Адаптираната ваксина за COVID-19 защитава срещу Омикрон

У нас има доставени 290 хиляди дози от препарата
12 сеп 2022 15:05, Петя Славова
30

Новият препарат срещу коронавируса, адаптиран за Омикрон няма да се прилага на неимунизирани. Испания вече очаква първата партида от ваксината.

В България в края на миналата седмица са били доставени вече 290 хил. адаптирани ваксини на Pfizer/BioNTech и 1800 от ваксината на Moderna.

"Клиничните програми на отделните производители включват различни групи участници. Към момента оценените данни от Европейската агенция по лекарствата са за лица, на които е поставен допълнителен бустер, а също и на такива със завършена първична ваксинация. Все още се очакват резултатите за третата група - първична ваксинация", заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в студиото на "България сутрин".

По думите му новата адаптирана ваксина включва както оригиналния вариант на COVID-19, така и подварианта Омикрон.

"Няма разлика по отношение на броя на дозите от ваксината на Pfizer - 6. Той може да бъде съобразен и с броя на желаещите, тъй като в целия ЕС се формира сериозен излишък от дози", поясни той.

Кирилов подчерта, че към момента адаптираната ваксина е препоръчително да бъде поставяна единствено на лица над 12-годишна възраст.

"Общият брой на поставените ваксини срещу COVID-19 в страната е над 4,5 млн. дози. Във възрастовата група от 5-11 години ваксинираните лица са 2 146, а при юношите от 12-17 години са 25 346 души. При 12-17-годишните има и 1713 юноши с поставен бустер", цитира данни гостът.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата констатира, че у нас са ваксинирани едва 2 млн. души. Техният брой е равносилен на количествата адаптирани ваксини, които страната очаква до края на годината.

"Всички, които са получили първична ваксинация и имат желание да им бъде поставена бустерна доза от адаптираните, ще могат да се възползват", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Кирилов отбеляза, че през последните седмици се наблюдава спад на желаещите за ваксинация.

"Очаквам през следващите седмици да има по-голям интерес заради пристигането на адаптираните ваксини", изрази надежда той. Към момента 65 хил. души са си поставили втора бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19.

Кирилов посочи и какво се случва с лекарствата срещу COVID-19

"Европейската агенция по лекарствата препоръча и ЕК разреши 8 лекарствени продукта. Една част от тях са налични и се използват в страната. На този етап има 2 продукта в таблетна форма, един от които вече има разрешение за употреба. Производителят все още се договаря с държавите членки, заради което лекарството не е налично в голяма част от страните. Това са продукти по лекарство предписание, за тях е необходим сериозен медицински преглед", обобщи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото предпочитаме да разчитаме на имунната си система и не ни харесва да ни рекламират постоянно ваксини. Който иска да ходи да се боде. Но те едва не го направиха задължително. Така няма как да не светне лампичката на българина, който е подозрителен по природа. Аз лично не вярвам, че тези препарати водят до болести - всичко зависи от човека и каква генетика има. Но не ми харесва да ми ги пробутват най-нагло по 20 пъти на ден и да се опитвам да ме плашат.
20
6
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Докога българите ще вярват на дезинформации, конспирации и фалшиви новини. Ваксините причинявали рак, водели до безплодие и още куп щуротии.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма точни данни за дела на ваксинираните в България, защото не се знае колко хора са в България и колко са в чужбина. Знае се колко са ваксинираните в България, но не се знае колко са ваксинирани в чужбина. Ваксинирането е смислено да се гледа по възрастови групи. При 70-79 годишните, ваксинирани са 286206 души, от тях с бустерна доза са 233012, а с втора бустерна доза са 25297. Около 700 хиляди може би са българските граждани на тази възраст и може би около 400 хиляди са в България.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези с четири дози до момента какво ще им предложите? :)
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-адекватният коментар е - хахахахахах!
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препарат е когато те наръсят срещу бълхи,въшки и други вредители
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тичайте си сложете ваксина срещу две цифки накръст побурзайте
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абе нали ужким Обратното. То си е препарат, викат му ваксина. И другите флакончета са препарат. И даже до края на следващата година, май са длъжни да го наричат "препарат". Ама като му викат вирус, какво?
13
3
 
17
 
! Отговори
Абе нали ужким преди 1 година
"ваксина" беше, какво е това "препарат" сега?!
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Към момента 65 хил. души са си поставили втора бустерна доза" ------ ето реалната борйка на зоомбитата в бугаристан! Я се пребройте бе? Имате ли и 1%??? И това са хората, които искат мерки, маски, задължително сиропиране.... Един стадион уффтсе! Радвайте се, че останалите сме прекалено търпеливи, че иначе отдавна щеше да играе гегата!
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ще припомни ли върху колко миишшки са тествали точно тези експериментални генни терапии преди да ги пуснат за масова употреба? 10 ли бяха или 8... и нали, тука говоря за животинките, а не за зомбитата.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как така, няма да се прилага новата ваксина за неваксинирани? Само за нови абонати ли? Ами "лоялен клиент"?
9
3
 
15
 
! Отговори
хи-хи-хииии преди 1 година
Ха-ха-хаааааа........
8
3
 
21
 
! Отговори
Има леф във фармата преди 1 година
Тез няма кой да ги спре да пускат вируси, видяха пари във ваксините. Няма да ме учуди да пуснат боостната Ебола + чума+ ковид 22 - нов ъпгрейд. Да изчакат 5 месеца и да почнат продажбите против чума на ваксини, маски, бустери. Веднага се разбира дали прилепа е виновен - като проследим потокът на парите.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-точно прави хората болни, именно това е целта на биг фарма - да има повече болни хора. Те го постигат чрез рекламите на бъркочите си. Успяват да привлекат много будали
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да бъдат ваксини, трябва да дойде краят на 2023 година.Всеки грамотен може да го намери и да прочете на всякакви езици без или с преводач.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тоя омикрон всички са го изкарали без тези живяли в пещера.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май им става нещо от тези ваксини.Да си слагат само ако са в рисковата група.Който си сложи после да пие витамини и да чете повече.
3
4
 
29
 
! Отговори
св.Радка Балъкоубиец преди 1 година
7та ваксина ви дава сигурна защита
2
4
 
23
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
А как именно ще се прилага на "имунизирани", като нито един от досегашните препарати не създава никакъв имунитет, а само хипотетично краткотрайно облекчава симптомите при боледуване? Та кой точно е ИМУНИЗИРАН?