3 г. по-късно: Китайски учени с данни за възникването на коронавируса

Публикуван е анализ на проби, взети 2020 г. от пазара в Ухан
7 апр 2023 22:40, Елка Василева
62
3 г. по-късно: Китайски учени с данни за възникването на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Китайски учени публикуваха анализ на проби, взети преди повече от три години от пазара в гр. Ухан, свързван с появата на КОВИД-19, съобщи Би Би Си.

Пазарът за морски храни и диви животни е във фокуса на търсенето на произхода на новия коронавирус. Това е първото рецензирано изследване на биологични данни, събрани оттам през 2020 г., като свързва вируса с животни, продавани на пазара. То може да даде нови насоки на изследването как е възникнала заразата.

Още по темата
Данните показват, че положителни проби за вируса съдържат и генетичен материал от диви животни.

Според някои учени това е допълнително доказателство, че болестта е предадена първоначално от заразено животно на човек. Други обаче призовават за внимателно интерпретиране на резултатите и остава неясно защо отне три години, преди генетичното съдържание на пробите да бъде огласено.  

Според друга теория вирусът е изтекъл случайно от лаборатория в Ухан.

Китайският изследователски екип публикува ранна версия на своето изследване в интернет през февруари, но не и пълната генетична информация за пробите, събрани от пазара.

Друга международна група от изследователи по-късно даде собствената оценка за това какво са разкрили тези проби от пазара, след като специалистите виждат публикуваните генетични последователности на уебсайт за споделяне на научни данни.

Този нов анализ, който е потвърден от други учени, преди да бъде публикуван в списание "Нейчър", включва повече важни подробности за съдържанието на тези проби, които са събрани от сергии, повърхности, клетки и оборудване в пазара.

Статията на китайския изследователски екип показва, че някои проби, събрани от райони, където се продават диви животни, са дали положителен резултат за новия коронавирус. Според техния анализ животни, за които сега е известно, че са податливи на вируса, особено енотовидни кучета, се продават живи на тези места. Но китайските изследователи посочват, че техните открития не дават окончателно доказателство за това как е започнала епидемията.

"Тези проби от околната среда не могат да докажат, че животните са били заразени", обясняват те.

Остава възможността вирусът да е бил внесен на пазара от заразен човек, а не от животно.

"Най-важното е, че този много важен набор от данни вече е публикуван и е достъпен за други, за да работят върху него", казва пред Би Би Си проф. Дейвид Робъртсън от университета в Глазгоу. Той е вирусолог, който участва в генетичното изследване на произхода на SARS-CoV-2 от появата му през 2020 г. Той добавя, че съдържанието на пробите е "убедително доказателство, че животни там вероятно са били заразени с вируса".

"Важни са общо всички доказателства", казва той. "Когато съчетаете това с факта, че ранните случаи на КОВИД-19 в Ухан са свързани с пазара, това е убедително доказателство, че това е мястото, където е станало преминаването (на вируса) от животно на пазара."

Статията е публикувана в момент, когато теорията за изтичането на вируса от лаборатория набира сила сред властите в САЩ.

Китайското правителство категорично отхвърля предположенията, че вирусът е възникнал в научно съоръжение, но ФБР каза, че сега смята този сценарий за "най-вероятния", както и Министерството на енергетиката на САЩ.

ФБР не обяви установеното публично, което разочарова някои учени.

Водещият учен на новото изследване е от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията в Пекин.

Световната здравна организация призова вчера Китай да сподели цялата информация за произхода на КОВИД-19, като каза, че дотогава всички хипотези остават на масата, повече от три години след възникването на вируса.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
14
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Не знам от къде е вируса , но жена ми почина от него , без никакви придружаващи заболявания.А вие си чешайте езиците с глупости.
26
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още в началото на ковидистерията се предлагах доброволец в спешен център при това нееднократно, но дори не бях удостоен с отговор от лапачите на държавни парици. На докторчетата от търговските дружества на Бибон Банкянски добре им идваха по хилядарка на месец за "нищо правене" плюс добавки на "бодната игла" Само Историята ще реши един ден какво се случва в момента
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 човека ,които лично познавах починаха от Ковид,после в семействата им имаше само лични катастрофи.Считам,че това е изкуствено създаден вирус,принудена бях да се ваксинирам,имах последици от ваксинациите.Не съм боледувала от Ковид,но животът ми се промени от тази болест.Бъдете здрави.
24
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Комунистическа пропаганда.
23
3
 
4
 
! Отговори
Те са СЕКТА преди 1 година
Прокуратурата и МВР масово Екзекутират БЪЛГАРИ в Перник, Бобов дол, Пловдив, Варна, София...... !
22
0
 
4
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Не беее, те американците... !!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксания момък дето е изкривил вота с VPN тактично е забравил, че 70% от населението не е ваксинирано и шансът толкова ваксани да се събрали накуп под статията практически е нулев. Ако наливаха и акъл с тази инжекция... :D
20
5
 
13
 
! Отговори
до ваксиниран преди 1 година
"Преболедувалите и днес имат последствия - няма да изброявам проблемите им."------------Е изброй ми ги де. Аз не съм ваксиниран и съм прекарал вируса на два пъти. В перфектно здраве съм, но ми стана интересно от какви "последствия" страдам.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според друга група учени..а друга теория...а нов анализ..а трета група учени.. всеки нещо казва! Нищо не се разбира от статията..
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд за ковид фашистите!
17
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички умряха от ковид в болница. Бялата мафия ги уби. Никой не почина вкъщи. Моя близка на двадесет и няколко години лежа в "Пирогов", пишехме си по вайбър, замалко да я уморят от вливане на кортикостероиди. За малко се отърва, добре че има здрав организъм.
16
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Актьори падаха пред камери, загивайки от ковид. Помним целия цирк.
15
3
 
12
 
! Отговори
Човек от народа преди 1 година
Може и да съм пън, но здрав. Впрочем, ако бях пън щях да кютам в България, но съм птица и отдавна отлетях в капитализъма, за да се мъча и чакам да се сгромоляса. :)
14
5
 
4
 
! Отговори
алоуу преди 1 година
Човекът от народа , ти не си антиваксър , но си умен като цЕла гора с пънЬОве .
13
11
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Това го кажи на измрелите от Ковид-19 или на техните семейства, роднини и приятели.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия чини ще съсипят света.
11
13
 
21
 
! Отговори
Последствия преди 1 година
Вследствие на ваксинациите десетки пансиони за възрастни хора в Австрия осиротяха.. Избиха ги като ***, но облекчиха пенсионният фонд.Това е масово явление в Западния свят, а на Изток в Япония внесоха предложение пенсионерите масово да си направят сепуко. Нещо неясно?
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната съставка за производство на фентанил,който съсипва Америка се произвежда в Ухан,според DW.О чудо,как точно от там тръгна Ковид,или си е отгледан и пуснат на воля.
9
31
 
21
 
! Отговори
Ваксиниран преди 1 година
съм с "Файзър" - два пъти и две буустър дози, както моя милост, така и семейството ми. Никой не хвана Ковид-19 и никой не умря от серумите. Нещо неясно? Преболедувалите и днес имат последствия - няма да изброявам проблемите им.
8
1
 
34
 
! Отговори
Забраван преди 1 година
Май забравихте как скоропостижно изчезна китайката от лабораторията, която огласи в интернет изтичането на вируса. Никой повече не чу нищо за нея. Сега някои чайници се опитват да замаскират и извъртят истината.