Пулмолог: След вируса ще дойде вълната на хроничните заболявания

Не всеки задух е COVID-19, коментира д-р София Ангелова
10 апр 2020 22:20, Анисия Иванова
22

Това, което ме впечатлява е, че като че ли здравеопазването у нас замря, скрито зад маската на COVID-19. Говорих с колеги, броя на пациентите рязко намаля, хората се страхуват да не се заразят", каза пулмологът д-р София Ангелова в предаването "Денят ON AIR".

Тя посочи, че миналата седмица пациентите, които са преминали през нейния кабинет, са с отрицателни тестове за COVID-19.

"Това означава, че мерките са правилни, навременни и се спазват от една голяма част от населението, но не трябва да има страх. Той е много лош враг на имунната система. При мен имаше пациенти с изострена алергия, те са отрицателни за коронавирус, но сега е сезонът на алергиите. Голяма част от хората са се изолирани във вили, където има много цъфтящи дървета", посочи д-р Ангелова.

Тя подчерта, че в този момент не е само COVID-19, има доста хронични заболявания и ние трябва да се грижим за тях.

"Ще тръгне втората вълна на острите заразни заболявания. След вируса ще последва вълната на хроничните заболявания и след това третата вълна на психотравмите. Искам да посъветвам астматиците да не спират лекарството си. Не се плашете от инхалационните кортикостероиди. Взимайте ги редовно, защото така ще подготвите белия дроб за вируса", каза още пулмологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че някои хора се оплакват от задух, но е категорична, че не всеки задух е свързан с коронавируса.

"Той може да е астма и трябва да бъде проверен. При мен имаше много млади хора, които се оплакват от задух, не могат да си поемат въздух пълноценно. Това означава, че проблемът не е в белия дроб, а дисбаланс в дихателния център", допълни д-р София Ангелова.

И посочи, че стресовата ситуация и това, че сме затворени оказва влияние на дихателния ритъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ме извинява г-жата, но хроничните неща не идват след вируса, тях си ги има и по време на вируса. Или този вирус спира вс.хронични болежки, че ако някой почине в този момент, за статистиката да се види, че е от Ковид 19. И друго! Всички пациенти били с отрицателни проби? Днес може да отрицателна, утре не! И всички си носят мед.документ и след като го види, тогава ли те преглежда?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами права е женатаОт толкова дезифектанти,ако те получа астма, пак добре
17
4
 
3
 
! Отговори
Предателка преди 4 години
Нека прокуратурата обърне внимание на тази "лекарка" за всяване на паника. Една глоба от 20 хиляди + 5 години затвор и нека пее от затвора
16
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Точно пък за изолираните във вили сега ще се притеснявам.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама и на тая спец. белодробна госпожастресът й е дошъл над предела и съвсем се е оплела в темите. Винаги има един голям процент големи мераклии за висша диплома, но ученето ги стресира, защото им е вповече по дефиниция и така, стрес не стрес, водени от неукротима амбиция, награбват по една диплома. На цената на неизкореним стрес с всичките му последствия.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много разбирачи се навъдиха. Престанете да стресирате народа.
13
5
 
7
 
! Отговори
Петракиева преди 4 години
На тая *** не и давайте да се изказва!!!
12
4
 
2
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Моля, изчакайте съобщението, че сте професионално починали. И масови Гербеви да е! Амин. Лека Нож не ви желая. Ля ля ля!
11
4
 
9
 
! Отговори
муспи преди 4 години
След Пандемията ще изчезнат много изгодни професии - психология и въобще всякакво здравеопазване, даже и зъболечение - ще е забранено да се бърка в устите без маски, а то ще доведе до нелегална дейност. Но пък няма да има хора за контрол, нито коли защото няма да има бензин. Токът ще е спрял - телевизията като автономна култура ще си я има - но няма как да се установи без ток. Но най прекрасното ще е, че агонията на света ще доставя Велика Радост? - на кого, не казвам, за да оцелеем!
10
3
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Кое е щуротии бе?Нищо не става в Търново без благословията на Курти!Той купува,той продава,кметове,общински съветници,депутати създава,момичета в хотел "Янтра"!Точен ли си винаги ще ти хвърли 50-ка като на ***,джобни пари за филантроп като него!
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази докторица ще кажа че хората не се лекуват в болници заради к-вируса и смъртността е намаляла .
8
3
 
16
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Интересно защо тази "лекарка" на снимката има толкова доволна физиономия.
7
4
 
4
 
! Отговори
и защо преди 4 години
ХЕМУС ЩУРОТИИ ПИШЕШ СМЕНИ СИ ДИЛЪРА БРАТО И ПО ПОЛЕЧКА
6
6
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Искам да се извиня на Мартин Стефанов от Велико Търново,известен като Бай Курти!Караха ме да злословя по-негов адрес,че е беден,безработен,живеещ в двустаен панелен апартамент с възрастните си родители пенсионери в квартал "Картала"!Истината е,че този човек играе на едро по-време на избори и от там има много мангизи!Благодарение на него Даниел Панов е кмет на Велико Търново,а г-н Курти пие отлежало малцово в заведение "Джеронимо" винаги заобиколен от хубави ученички!
5
8
 
10
 
! Отговори
Нормално преди 4 години
Жената е във възраст в която вълните следват една след друга . Първо са топлите вълни , после идват студените вълни , панически атаки.....и т.н.
4
4
 
6
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Перафраза. Починете мирно и чинно, за да сте матрял! И задълже гладувайте до ново Гладуване! Може би гласуване.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-мразя такива като тая.Сега тръгнала да ни занимава от какво ще се разболеем като мине вируса!Алооооо!Ама и редакцията защо пуска тези безумия?Съвсем ще изперколяса народа.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙЗа такива като тебе има билки в гората.Отиваш, събираш си, безплатни са.Кой ти е длъжен?
1
5
 
15
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
един вид нямаш ли пари си до там

Спонсорирани публикации