Бизнес жертвите на COVID-19: Туризъм, транспорт, ресторантьори

Вече се отменят резервации, доставките намаляват
Обновена: 12 мар 2020 13:35 | 12 мар 2020 10:20, Нели Христова
74
Бизнес жертвите на COVID-19: Туризъм, транспорт, ресторантьори
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът нанася сериозни щети върху бизнеса не само по света, но и у нас. Първите жертви бяха туризмът и транспортът. Отменени резервации, намалени доставки, затворени културни институции - какви са ефектите?

Транспортът е един от първите сектори, който усети удара на коронавируса у нас. Спадът в производството и доставките на суровини и стоки, както и пълната непредвидимост по пътищата за превозвачите, вече трупа сериозни загуби за бранша. Не се знае дали тировете на някои компании ще могат да заминат на редовните си курсове през следващите дни, съобщават от NOVA.

Haмaлявaт и тъpгoвcĸитe cдeлĸи cъc зaceгнaтитe дъpжaви, a нaй-големи щети ce oчaĸвaт в ceĸтopитe нa тypизмa, инфopмaциoнните тexнoлoгии и eлeктpoниĸaта, както и cвъpзaнитe c aвтoмoбилнaтa индycтpия пpoизвoдcтвa.

В последните дни телефоните в туристическите агенции звънят по-скоро за отмяна на пътувания, отколкото за резервации.

"В началото започнаха с трицифрени числа – това е всеки ден. Тоест към момента имаме поне 500-600 души, които са се отказали и тази тенденция засега продължава. Ежедневно имаме отказ на резервации, без оглед вече от дестинации и от период на пътувания. Хората предпочитат да изчакат”, разказва Александър Балтов, управител на туристическа агенция.

"Едни от най-масовите кампании, свързани с годишния цикъл – около Великден и Гергьовден, на практика вече са провалени, тъй като в туризма нещата не става от днес за утре. Някои от записалите се туристи си прехвърлят датите за есента. Но така или иначе може да се каже, че първото полугодие е абсолютно загубено и това ще донесе тежки последствия за целия бранш”, смята Балтов.

Хотелите по морето също вече усещат негативите от коронавируса. Ранните записвания за летния сезон, които традиционно продължават до края на март, в момента на практика са замразени. Най-сериозно това се усеща при германските туристи. Това поставя под въпрос летния туристически сезон, в който традиционно се трупат около 70 % от приходите в сектора.

"Над 30 % са отменени резервациите в хотелите в Booking и ако не спре тази психоза ще имаме нулев или отрицателен летен сезон, което за икономиката е пагубно”, каза Ричард Алибегов от Асоциация на ресторантьорите.

"Основните пазари, на които разчита България, са скандинавския, германския, съседните страни – Румъния, Гърция, Сърбия. Във всичките страни има случаи на коронавирус и навсякъде има въздържане от пътуване, така че това ще се отрази несъмнено и на българския туризъм. Ако тази епидемия се развие в пандемия, може да се очаква наистина катастрофален туристически сезон", обясни председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Спад при пътуванията отчитат и самолетните компании. Много от тях се наложи да коригират летателните си програми – особено към най-засегнатите от вируса дестинации. 

Психозата от разпространението на короновируса води до отказ от пътувания и до дестинации, в които дори не е регистриран коронавирус. Това може да доведе не само за загуби, но и до съкращаване на служители и дори фалити, предупреждават от бранша.

"Имаме най-екзотични примери – миналия месец се отказаха едни клиенти от пътуване до Куба – просто няма особена логика освен една паника, която е сред нашите клиенти. Това носи голям риск за нашия бранш. Ще има фирми, които в един момент няма да могат да издържат", смята Балтов.

"Българският туризъм генерира около 13 % от БВП на България заедно със съпътстващите отрасли – хранително-вкусова промишленост, транспорт, спедиция и т.н. Ако се изтрият тези 13 % от БВП – това също ще е пагубно за българската икономика. Там са заети голяма част от българските работници и служители – т.е. може да се очаква повишаване на безработицата, намаляване на ръста на доходите и т.н", каза още Добрин Иванов.

