Близо милион ваксини срещу COVID-19 у нас са с изтекъл срок

До средата на годината още милион няма да са годни за употреба
68
Близо милион ваксини срещу COVID-19 у нас са с изтекъл срок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За периода от 02.08.2022 г. до началото на януари 2023 г. е изтекъл срокът на годност на 657 762 дози от ваксината Comirnaty, и на 271 910 дози от ваксината Spikevax. Това съобщава служебният здравен министър Асен Меджидиев в отговор на парламентарен въпрос.

Към 30.06.2023 г. от наличните количества ваксини в страната ще изтече срокът на годност на близо милион /956 146/ дози от ваксината Comirnaty, и на 15 780 дози от ваксината Spikevax, и на 9 420 дози от ваксината COVID-19 Valneva.
През ноември 2022 г. е инициирана кореспонденция с Министерството на външните работи за проучване от дипломатическите представителства на Република България относно желанието на техните държави да получат ваксини срещу COVID-19 чрез препродажба или дарение и по-конкретно на ваксина Comirnaty и JCOVDEN. До момента единствено Посолството на България в Полша уведоми Министерство на здравеопазването за това, че Полша разполага с достатъчни количества на ваксини срещу COVID-19 и няма потребност от получаване на допълнителни количества.

Шри Лнака също няма нужда да им се изпращат ваксини от България, става ясно от нота на посолството на Шри Ланка във Варшава.

На 02.01.2023 г. по линията на Механизма за гражданска защита на ЕС е било получено известие за това, че Република Малдиви е подала заявка да получи дарение от 30 000 дози от ваксината на Пфайзер - ВА.4-5 (със срок на годност 31 юли 2023 г.). Точка за получаване е Международно летище - Виена, допълва още здравният министър, цитиран от БГНЕС.

Предстои уточнение на детайли по отношение на възможността за дарение, без да се поема финансов ангажимент от България за логистика и спедиция, както и за взимане на количествата от територията на страната. В случай че тези условия са приемливи за Малдивите, то дарението ще може да се реализира съобразно изпратените от Европейската комисия образци на двустранно и тристранно споразумение за дарение, които до настоящия момент са използвани и от България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На съд тоя, дето напазарува толкова излишни експерименталки. С бюдоетни средства тръгнали са си правят лични печалби. Докога ще ги търпим?
15
5
 
49
 
! Отговори
Пак ще кажа преди 1 година
Ваксите за Ковид срещу бързо мутиращ Рнк вирус бяха точно като Нексо в Медицината - лъжа и измама - Неработещи, но събиращи парички от вярващите в тях !
14
5
 
58
 
! Отговори
999 преди 1 година
За непрочелите: не са с изтичаЩ, а с изтекъЛ срок на годност. Стават само за изхвърляне!!! Все едно извърляме пари ! Пълно Безумие!
13
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изхвърляй всичко!!
12
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, Ърцула Фонлайнен поръча за ЕС още два милиарда дозички. За 440 милиона човека, могат спокойно да ни пратят още няколко милиона дозички да си имаме за изхвърляне.
11
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E, цивилизованост... У нас водещото е простотията.
10
4
 
37
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Забравих да кажа, че са приложени от умни и интелигентни хора също като тия от Нексо, мнооооого иновативни, високообразовани, с които БГ може само " да се гордее" по думите на Зам - Главният Прокурор!!! Като го чух от него - щях да падна под стола!!!!! :)))) или :(((((
9
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радка, Математика, онзи Ботокса и всичките дето прокламираха ковид пропагандата да си ги сложат сега, че да не ходят зян!
8
5
 
52
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Ваксите за ковид бяха нещо като НЕКСО в Медицината - Лъжа и Измама на гърба на неразбиращите с цел бързо забогатяване! Получава се добре. За тях!
7
5
 
41
 
! Отговори
ЗеЛиТУ преди 1 година
Тези ваксини, не са ли за стар щам?
6
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние може да сме назад, но Урсула не е!
5
4
 
53
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Смного пари се е играло тук
4
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни тарикати в коментарите обясняваха, че вече болшинството от българите били ваксинирани, а то се оказа че се бракуват и изхвърлят милиони ваксини. Да не се окаже само че реално ваксинираните са под 10 % от населението, я останалите в тази графа са по документи
3
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва все едно да тичаш до магазина да купуваш и като излезеш от него да хвърлиш купеното в контейнера и после пак да се върнеш в магазани да купиш и после пак да излезеш и да хвърлиш и така до края на света.
2
47
 
11
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Нормално. Аз искам да си поставя ваксина, но вече не може. Искат се резервации, уговорки по телефона и задължително през делничен ден.
1
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни трябват ваксини,искаме крадливите политици в панделата