Проф. Христова: Маската би ни помогнала срещу вирусите в момента

Зачестиха вирусите сред децата
Обновена: 15 ное 2022 11:11 | 15 ное 2022 11:08, Петя Славова
30

В началото на по-студените дни се наблюдава и скок в заболеваемостта от вируси, най-вече при учениците. Децата страта най-често от  остри респираторни вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища, обясняват специалистите. Сега върлува есенен вирус със силна кашлица, хрема и възпаления на ушите.

Според проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, не само учениците, но и голяма част от децата в детските градини и яслите също боледуват.

"Нормално е за този сезон, това го наблюдаваме всяка есен. Със застудяването, с това, че се събираме в затворени помещения и не проветряваме достатъчно увеличаваме шанса за предаване на вируси помежду си", заяви тя в студиото на "България сутрин".

Тя отбеляза, че са няколко основните групи вируси – аденовируси, респираторно-синцитиални, парагрипни и риновируси, като най-леко протичащите са риновирусите, които са предимно при по-малките деца. Те протичат с възпаление на горни дихателни пътища, ринит и хрема.

Христова посочи, че по-сериозно протичащ е респираторно-синцитиалният вирус, който особено при деца до 3 години и при възрастни над 65 години може да причини много сериозни възпаления на долните дихателни пътища – бронхити, бронхиолити, пневмонии. По-голяма е опасността при хора с придружаващи и хронични заболявания, когато имунитетът е отслабен.

Още по темата

"Родствени на тези вируси са парагрипните вируси. Те също могат да протекат тежко - с пневмония, температура и нужда от хоспитализация. Аденовирусите са изключително широко разпространени в момента. Доста често освен с респираторни проблеми протичат и с конюнктивит и със стомашно-чревно разстройство. Седмица обикновено не е достатъчно да се възстановим, може би 10 дни са симптомите и след това няколко за възстановяване", обясни проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че наблюдаваме повишение на заболеваемостта, защото не спазваме достатъчно мерките за предпазване, а част от вирусите са по-стабилни и се предават при контакт със заразена повърхност, при използване на общи домакински съдове, когато не проветряваме. Според нея мерките са разхлабени, а маската би ни предпазила.

"По отношение на Ковид-19 сме в тенденция на снижаване на заболеваемостта. Обаче има и някои по-сериозни тенденции в световен мащаб – задържане на заболеваемостта, повишаване в някои от страните и повишаване на подварианта на Омикрон BQ.1, който ще се окаже причинител на една следваща, макар и неголяма вълна. Можем да очакваме известно повишаване на заболеваемостта някъде към края на декември", смята проф. Христова.

Тя отбеляза, че ваксините ни пазят, затова вълната няма да е голяма

Проф. Ива Христова каза още, че имунната ни система не е паднала вследствие на Ковид-19, защото тя е програмирана да отговаря на многото външни агенти, които се опитват да навлязат в нашия организъм, но ние, живеейки неразумно, правим всичко възможно да я отслабим.

"Ноември още е рано за грип при нас. При нас е в края на декември, а последните години се измести през януари. Вероятно твърде скоро ще започне циркулиране на единични грипни щамове", заяви директорът на НЦЗПБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази, ако иска да си сложи противогаз и скафандър, аз приключих с маските.
5
2
 
46
 
! Отговори
Мижав интерес преди 1 година
Маските не са забранени. Който иска да си ги носи. Но не ги правете задължителни, щото... ще ви изкъртим пейките!
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ МАСКА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НОСЯ. ТИ АКО ИСКАШ СОИ СЛОЖИ ДВЕ!
3
9
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
Маските са дори по- ефективни от ваксините. Лично проверено! Дори обръщането на главата настрани, ако видиш че някой кашля - пак има ефект. По- опасно е при наличие на много хора на малко място.
2
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Китай са вечно с маски и при замърсен въздух също! Ами Китайският модел не е лош!
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе, става ли? Видяхме предняия път, колко ефектвни бях! Видяхме и как ваксините "ограничиха разпространението".