На ръба вече са и ресторантьорите. Още в първите дни на потвърдени случаи на коронавирус у нас те отчитат сериозен спад на клиентите в заведенията. Масово се отменят планираните семейни празници и се изтегля платено капаро. От бранша не изключват и масови фалити. И искат финансова помощ от държавата.

Загуби вече трупат кина, театри, галерии и други културни институции, които са затворени за публика от дни. Посещенията във фитнесите и спортните зали също леко намаляват. А запитванията за замразяване на абонамента при вече закупени месечни карти – растат.

Във фитнес залите се взимат допълнителни хигиенни мерки. Затова от бранша призовават да не се стига до паника и затваряне на спортните зали.

Около 60% от износа на България е към страни от ЕС. Затова всяко блокирано производство в страна-партньор се оказва удар и върху нашата икономика, пресмятат от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Това е доста кризисна ситуация и ако се развие в Европа и с Германия, и с Франция, с Румъния, Гърция и Турция, които са другите наши партньори, несъмнено ще има отражение върху българската икономика, върху българския пазар на труда след това", заяви Добрин Иванов.

Засега дефицит на стоки у нас няма. Търговците на техника твърдят, че все още успяват да зареждат стока, тъй като заявките са направени още преди половин година, когато фабриките в Китай са работили с пълна мощ, а и в Европа има много буферни складове. Ако кризата обаче продължи – до два месеца доставките могат сериозно да намалеят.

"Фабриката на света – Китай, повече от месец не работи. Китай е основен доставчик на материали и суровини на български предприятия и когато липсва основна суровина, това възпрепятства производството на продукти, които все пак трябва да стигнат до пазара и крайния потребител", каза още председателят на АИКБ.

Не е изключено търговците да трупат загуби и заради по-малкото покупки, които потребителите правят по време на криза, предупреждава бизнесът. Дефицит на хранителни стоки, включително и на такива от първа необходимост, не се очаква, предупреждават търговците. В логистичните центрове на всички големи вериги има достатъчно стоки, които ще бъдат ритмично зареждани. Така че нужда от презапасяване с храни и лекарства не са нужни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Vip преди 4 години
Тези фирми трябва да имат достатъчно ресурс от недекларирани доходи и би следвало да издържат два месеца. Ако нямат заделена част от печалбата за такива ситуации за какви фирми говорим. В САЩ Тръмп твърдо отказа да им помага. Риска на професията!
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Публичният сектор - съда и други държавни институции хлопнаха кепенците за следващия един месец. Журналята си мълчат все едно не знаят Частниците сакън да не загубят някой лев продължават работа, а работниците кучета ги яли...
56
5
 
0
 
! Отговори
56 преди 4 години
59? Аз?! Аз нищо не разбирам, не. Знам само 1 дума там японски свещи и бърз кредит. Това са всичките ми финансови познания. Просто предположения дадох, но не съм подготвен. Виждам, ти си финансист и си на ти с материята. Абе ако е удобно, може ли твоя снимка с автограф?
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селото е истината. Пресен лук, козичка. Лятото баня със слънчева вода и най важното да нямам телевизия. Тези новини ме побъркаха.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Мисля че вие, "разбирачите", всъщност сте тия, които не разбират за какво иде реч. Осъзнаваш ли, че ако системата крашне, БМВ-то на тузара ще струва по-малко от 5 кг свинско или 10 л прясна, чиста вода? Да, икономиката безспорно ще затъне в редица направления. Но в условията на тотален хаос нямащите хора озверяват до крайности и насилствено взимат от имащите. Така че имането е до време. Ако сценарият стане апокалиптичен, лачените къщички на мутрите ще са първи в дневния ред.
53
2
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Хи-хи-хи, мутрата ще продаде БМВ-то и ще има за хлеб!? Смех ! Ще го продаде най-вероятно на Марс или на Юпитер, щото тук няма да има кой да му го купи. И кинти за маро, нанай ! А простият бачкатор дето е бачкал на мутрата за подаяния ще вземе от мазата бурканя с лютеница и ще преживее, щото знае да живее с малко!
52
9
 
