Проф. Кантарджиев: Новият вариант на COVID-19 не е толкова опасен

Грипът ще е в пика си през ноември и декември, прогнозира експертът
30 сеп 2023 11:52, Красимир Ангелов
84
Проф. Кантарджиев: Новият вариант на COVID-19 не е толкова опасен
Снимка: БГНЕС

Новият вариант на COVID-19 не е толкова опасен, защото не е смъртоносен. Това заяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Епидемиологът препоръча, ако усетим дразнене в гърлото, отпадналост и болка в мускулите или висока температура, да си направим тест.

Той прогнозира, че грипът ще е в пика си през ноември и декември. А времето за противогрипна ваксина е сега.

Според данните на Единния информационен портал общо 253 случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие у нас. Няма починали сред потвърдените заразени.

Новите случаи са установени от 1575 теста (16.06 процента са положителни).

Същевременно над 3 200 души са си поставили от новите варианти ваксини срещу COVID-19 за три дни. Ваксините, които са насочени срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, се поставят на всеки желаещ в страната от сряда – 27 септември, отчитат от Министерството на здравеопазването.

През първия ден се ваксинираха 793 души, през втория – 1040, а в петък ваксини си поставиха над 1400 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 35Медицината се провали с тези ковид ваксини.
34
1
 
6
 
! Отговори
Лош преди 7 месеца
Тия от вас "образованите продажници"с бабки и дядковци партийни секретарчета ходете да ви ги набият 1000 ваксинки отзад!
33
9
 
2
 
! Отговори
До Таня преди 7 месеца
Факт. Обикновено това са мрънкачите и скатавките. Лошото е, че и около 20% от българите с висше образование са антиваксъри, което показва и нивото на образованието ни. Дори при магистрите има около 10% антивакси.
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Подчасите около паметника на съветската армия са налазили форума, нова задача имат, ваксините отново ги тормозят.
31
2
 
4
 
! Отговори
Чингис Хан преди 7 месеца
До таня - Танче скоро ще се молиш за чистя питейна вода , но освен да пиеш урината на НЕваксинирани за детоксикация друго няма да ти се полага. Понеже си ваксинирана тялото ти е болно и не годно са роди дете, не си нужна на никой или ще ни обработващ земята или ще те проведем за 10 жълтици на арабските ни приятели от близкия изток. Разбира се не си само ти , това се отнася за всички ваксинирани.
30
6
 
2
 
! Отговори
До Чингис преди 7 месеца
Ако се съберете всички неваксинирани ще успеете ли да произведете кораб ве, захлюпен? :)
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 12Спомням си март 2020 -отначало почна с едно глупово предизвикателство в социалните мрежи да си стоим вкъщи 2 седмици и вируса ще изчезне. След това въведоха локдаун и мерки почти нвсякъде по света. Аз още отначалото знаех че всичко е проганда. Въпросът е че тази проганда може да се повтори с друг вирус след години.
28
10
 
3
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Рационалните фирми намериха начин постепенно да освободят неваксинираните си служители. Отказа от ваксина показва ясно ограничен умствен потенциал и съответно лимитирани възможности. Такъв човек няма да се развие и да добави стойност.
27
2
 
6
 
! Отговори
Чингис Хан преди 7 месеца
Скоро време всички ваксинирани ще ги отделим с един заграден с тел район, жените им ще ги използваме да ни обработват земята, а мъжете им те са излишни най-добре е да ги натоварим на един стар дървен кораб и да ги изпратим посока - накъдето ги отвее вятъра( разбира се ще проблем кораба предварително) Само хубави неща ви очакват ваксинираните и маскираните хахахах
26
1
 
5
 
! Отговори
Тоя Да Момента преди 7 месеца
Дълже 500 000 000 лева на Българският Народ - ИзХарчени за Фалшиви Ваксини за КОВИД - Изберете ли ме за Премиер - Гарантирам, че ще ги Върне заедно с Ортаците си!
25
3
 
6
 
! Отговори
За ТриБуНал преди 7 месеца
и Увисване на Жълтите Павета на Всички Измамили Народа с КОВИД!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя сенилен дядка кой му дава думата...
23
8
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 7 месеца
Баба ми и дядо ми така си заминаха наведнъж от този "безобиден" вирус. Няколко дни на респираторни апарати. Здрави хора, без заболявания. Писна ми всякакви общаци, бедни и умирисани да ми обясняват глупостите си. Запазете ги за себе си, нещастници мизерни!
22
2
 
2
 
! Отговори
Чингис Хан преди 7 месеца
ДО Господин главен инспектор коментар 22Скоро ще усетите ботуша на хората върху лицата си повече сме от вас , докато молиш за милост жената ще пищи от болка, но аз ще то сложа маската ще те накарам на гледаш цялото предаване и след това ще те изхвърля от върха на скалата. Днес те има -утре те няма толкоз просто и логично, разбрали господин инспектор хахахахах
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бай Шиле, гледай си пенсията. Омръзнал си на хората, а и щаба вече го няма. Скоро София ще има нов кмет, който ще те изхвърли и от общинската хранилка.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 14Да го вземат да играе в един комеди филм за ковид - с името пландемията ще ми му отива.
19
4
 
1
 
! Отговори
главен инспектор преди 7 месеца
Мисля че е време за локдаун и маски на открито и закрито, много се разпуснахте нещо
18
2
 
1
 
! Отговори
Нео преди 7 месеца
Господа как се грижите за здравето си като се ваксинирате ли ? Трябва да знаете , чв никой няма да си прави труда да ви заравя в най-скоро време когато бъдете ликвидирани в рамките на няколко денонощия просто къдвто паднете там ще се разложи тялото ви Никой нормален човек няма да се грижи за разлагащо се прасе. А сега продължавайте с ваксинирането и да си работите пепфесиите , скоро парите изчезват.Хахахаххахах
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и от началото си беше един грипоподобен вирус амо го рекрамираха като чума.
16
9
 
5
 
! Отговори
До Нео преди 7 месеца
Аз съм забелязал, че ако видиш човек с високо образование, с хубава професия и високи доходи, то почти сигурно е, че се грижи за здравето си и е ваксиниран. И обратно - ако влезеш в склад, авросервиз, завод, дюнерджийница и подобни дупки, няма да намериш нито един, даже ще ти обясняват колко си глупав.