Тестват всички жители на Букурещ за коронавирус

Екипи ще ходят от врата на врата като в Южна Корея
26 мар 2020 08:20, Елка Василева
37
Тестват всички жители на Букурещ за коронавирус
Снимка: архив, БГНЕС

В близко време всички жители на Букурещ може да бъдат проверени за коронавирус, съобщи румънският здравен министър Виктор Костаке пред местна телевизия.

Той обясни, че властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея, за да тестват столичаните за болестта с помощта на мобилни екипи.

Още по темата

Костаке каза също, че не всички, които са под карантина, в момента се изследват.

„Одобрихме партньорство и програма, които ще започнат скоро. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ с помощта на екипи, които ще ходят от врата на врата по южнокорейски модел. Много е важно да направим милиони тестове. До края на седмицата ще имаме още 200 хиляди теста. Започнахме с един център за тестване през януари, сега имаме най-малко 20, а искаме да са по един-два на окръг“, каза министърът.

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната, припомня БНР. Отменени са занятията в училищата и детските градини, не работят търговските центрове, въведен е и  комендантски час. Заразените са общо 906, 17 души са починали.
 


37
Още от Наука
Астронавтите за изолацията: Разберете, че го правим с по-висша цел!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 5 дни
Тези хора загубили работата си да не плащат нищо!
33
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 5 дни
Това е истината! Наред с изолацията и тестването е важно! Трябва и ние да направим така! Аз съм готов да поема 20;30% с вкл.ДДС от цената на теста ,за да улесня бюджетите в криза!
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
При 80% безсимптомни със сигурност ще излезнат много,които иначе не биха и разбрали.
Ще изпонаплашат много хора. Сами си навличат беля на главата.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тестове, без тестове - няма еднозначна решение. Просто трябва да се намери мярката. Да се изследват хората със симптоми, да се уточняват и карантинират контактните. Свидетели сме на нещо непознато до сега в човешката история.
Плашещи са военните с автомати по улиците.
Вероятно е дошло време да се забави развитието на човечеството.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Реалист, принципът на упражнението е, че ако си заразен, се поставяш под карантина за две седмици. След изтичането им( ако не си развил усложнения) пак ти се прави тест и ако си "чист", ти се сваля карантината. По този начин няма опасност да се моташ насам-натам и да заразяваш други хора. Просто ако 70-80% от далите положителен резултат си стоят у дома или в болница, шансът ти който си здрав да се заразиш е клонящ към нула. По този начин строгите мерки се насочват към тези, към които трябва.
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До пиян-залян. Освен пиян-залян, си и ...Пак герб са ти виновни. И като го направиха това в Корея защо заразените сега се увеличават? Направиха го и в Германия, но и там сега е мор.
28
6
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 дни
И какво от това. Днес при пробата си отрицателен,утре се срещаш с някой положителен и лавината тръгва. През ден ли ще тестват всички?
27
4
 
9
 
! Отговори
Пиян - залян преди 6 дни
Докато неадекватното герберстко управление закупят тестове и необходимите медикаменти населението ще е намаляло с 30% и ще е дошъл следващият вирус !
26
4
 
1
 
! Отговори
до редакцията преди 6 дни
Какъв е този анонимен който непрекъснато пише, не с ли измори, но и двата въпроса са риторични и иронични към нас самите.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 12
Отчита наличието на антитела към вируса, като по вида на антителата – IgG или IgM се съди дали инфекцията е стара или присъстваща. И двата щама - генетичне вариации, вследствие на мутиране на вируса, оставят антитела. Има два типа на вируса - един със специфична мутация и друг без тази мутация. Самият COVID19 е мутация на каранавирусите. Като не знаете не пишеге глупости. Има бързи тестове с точност до 90%. Чукче писател, а не читател.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бойко е поръчал 1 милион теста...и докато дойдат ще се говори,че са ненужни...
23
1
 
3
 
! Отговори
До Всъщност преди 6 дни
ми те не знаят какво е респиратор на инфекция и въздушно капков път и до скоро като срещнат друг човек точно тогава решаваха да кашлят в него все едно че си маркираха територия като първосигнални са
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пак да напомня, че грешката при бързите тестове е в двете посоки - получаваш заразени с отрицателни проби, и здрави хора с положителни проби.
21
3
 
7
 
! Отговори
До Жо преди 6 дни
да това означава и е една напълно безсмислена акция от научна гледна точка а от политическа си е самоубийство
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не искат да тестуват,защото така е по-лесно...и за да няма паника...разчитат да се самоизлекуваме или хората да си умрат рй така...и без това почти всички щели да се заразят...значи хем да не излизаме...хем да не знаем дали сме болни...и само който вече е много зле-в болница,където 80% са обречени...
19
8
 
8
 
! Отговори
Хахах преди 6 дни
Много сме силни в даването на примери. Извадим една мярка и кажем - в Румъния ще правят тестове на всички. Пропускаме да кажем, че в Румъния корупцията е по-напреднала даже и от нашата (партенката с Кьовеши приключи) и сега ше завъртят едни неща. То е като с икономическите мерки. В Германия дават толкова евро, в Америка толкова долара, а при нас 60%, ама не било, щото осигуровките... А защо не кажем колко са данъците там? И най-сивите сектори сега искат държавата да помага.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От 10 "бързи4 теста, 6 дават невярна информация!
И кво праим ся?
Така и така няма как да си сигурен в състоянието си, при всички положения си оставаш потенциален вирусоносител, не е ли по-просто да си стоиш вкъщи и да не раздаваш щедро от и без това оскъдното си акълче?
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво значение има един грешен тест, ако от 5 човека хванеш 4 заразени?!
16
5
 
11
 
! Отговори
Всъщност преди 6 дни
Не знам какъв процент от коментиращите имат дори основни здравни понятия, но иначе даваме мнение. До оня ден не можеше нищо да ги накара да се ваксиниране против грип, че даже и децата си против морбили не имунизират (и то с гордост), разлика между вирусна и бактериална инфекция не правеха, а на всичко казваха “грип”. За хигиената даже не коментирам поздрава “Честита баня”. И днес - специалисти бе - знаят кое е по-добре, обясняват кой къде сбъркал.
15
4
 
8
 
! Отговори
Жо преди 6 дни
СПОРЕД ОФИЦИАЛНАТА информация, в България всеки ден се извършват генетични тестове в референтни лаборатории на около 350 души. Това означава, че за последните 2 месеца са тествани около 20 хиляди човека. Това са хората с ИСТИНСКИ тестове.
Тестваните с т.н. "бързи" тестове не влезат в тази бройка. При тях, от всеки 5 теста, 4 са верни и 1 грешен.
Предполагам, че румънците ще направят "бързи" тестове на повече от 2 милиона души. Това означава, че над 400 000 души ще получат ГРЕШНИ тест- резултати!