4
 
! Отговори
анонедин преди 4 години
Реално погледнато повечето жертви са над 70 годишна възраст с белодробни проблеми или пушачи, а до колкото знам тези хора не двжат икономиката, в която и да е държава по света, защото просто са вече пенсионери, но и те могат да бъдат излекувани чрез командно дишане, стига да има достатъчно налични здравни заведения, които да предлагат този вид "лечение". Паниката и кликбейт статиите на нашите "новинарски" сайтове е по-опасен от коронавирус.
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54 -тиТе все още нямат капацитет да схванат за кво иде реч. За тях морето е мутри... толкова могат.Морето е летищни такси, храни, ддс-та, услуги и т.н. вече е висока материя. И като никой не дойде у нашият батак и ще цъфнат. Мутрата ще продаде БМВ-то, все за хляб ще има, ама тея мишоци тука с 700-800 лв и 5 кредита на кво се радват не знам.
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де...Какво искате повечето за да сте доволни?!Да миришем всички на пот, да псуваме на майка и да взимаме всички по 1000 лв?! Тогава ли всички ще са довони в БГ-то и няма да има мутри и т.н.?По високи заплати? Някой от вас даже не знаят колко струват, за заплати говорите.
49
2
 
11
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Очаква се огромен спад в туризма .Над 50% В търговията 40% .Това се сектори които работят с крайни клиенти .От там се получава ефекта на доминото .Строителство ,индустрия най-вече производство .Сериозен спад на имотния пазар.Сероизни съкращения очаква производството .За първи път от 2009 г ще има понижение на заплатите придружено с поскъпване на живота!!!На печелившите честито !
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48По принцип не. И не става въпрос за хората с повече пари, а за хората с много пари. "хора с повече пари" в България са много малко, защото практически средна класа няма. Има бедни и богати и това е. Що се отнася до повечето "бизнесмени", всички знаем как и кога за започнали бизнеса си - началото на 90те, когато нямаше държава и едни тънеха в лукс/куршуми, а други в немотия. Пределно ясни сте ни. Историята обаче се повтаря и в един момент "пролетариата" се вдига и помита изедниците
47
0
 
10
 
! Отговори
единак преди 4 години
до АнгелРаботих за мутрите и се опарих.Сега, сам съм си шеф.Няма да слyгувам на никого, за мизерна заплата !На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата !
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми за фалита на някакви мутри и ***, които се правят на бизнесмени. Черно море тази година е OUT!!!
45
17
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Същите вие ,които сега плюете по бизнеса и не ви пука за него .Същите вие най-много ще страдате !Ама нямате мозък да го проумеете .Хората с бизнес няма да останат гладни .Редуцират разходите,уволняват такива като вас .Все ще се оправят .Ама вие ще духате супата .Мутрите дето им викате ще им се молите !!!Запомнете го!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си седим на вилата и си жъкаме лигата!
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ви чета... излиза, че всеки с малко повече пари от вас е мутра или крадец... :))Бедни душици... с такова мислене по-бедни само ще ставате. Тей де... ракия, салата и кючек да има.
42
3
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Ми то теб кат те гледам за нищо не ти пука .Не ти пука ,че нищо не става от теб .Не ти пука ,че взимаш 700лв.Ама въобще не ти пука за това че бездейсваш и се задоволяваш с жалкото ти съществуване .Аз теб те разбирам !!Но ти разбери ,че много хора не са като теб и на тях им пука !!!
41
0
 
6
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Това са преките жертви. Има и косвени и те са кажи-речи всички бизнеси........ Държавата трябва да помисли много серизно и отговорно по този въпрос, инак има голяма вероятност сама да затрие донорите си
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро много хора ще разберат,че по-хубаво от родното място няма.И най-вече българите,които като най-големите главанаци тръгнаха да дирят Елдорадо по света.Ако скоро не се върнат у дома,после горещо ще се молят за това,но ще бъде късно.А много си и продадоха бащините имоти,та да преживяват в чужбина.Тяхното бъдеще ще е най-сложно.
39
0
 
19
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
СЗО трябва да бъде основно реформирана .Китайци и американци създадоха ваксини още преди 20 дена НО трябва месец и половина на СЗО да ги одобри .Всичко е една бюрокращина !Тотални глупости !!Китайците се оправиха защото не чакат на някаква прогнила организация да им диктува живота .Почнаха да използват откритите препарати без много да го мислят,без да губят месеци в тестове и при тях всичко е ОК!

Спонсорирани публикации