COVID-19 по света: Как се разпространява?

Броят на жертвите надхвърля вече 6,65 милиона
23 дек 2022 22:07, Петя Славова
30
COVID-19 по света: Как се разпространява?
Снимка: БГНЕС

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия надхвърля вече 6,65 милиона, сочат последни данни на правителствата по света, обобщени снощи от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на COVID-19 до момента са 650 879 143, а 6 651 415 от заразените са починали.

Към 12 декември 2022 г. в цял свят са поставени общо 13 008 560 983 дози антиковидни ваксини, предава БТА.

Най-много случаи, потвърдени към 21 декември вечерта, има в САЩ - 98 525 870. Следват Индия (44 676 330), Франция (37 886 070), Германия (37 088 426) и Бразилия (35 945 063).

Най-големият брой смъртни случаи също са в САЩ - 1 077 129, на втора позиция е Бразилия с 692 041, на трета - Индия с 530 680. Следват Русия (393 166) и Мексико (330 805).

СЗО изрази безпокойство от развитието на ситуацията с COVID-19 в Китай и призова за ускоряване на кампаниите за ваксиниране срещу вируса. В тази страна има все повече съобщения за тежко протичане на заболяването", заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

Истинският брой на болните и загиналите вероятно е по-висок от съобщеното, каза директорът на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън. Според него това не е умишлено подвеждане, а е трудно да се събират данни ежедневно, когато здравните системи са под голямо напрежение. Процентът на ваксинираните, особено при хората над 65-годишна възраст, не е достатъчно висок, заяви още Райън. Вчера той каза, че интензивните отделения в китайските болници вече са пълни. В Китай се откриват по един милион случая дневно и пет хиляди болни умират, съобщи днес агенция Блумбърг.

На 7 декември Китай внезапно отмени строгите си мерки срещу разпространението на COVID-19, които включваха строги забрани, принудителна карантина, масови тестове и проследяване на контактните лица. Пекин се мотивира с факта, че инфекциите с новите разновидности на Омикрон вече не били толкова тежки. Но тази седмица Пекин официално информира за първи смъртни случаи, свързани с ковид, от седмици насам. Нов модел за развитието на COVID в Китай прогнозира над 1 млн. смъртни случая до 2023 г.

Наблюдатели в Китай твърдят, че истинската причина за отмяната са нарастващите протести в страната срещу строгите мерки. Междувременно бе съобщено за претоварени крематориуми в Пекин, без да е сигурно, че това има връзка с вируса.

Държавният департамент на САЩ заяви, че се надява Пекин да се справи с тежката ситуация около разпространението на коронавируса и добави, че Вашингтон е готов да продължи да оказва подкрепа на страните по целия свят, включително и на Китай, в борбата срещу КОВИД-19 и в решаването на други проблеми в сферата на здравеопазването.

Германия изпрати първата партида антиковидни ваксини "Бионтех" за Китай. Това е първата ваксина срещу КОВИД-19 в Китай, предоставена от друга държава. Няма информация кога ще бъде доставена пратката, нито за размера ѝ. Ваксините са изпратени, след като Китай склони да позволи на германски граждани в страната да бъдат ваксинирани с "Бионтех".

Федералното здравно министерство на Индия възложи на властите в отделните щати да активизират секвенирането на генома в случаи на ковид във връзка с "внезапни" избухвания на заболяването в Китай и други страни. Целта е навреме да се откриват и идентифицират нови мутации, съответно варианти на коронавируса. Междувременно на индийските летища отново започнаха да тестват пътниците за КОВИД-19.

Очакваната продължителност на живота в САЩ е спаднала през 2021 г. за втора поредна година до най-ниско ниво от 1996 г.  - 76,4 години. До голяма степен това се дължи на КОВИД-19 - в момента се очаква хората в страната да живеят средно 2,5 години по-малко, отколкото се прогнозираше в началото на пандемията, съобщиха американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с еквадорския си колега Гилермо Ласо, за да обсъдят общите усилия за възпиране на мигрантската вълна. Администрацията на Байдън междувременно беше задължена от съда да отмени тази седмица приета по времето на бившия президент Доналд Тръмп част от закон за общественото здраве, която позволява на граничните власти да връщат в кратки срокове мигранти обратно в родните им страни с цел спиране на разпространението на КОВИД-19 в зоните за временно задържане.

Република Южна Африка планира да предложи бустерни дози ваксина на хора от рискови групи. Правителството смята да осигури достъп до тях на пълнолетни, на които за последен път е сложена ваксина преди най-малко 180 дни, заяви говорителят на здравните власти Фостер Мохале.

Световната банка отпусна финансова помощ на Камбоджа на стойност 274 милиона долара, насърчавайки усилията на страната за устойчиво възстановяване от последните икономически сътресения, включително заради пандемията. Средствата са отпуснати по оперативна програма за политика за развитие на растеж и устойчивост на Камбоджа.

