Радио Нева

Една северна красавица слушаше новини на неразбираем език. Всичко започва така...
6 яну 2010 07:25,
21
Радио Нева
Снимка: Dnes.bg

В "Нерон вълкът" на Христо Калчев (първият от поредицата вулгарни романи, които неволно подхлъзнаха с маркетинговия си магнетизъм и Георги Стоев, и Боби Цанков) пленителната литовка Оливия имаше пряка връзка с подземния свят чрез Радио Нева.

Радиостанцията предаваше кодирана информация "на всички езици и по цял свят - от единия полюс до другия, за всички страни по света", в които влиятелната мафия Нева има интереси.

Радио Нева съобщаваше дори как е протекла обичайна оперативка на българските бандити от кръга Нерон.

А Оливия слушаше черната станция с чаша коняк в ръка, "запалила цигара и легнала боса на канапето".

Разбира се, това са пълни измишльотини – информацията за зоната на здрача не идва по къси вълни на кодиран език.

Но все пак Христо Калчев се беше застраховал – той имаше кариера на писател още от годините на социализма, познаваше доста добре английската и американската литература, имаше усет за триковете в класическите криминални романи.

След 1996-а славата му дълго време се дължеше на едно продължително гадаене за границата между достоверното и литературното във вулгарните романи, за мистифицираните полета в бурния бандитски етос. Вероятно това го спаси.

Боби Цанков навярно дори и не е предполагал за тази граница. Дописките му в жълтата преса, последните му интервюта, единствената му книга приличаха на информационен бюлетин на Радио Нева.

Той се опитваше да имитира динамиката на журналистическото разследване, но при първи прочит лъсваха борческите интриги, съшити с бели конци, дилетантските сюжети за тайните служби.

Пишеше с такъв размах, че нямаше да бъде учудващо, ако измисли история за това как българските бандити се свързват с извънземните благодарение на посредничеството на някоя секретна служба – руска или западна.

Затова и трескавото журналистическо ровене из изрезките от жълти вестници в търсене на истината, която го погуби, не е единствената бърза крачка към достоверността. Фантасмагориите, животът извън думите също са опасни.

Както и представата, че пряката линия на Радио Нева може да бъде следена само с цигара и чаша коняк в ръка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Крис преди 14 години
Калчев, беше сгрешил единствено сградата, към която ще е насочен атентата, не пиша фантасмагорий ,всеки може да провери кога излезе въпростана му книга, и кога станаха атентатите в световния търговски център... вероятно е случайност
20
1
 
1
 
! Отговори
Крис преди 14 години
А , аз мисля , че в това с радио Нева има голяма доза истина и че е напълно възможно да се получава , кодирана информация в определено време, както го правят , чрез обяви във вестници и т.н. А Христо Калчев, знаеше наистина много неща преди да се случат, но незнам защо някой от тях умишлено се избягват в пресата. Най-фрапиращото за мен , е че той писа в една от своите книги , че се готви атентат със самолети в Ню Йорк ... няколко месеца след излизането на книгат атентат наистина имаше...
19
1
 
0
 
! Отговори
Лазар преди 14 години
"В "Нерон вълкът" на Христо Калчев (първият от поредицата вулгарни романи" - koe по-точно му е вулгарното на това книжле?
18
0
 
1
 
! Отговори
Vvvv преди 14 години
Браво! Точно така е, както го е написал автора. Този човек така лъжеше, че дъртите бледнеят пред него. Такива глупости говореше. Най-вероятно са го гръмнали някои от измамените от него и то лично, за да са сигурни.В крайна сметка, въпросът е как хората много бързо забравиха за неговите измами и едва ли не той се превърна в борец против мафията. А тези, които го възхваляват, защо не кажат откъде са му парите за брониран автомобил и охрана? Кой журналист печели толкова пари?
17
0
 
1
 
! Отговори
ml преди 14 години
Отдавна не бях чела тук нещо смислено, че и добре написано! Браво на автора! Адекватен анализ и най- вероятно - много близо до истината...
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Честит Йорданов ден .......
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Интересно дали някога ще разберем до къде стига истината и от къде почва въображението в писанията на Боби? Май и самият той вече не е бил сигурен, кое е било истина и кое е доокрасил. Обаче тия украси и приказки му изядоха главата накрая.
14
1
 
0
 
! Отговори
Ченгела преди 14 години
Савчев, абе ти да не завиждаш, че Цанков направи огромен тираж за нула време, докато малки и жалки *** като теб никой не ги чува ? Май това е причината за тази жалка "статийка" ? И ти си този, който седи с цигарка и по мръсни *** пред компютъра. Цанков беше на улицата от 14 годишен. Питай хора, които го познават. Няма значение дали е бил измамник или крадец, важното е, че имше аж да каже някой неща, които държавата се прави, че не вижда. Евала на Боби. Да почива в мир.
13
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 14 години
Савчев, *** , и като са били "фантасмагории" защо тогава някой ще рискува да организира това убийство ? Защо да се плаща и оргазнизира убийството на един човек, който уж си измисля ? Цанков според мен говореше истини, неща които са се случвали пред очите му. Естествено имаше и известна доза догадки от негова страна, но повечето неща си бяха истина. И за това го убиха. А ти, платено мекеренце, продължавай да раздухваш платените си публикации.
12
0
 
0
 
! Отговори
Fen преди 14 години
Mnogo dobre napisana statija. Pozdravlenija za avtora.
11
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 14 години
но и за лъжи , *** днес БГ
10
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 14 години
No i za LI !!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
рядко добра статия! Кара те да мислиш, а не да реагираш:) поздравления
8
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 14 години
Kakto kaza chastniat dedektiv Marinov v Zdravei Bulgaria tazi sutrin - ubiva se ne samo za istini , no i za li !!!!!!!!!!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
до yann.Имали значение кой кога и къде е убит. Не се ли замисляш, че за този човек (а и за който и да е друг) е въпрос на време неговата кончина да го застигне, след като решението е било взето той да не е сред живите. А какво по-удобно място за убийство от центъра на един голям и безличен град.
6
0
 
0
 
! Отговори
никой преди 14 години
Добре ,нямам нищо против и аз да бъда убит ,но кой ще си сложи главата в торбата за нищо ? Никой.Е значи е имало защо.
5
0
 
0
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 14 години
Г-н Савчев,Вашата статия за пореден път ме убеждава, че в България истинската и нормална журналистика липсва.Да, Боби Цанков може да е бил всякакъв и да е писал глупости, но това омаловажава ли факта, че беше застрелян на улицата в центъра на София?Неговото убийство поражда много по-важни въпроси, които именно Вие - журналистите, трябва да зададете на управляващите и за които да пишете ясно за да може обществото да чете и да осъзнава истината.Нали това е целта на журналистиката или греша?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
T.e. g-n Cankov si e zaslil porychkowoto ubijstwo, taka li, i s prawo e bil ubit? Mnogo losho ako horata w dyrjawata ni taka razsyjdawat, g-n Savchev.
3
0
 
0
 
! Отговори
НД преди 14 години
И какво сега умря Боби Цанков и дай да ги го дискредитираме и да кажем,че писаниците са му лъжи....така ли? А него за какво са го убили тогава за семки??????Статията се опитва да замаже очи!
2
0
 
1
 
! Отговори
osi4kata преди 14 години
Много добра статия - оригинална, грамотно написана, с ясно изразен авторски почерк. Вероятно една от много малкото, които си струва човек да прочете. На автора мога да пожелая само да търси място за изява в някое по-сериозно и професионално издание, ДНЕС бг не го заслужават :)