Проф. Кантарджиев: Грипът преминава два пъти по-леко от COVID-19

Очаква ни обичайната грипна вълна
13 окт 2022 11:15, Нели Христова
22
Проф. Кантарджиев: Грипът преминава два пъти по-леко от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Очакванията за нова грипна вълна протвърди пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев. "Анализът, който прави Центърът по контрол на заболяванията и Световната здравна организация  е, че трябва да очакваме грипна вълна по изводите, които се направиха от това, което стана в Австралия. Появи се грипна вълна, която се оказа, че е малко по-силничка от последните 5 г.", заяви той.

Но подчерта, че това не е изненадващо. "Всяка година си знаем - ноември доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грип и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 г. е януари или февруари. Доста хора се разболяват, кашлят, забелязваме опашки в аптеките, офисите по на 2/3, другото си седи вкъщи болни и започват да идват по една трета ученици. Следи се и гледаме да сложим 2-3 дена към ваканциите или към Коледа", описа той обичайната практика.

Според него грипът сега преминава 2 пъти по-леко отколкото коронавируса, но не така бе преди 2 години. "Коронавирусът бе 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше... Няма нищо общо със сегашния вирус, вариант на Омикрона, и Уханския вариант, където на десетия ден трябваше кислород и командно дишане", посочи професорът.

И подчерта, че грипът е по-лек от Омикрона. Той обаче отбеляза, че 2 г. е имало мерки, изолация. "Нямаше рино вируси, нямаше вирусни инфекции. Колективният имунитет е по-слаб. Спомняте си пролетта като махнахме маските, детските колективи и семействата как тежко прекарваха един обикновен рино вирус. Нищо фатално няма да очакваме. Грипният вирус и да дойде, няма страшно", увери обаче професорът.

Всеки вторник се събира вътрешноведомствения комитет за коронавируса, последния път го е председателствал министърът на здравеопазването. "Даже и да се увеличават случаите на коронавирус, в нашата страна темпът на увеличаване се забави. Много по-леко минава, съвсем малко са натоварени болниците, няколко десетки са в интензивни отделения и няколкко стотин са болни от коронавирус", посочи Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
"Преди епидемията от грип умираха по десетина човека на година, а от Ковид-19 колко умират?" - - - Това никой уважаващ себеси човек и специалист не може да ти каже,защото никой не е изследвал кой от какво е починал. Какво се брише по медийните па.цали е без значение.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега всичките надупчени, с компрометиран имунитет, ще пищят и за противогрипни вакси. Да вземат да си ги плащат, няма ние да пълним гушите на фармамафията заради няколко продажника и стадото неграмотни нискочели ваксъри
18
1
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Професоре, пак ли го въртиш този Ковид ? Има няма, току се появи отнякъде. Войната ли свърши, извънземните ли дойдоха.
17
1
 
9
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
За грип ми плащат два пъти по-малко от ковид.
16
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кантарджиев не е много прав. Има разлика при ваксинираните и при неваксинираните в България. При ваксинираните Ковид-19 минава леко и много рядко умират от Ковид-19 - приблизително 0,1% от заразените. При неваксинираните Ковид-19 протича много по-тежко и умират около 2% от заразените. От грип в България умират около 0,05% от заразените.
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди епидемията от грип умираха по десетина човека на година, а от Ковид-19 колко умират? Само за последните седем дни са 34 починали и то при Омикрон.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми при мен е обратното. то на теб за пропаганда и реклама на ковид ти плащат де, него ще рекламираш. Много ясно.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипът преминава за 7-10 дни с висока температура, запушен нос, болки в гърлото, обща отпадналост... Сегашният ковид преминава за 2-3 дни само с висока температура, без проблеми с носа, БЕЗ болки в гърлото... но, очевидно, два пъти по-тежко от грипа. Абе това "проф." съкращение от професор ли е, или от профан?
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли ни занимавате с този пенсионер? Да си гледа старините и да се скрие някъде.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербаджийски г....к.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Спомняте си пролетта като махнахме маските, детските колективи и семействата как тежко прекарваха един обикновен рино вирус."_________Аз маска не съм слагал изобщо, но ми е интересно защо настоявате да се носят след като знаете това?
9
1
 
10
 
! Отговори
Бегайте преди 1 година
Да се Факсинирате
8
1
 
16
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
"подчерта, че грипът е по-лек от Омикрона" - Нека си припомним, дума по дума, какво буквално казаха лекари от болници, грижещи се за първите пациенти с Омикрон - "ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕКА НАСТИНКА". Впоследствие някои го преболедувахме и имажме възможност да се убедим в това. В момента КОВИДизмишльотината е изключително лека настинка. Не знам как може да има и "по-леко" дори от това, но щом рекламния агент казва, ок.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кантарджиев да коментира защо в София в последните дни са над 1/3 от всички новозаразени в България и защо София се върна в тъмночервената зона.
6
1
 
8
 
! Отговори
от математиката преди 1 година
0:2 = 0
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професор - ***. Другото си стои в къщи... Кое друго? Другото стадо? Такива агитатори, които 2 думи на кръст не могат да кажат, тръгнали да ни пускат да ни агитират. Да пуснат цеца мецата да ни попее, да ни развесели, а тези с погребалните физиономии да си седят вкъщи.
4
1
 
27
 
! Отговори
Чукча преди 1 година
Стига се излага г-не. Хората вече ги е срам, че носите едни и същи титли и отгоре на всичко сте колеги.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то е едно и също бе, професоре. Само най-тъпитe овце още не го виждат.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не може да мине по-леко от един фалшив вирус.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как го изчисли, бай шиле?