800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават

Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права
210
800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават
Снимка: Pixabay

Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на сезонна работа в селското стопанство и фабриките.
Мнозина се насочват към Франция, Дания и Германия. Често обаче нашите сънародници се оказват жертва на измами от некоректни работодатели.

За какво трябва да внимават и от къде могат да получат достоверна информация, ако тръгват за Германия?
Един от най-големите индустриални синдикати във Федералната република ежегодно публикува годишен доклад. Тази година в него се подчертават специалните регламенти за сезонната работа, които се оказва, че често са в полза на работодателите, предаде bTV.

Новите разпоредби позволяват на работодателите в Германия да увеличават дневното работно време на 20 часа, вместо обичайната горна граница от 10 часа, както и да приспаднат разходите за настаняване и храна от
минималната работна заплата.

Въпреки подобренията в качеството на жилищата, в които сезонните работници са настанявани, както и въвеждането на дигитални системи за проследяване на работното време, проблемите в този сектор са далеч от разрешени.

Една от най-честите злоупотреби в този тип заетост е неплащането на минималната заплата и неадекватното здравно осигуряване. Например в началото на годината земеделските производители в Баден-Вюртемберг са били глобени с 200 000 евро, защото са измамили работници по прибирането на реколтата с минималната работна заплата. Въпреки контролът, който се налага, подобни истории са често срещани.

Затова синдикатите предупреждават българите, които са решили да заминат за сезонна работа зад граница, внимателно да се информират за своите права. Те подчертават, че работниците трябва детайлно да разгледат трудовия си договор, преди да го подпишат. В него задължително трябва да са упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване.

Сезонните работници в Германия имат право на равно третиране и еднакви условия на труд като всички други в страната.

Всеки, който има нужда от помощ, може да се обърне към синдикални организации. Отскоро съществува и специално мобилно приложение, което представя най-важните проблеми на работниците в чужбина чрез малки видеоклипове, както и контакти на синдикални организации в чужбина и в България, които имат готовност за съдействие при възникнал проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още по темата: Германияработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва как да го рязбирам 800 хиляди отиват само през летния сезон? То ако 800хиляди отиват лятото само.. математиката хептен не излиза
110
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено. Дойде служебното правителство на Радев ГЕРБ-ДПС и хората почнаха да се изнасят...
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От бгбарддака се бяга еднопосочно навън и без обратна мисъл Потекат ли ти обратните води обратно в устата пиши го бегал.
108
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако клякат по цял ден да берат ягоди, да се подготвят на старини за смяна на тазобедрени стави.
107
3
 
12
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Е що в Германия, бе хора? Ами там ви лъжат. Одете в Русия. Фирма "Гавнавоз" набира персонал целогодишно. 25 долара месечна заплата плюс шушони, ватенки и каскет гювеч.
106
2
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Хан Аспарух горе-долу с толкова българи е дошъл на Дунава и е основал Дунавска България в която живеем днес. То си е направо велико преселение на българите.
105
4
 
14
 
! Отговори
Чико от Пуерто Рико преди 1 месец
Демокрацията до къде ни докара,да слугуваме на западняците.Пропаднала държава с пропаднал народ.
104
7
 
7
 
! Отговори
ПУТИН НАБИРА ВОЙНИЦИ преди 1 месец
ЗА ЛЯТОТО ПРЕДЛАГА 5000 НА МЕСЕЦ.....РУZКИТЕ ПАРТИЙЦИ ЩО СЕ МЪЧАТ В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ, АМИ НЕ БЕГАТ БЪРЖЕ НА ИЗТОК..??... ЧИБА....
103
2
 
13
 
! Отговори
Прави го и ти преди 1 месец
До 104 Анонимен. Доста се оказа,че ходят за седмица-две да "работят" и после ги "съкращават" и се връщата. И според някакъв закон във Франция примерно им се полага обезщетение на борсата от няколко месеца. И ние сме подписали договор с Франция,че в България също признаваме техните договори на работниците та щом се върнат сме длъжни да им плащаме обезщетения. . . . . Ами прави го и ти аланкоолу! Явно нещо при теб не е наред щом всичко знаеш, ама не го правиш! Това е дървен философ!
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг европейци:)), черноработници, слугуващи на цял ЕС за стотинки, защото ония няма да бачкат това. Но пак тези хора ще са по добре от тук. Там било по евтино, ще е благодарение на тези хора.:))
101
6
 
12
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Па лапайтe банани и бегайте свободно на запат, ха хаа хаааа хаааааа!
100
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Недоумявам колко загубено и неквалифицирано парче е българинът. Това е заетост за ученици и студенти, а тука близо милион неграмотни тичат да слугуват за смешни пари. Подобен слугински труд на голф игрище полагах като студент 4 лета, за да си имам пари и да видя свят. После по специалността. Ама, като нямаш амбиция и специалност, тичаш на 30, 40 да ринеш дъното и да ставаш за смях. Въпрос на избор.
99
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Tодор Живков, екстра сме си правешки овчарю, по твое време седяхме на тъмно и лапахме дедовия. Бананите бяха лукс, освен за червенотиквеничета като теб.
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдете бдителниЖивотът е промяна.Както се казва човек не е съществително,а глагол.Всичко тече,всичко се мени.Миналата година в Белград видях китаец полицай.Няма невъзможни неща.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста се оказа,че ходят за седмица-две да "работят" и после ги "съкращават" и се връщата. И според някакъв закон във Франция примерно им се полага обезщетение на борсата от няколко месеца. И ние сме подписали договор с Франция,че в България също признаваме техните договори на работниците та щом се върнат сме длъжни да им плащаме обезщетения. Там предимно ромейти си лежат по цял ден,а ние им плащаме "озбезщетения" от над 1000 лв на месец
96
2
 
7
 
! Отговори
До 100 преди 1 месец
Сложи си и за коклюш. Има също бустери продават разни, не пропускай нищо. И такива хора трябват!
95
0
 
10
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 месец
Скоро 8 милиона заминават да берат домати и краставици.
94
0
 
19
 
! Отговори
До 101 преди 1 месец
По-добре да превиваш кръст и да правиш пари, нежели да ходиш да гласуваш и накрая да разбереш, че пак си гол и бос, прецакан и измамен. А ако това ти е хоби, има други, които макар и бавно започнаха да се събуждат от българо-съветската "демокрация".
93
0
 
9
 
! Отговори
До 103 преди 1 месец
Абе, аркадаш, да не пишеш на съветски кампутер, че ти се е загубила кирилицата?
92
5
 
7
 
! Отговори
До Лекар преди 1 месец
От Четири пъти ваксиниран. /// Дофторе, нито сме измрели, нито смятаме да мрем. Носим си новите дрехи, гледаме деца и внуци, а антиваксърството го оставяме на вас, за да пишете "медицински" оди и тропари за края на света.