След края на зимата ще се обяви край на пандемията от COVID-19

Проф. Петрова: Само 10% от болните имат симптоми сега
Обновена: 27 сеп 2022 17:51 | 27 сеп 2022 11:10, Анисия Иванова
24

Първия случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше установен у нас.

"Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият Кентавър е намерен в двама пациенти от Благоевградско, интересно е, че не са от София", коментира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че по класификациите на Световната здравна организация Кентавър буди безпокойство заради мутациите в генома му.

"Една група от тях са насочени към заобикаляне на имунния отговор. Ако вече сме прекарали друг вариант на коронавируса, е възможно да се заразим с този нов подвариант. Другата група мутации е насочена към по-лесното заразяване", предупреди проф. Петрова.

Посочи и симптоматиката при Кентавър - тя не се различава от другите варианти на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса.

Още по темата

"Само 10% от разболелите се са със симптоми, другите 90% от носителите на Омикрон дори не разбират, че са болни и само тестовете могат да го покажат. Ето защо и Омикрон още при появата си беше наречен от учените "естествена ваксина" - заразява по-лесно, симптомите са по-слаби и така ще получим по-лесно групов имунитет", подчерта директорът на Института по микробиология пред Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са след края на зимата да бъде обявен край на пандемията от Ковид-19. Проф. Петрова подчерта, че жертвите у нас са толкова много заради слабия процес на ваксинация. В България вече се предлага бустер, който е адаптиран към Омикрон.

"Адаптираните ваксини до голяма степен ще спрат разпространението на новите варианти. Също като противогрипните ваксини е препоръчително да се поставят на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се поставя  едновременно с противогрипната ваксина. Така за две седмици се създава цялостет имунен отговор", уточни проф. Петрова.

И допълни, че сега е моментът за поставяне на противогрипни ваксини, когато все още няма болни и има време да се създаде имунен отговор. Произведена е и комбинирана ваксина - за Ковид-19 и грип, която все още не е закупена от нашата страна.

"Не трябва да разчитаме на лекарствата срещу Ковид-19, по-добре да заложим на превенцията. Можем да сме оптимисти, но нека не сме изненадани от вируса", призова вирусологът.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Следва трибунал за участниците в геноцида. Госпожата е в списъка.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 18 И какво значение има какви проценти от заразените са починалите? Идеята е хората да не умират изобщо в дадената страна, след като са се ваксинирали. А средната смъртност в Германия спрямо населението е същата, че и по-висока от България. Нацвъкал ми някакви цифри и сметки и се имаш за велик умник. Какво като се заразяват по-малко хора? *** и успокой роднините на починалите, че процентите са по-ниски. Да ти имам логиката на домашна ко кошка.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 18 Да, един яде зеле, друг свинско. Значи всички ядат свинско със зеле. Да ти имам математиката. Върни се в първи клас да си доучиш.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Германия умират по около 70-100 човека на ден (за последните 7 дни са 497 починали), но това са само 0,21% от заразените през предишните седем дни. В България този процент е 0,62% или три пъти повече хора умират. Преди три месеца в Германия умираха 0,1% от заразените, а в България 1,35%, което е 13-14 пъти повече.
17
1
 
8
 
! Отговори
Писна Ми преди 2 месеца
Разрешението за "ваксините" е до Април 2023-та на Модерна изтича този Декември разбира се, че пландемията приключва, защото приключва и разрешението за ползване на препаратите, модерната евтаназия наречена "ваксина" за заблуда на простолюдието. На набодените експериментатори успех.
16
0
 
3
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
До 11 и 12. И апатия при някои, депресии, може да е от смяната на сезоните нормално, но според мен подсилват нещата, то се вижда ръсиха яко. Други на буйства ги избива. Тепърва ще си проличи.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Проф. Петрова подчерта, че жертвите у нас са толкова много заради слабия процес на ваксинация." Интересно защо в Германия смъртните случаи са по 150-200 на ден въпреки високото им ниво на ваксинация?
14
0
 
7
 
! Отговори
*** преди 2 месеца
защото още не са си изпълнили плана, по избиването на договорена квота хора чрез ваксини и пландемия..
13
1
 
12
 
! Отговори
гого преди 2 месеца
нещо не разбирам,защо хора без симптоми се тестват?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Albi За пощуряването и аз забелязвам подобни неща.
11
0
 
14
 
! Отговори
До Alibi преди 2 месеца
Не знам дали чрез търсене, но това с изгарянето на кожата е масово, не е само при теб. Забележи, че на болните лицата им са червени (често очите им блестят) като при чумави - няма разлика. Явно слънцето мачка тази болест защото лятото, на всеки метър на плажа кърпа и нямаше грижи. А сега всеки се затвори и има грижи. Това ...може да се пуска и чрез храната, опаковките, големите вериги, не е нужно да се ръси...
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След края на зимата ще се обяви край на пландемията, но само ако слушкате и си биете ваксинките редовно! Ако не се обяви край на пландемията, значи не сте слушкали достатъчно!
9
4
 
18
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
Ще обявите, но за всеки случай ръсите. От 3-4 дена усещам че кожата ми изгаря, поглеждам към небето то нашарено цялото. Това ми се случва преди всяка вълна или напън за вълна. Октомври 2020 беше най-зле, в 5 сутринта заспах от бодежи и подобни, преди сън се проявява. Другите причини ги елиминирах,но може би на всеки различно действа, забелвзвам от време на време хората пощуряват дружно. Съвпадение ли е?
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямам ваксина. Първият път го карах зле, повече от две седмици, ни жив, ни умрял. Издрапах, слава богу, без последствия. Имам още два пъти следващи заболяване от ковид (потвърдено от ЛЛ), което изкара като лек грип. Хрема, главоболие, дразнене в гърлото, но нищо сериозно, два-три -четири дена, при това не ме гътна на леглото. Та, не се знае, знае ли се. Приятел с всички ваксините/бустерите четвърти път боледува и не ми изглежда добре. Дано му минава. Рано е за категорични заключения.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече втора година след края на зимата има "край на пандемията". Колко още? И някакъв супер нов сибирски САРС, неподатлив на ваксини. Пандемия, след пандемия за решаване на политически и икономически световни проблеми.
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой трябва да е отговорен и да бъде съден за тази голяма удорма, която вкара света в невиждана криза и покрай която една шепа хора забогатяха.Това беше манипулацията на века, трябва да има осъдени!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да спомена че по данни на СЗО, само за деветте месеца на тази година, от алкохол, цигари и самоубийства са умрели толкова хора, колкото през трите години ПАНДЕМИЯ
4
3
 
23
 
! Отговори
Желая да знам преди 2 месеца
Тръмб как се излекува за един ден, без да си бие ваксина? Правилният отговор е решение за всички. Не се ваксинират, а излекува за ден! Повтарям го за да е ясно.
3
3
 
26
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД БЕЗ КРАЙ преди 2 месеца
КОЯ ПАНДЕМИЯ!!! Средноседмично на цялата планета в момента умират по 1100 човека от "пандемията"! От осем милиарда! Сигурно повече са умрелите при инциденти по време на белене на картофи!
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напротив, трябва да се намерят ефективни лекарства за ковид. Видя се, че ваксините не пазят. Просто щото още не са ваксини в истинския смисъл на думата, а някакви неизпитани и с незнайни резултати бъркочи. Превенция, превенция, ама, като те лепне, трябва да се лекува. Докато излезе на бял свят истинската ваксина.