрали, че пълен ваксинационен курс означава две дози от двудозовите ваксини и една доза от еднодозовата ваксини? Толкова ли ви е трудно?!
49
1
 
2
 
! Отговори
necromant преди 1 година
вонята на платените хейтъри и ваксотролове, става все не поносима дрънкат ли жалки жълти стотинки по джобовете платени от вашите господари на преданите си роби :))))
48
1
 
1
 
! Отговори
??? преди 1 година
Интересно колко хора живеят в България, та твърдят, че ваксинираните са само 30%. При 3-4 милиона български граждани живеещи в чужбина и ваксиниращи се е чужбина, колко ли е процента на ваксинираните от живеещите в България, при над 2 милиона ваксинирани от тях.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подиграват ни се... Не, сериозно... "Средните нива в Европа за пълен ваксинационен курс са 72%," Кое е пълен ваксинационен курс???? Две инжекции?? Три инжекции?? Четири инжекции??? В Австралия щели да слагат пета инжекция до края на годината, може би това е "ПЪЛЕН ваксинационен курс"??? Тогава никой в Европа го няма, нали? Ами като дойде шестата инжекция? Кога ще е "ПЪЛЕН"? КОГА??
46
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедиите на неваксинираните, които са се заразили с вируса тепърва започват. Последиците от заразяването са ужасни
45
0
 
3
 
! Отговори
+_? _ преди 1 година
до анонимен 47 ех че си клоун, като александрова, христова, кунчев, симидчиев, кантарджиев, илиев толкова смешен и жалък колкото и те :))))
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито, преброихме най-големите малoyмници! Като цяло сме много дорбе, излязохме забележително интелигентни и не се ловим на гола кука! Дори да е безплатна.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедиите с т.н. ваксини тепърва започват. Страничните ефекти още не са започнали да се проявяват масово. Много наивни хорица се вързаха на въдицата.
42
0
 
5
 
! Отговори
!!!!? преди 1 година
който иска да си вкарва тази помия в организма, това си е негов личен избораз лично няма да си вкарвам тази помия в организма, от три години един и същ ковидо цирк. Яростни защитници на тези бълвочи, набодете се и умрете, та да се оттървем от вас веднъж завинаги, смотани промити мозъци..
41
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Воят на обезумелия беден бачкатор не ме вълнува. Всеки избира сам какво да прави. Вместо да лаете срещу някакви си маски и ваксини, които са личен избор, вземете се преборете за достойно заплащане на труда си, че да ми ринете дъното в склада на Лидл за 2500 е просто жалко, при условие, че вече студент на 21 в западна компания работи за 4000 без ден трудов стаж. Относно ваксините- около мен няма някой, изкарал КОВИД. Всички сме ваксинирани. А бачкаторите антиваксъри го карат за шести път.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам защо хем недоволстват, че има малко бустерни дози сложени сега, хем обясняват, че тепърва ще внасят ваксини, които да предпазват от сегашния вариант на вируса. Т.е. сегашните бустерни дози не вършат особена работа...ама дайте да ги сагаме...Ами няма да си сложа. Ще чакам новите ваксини през есента...
39
2
 
16
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Само 22 000? :)) Горд съм, че съм българин! Бас ловя, че с първа доза са около 50 000. Кунчев и тайфата му от грозници (Таласъми ООД) ще се самоубият ритуално по телевицията.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не са оцелели от първите дози за да си сложат бустерите
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, питайте ги тия в ефир дали Великобритания и Канада изплащат компенсации за починалите от ковид "ваксините". Нека всички зомбита чуят, че препаратите убиват хора!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 СПИН не е предизвикан от вирус по маймуни, а от хероинозависимите в Лос Анджелис началото на 80те, когато са използвали многократно едни и същи консумативи, подхвърлени от някоя като кака Радка.
35
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А 90% от тези с по 1 доза са с фашшиви сертификати. И на мен ми предлагаха фалшив, но аз имам достойнство- нито фалшив, нито истински!
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то си е чист СПИН,Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност!Разбита имунна система от инжектирания химичен буламач!
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметката е проста. Един човек средно може да издържи през живота си от 5 до 10 тежки респираторни заболявания от типа на ГРИП. Всяко едно тежко каране на заболяване скъсява живота с от 2 до 5г. Сега сметнете, колко години ви остават, ако боледувате по 3 пъти от Ковид на година, аз вече карах веднъж декенври 2020г и от тогава не ме е повтарял, ама не съм се и боцкал...