Още по темата
Въпреки че камбоджанската стратегия “Живот с КОВИД-19“ помогна за възстановяването на икономиката, страната остава уязвима откъм спадове във външното търсене и прекъсвания в световните вериги на доставки, каза г-жа Мариам Салим, управител на Световната банка за Камбоджа.

Премиерът Хун Сен изрази задоволство от напредъка на медийната индустрия в Камбоджа и подкрепата си за всички професионални медии в страната. Той насърчи медиите например още по-активно да разпространяват информация за мерките за предотвратяване на разпространението на КОВИД-19 и да съветват хората да се ваксинират.

Молекулярни биолози от САЩ откриха, че продължителната липса на обоняние у някои пациенти, прекарали КОВИД-19, се дължи на автоимунна реакция, която кара имунните клетки да атакуват обонятелната лигавица на носа, писа изданието "Сайънс транслейшънъл медисин".

Преболедувалите от ковид трябва много да внимават с употребата на алкохол по време на наближаващите празници, предупреди руският лекар нарколог Евгений Рисин, цитиран от агенция Ес Ем нюз.

В редица случаи коронавирусът повишава вискозитета на кръвта, което може да засили образуването на тромби. В съчетание с алкохола, който също повишава съсирваемостта на кръвта, това е допълнителен рисков фактор. Освен това алкохолът силно отслабва имунитета, който бездруго не е в добро състояние у прекаралите ковид. Рискът от инфаркт или инсулт е толкова по-голям, колкото е по-голяма дозата спиртни питиета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Броят на починалите от тютюнопушене САМО ТАЗИ ГОДИНА - 4 889 000! Броят на починалите от алкохол САМО ТАЗИ ГОДИНА - 2 446 000! Я ГЛЕДАЙ КАКВА ПАНДЕМИЯ? Зако СЗО не взема "мерки" и за нея?
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нашето нулево здравеопазване си отидоха много хора. В болниците се вторачваха само в ковида и не даваха на хората лекарствата им за другите проблеми и това ги убиваше. Санитарите като просяци искат пари и пак не се грижат за болните. България няма здравеопазване. Всичко е търговия.
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят шеф на работата получи инсулт при второто си боледуване от ковид. Уж леко беше, но на петия ден -инсулт. Жив е, но е парализиран. На 54 години.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас не се разпространява!
15
3
 
21
 
! Отговори
Не съм експеримент преди 1 година
Наврете си "ковида" и "ваксините" отзад! Гнийте в ада!
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сме започнали със статистиките за възрастни хора и този тъъпп вирус, моят татко е на 83 г. и вече уж три пъти ковид тестът му излиза положителен и нищо. За ваксини не ще й да чуе. През целия си съзнателен живот дотук никакви ваксини не е слагал, когато е боледувал от грип, го е оставял да му мине, с чайче и така. Та някакъв ковид ли ще го уплаши?
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много цифри си е играла да пише журналистката. Да ни плаши. Язък за писането, не се плашим от фалшиви новини.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекръстиха грипа на ковид и шараните се хванаха на въдицата.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 ТОВА е просто една кихавица и нищо друго. Какво толкова плямпат не знам.
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, че си има КОВИД, има си го. Ние видяхме по моята баба на село. Тя па е на 86 г., ама я беше хванала КОВИДЪ, с бърза помощ я закарахме в болницата,дори и тя си викаше - ужас пушчина! Не вярвахме да оцелее. Сега е добре, де.
9
1
 
15
 
! Отговори
Лов на тролове преди 1 година
Гледайте сега как се ловят ***. Вирус не съществува. Има един фалшив тест. Да видим сега колко трола ще се хванат на червената кука.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Китай са най-добре. Те сами искаха това, а сега реват. Който каквото сам си направи и цяло села не може, да му го направи.
7
1
 
22
 
! Отговори
Метеоролог преди 1 година
Абе май верно накъмто развръзка върви войната в Украйна, щом задъвкаха пак ковид темата?
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината свят вече разбра, че няма такъв вирус. Другата половина никога няма да разбере, но не е важно. Те вече са надупчени и са им раздадени смарт часовници с обратно броене.
5
6
 
4
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
И моята леля на 74 получи инсулт, а ден преди това я изкараха коронясала. Короната съсирва кръвта и предразполага към удари по сърцето, мозъка
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По медиите. Медиен вирус е. При добра антивирусна/ антимедийна програма няма да има ковид.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя заговор се провали, фалшивият вирус няма да свърши работа. Сега чакаме да ни изиграят постановката "Климатични промени причинени от човека"
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спукан балон господа, спукан балон.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят баща почина на 77 г. от Ковид още миналата година. Беше заразен, няколко дни много кашляше, трудно дишаше, и една вечер изведнъж не можеше да си поеме въздух и издъхна. Оказа се инфаркт, от ковид, съсирва кръвта. Така че трябва да се внимава с този вирус.