Още не се е състояла, а вече им писна

Британците отегчени от предстоящата кралска сватба
Обновена: 30 мар 2011 16:26 | 30 мар 2011 16:26,
30
Още не се е състояла, а вече им писна
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън остава почти цял месец, но някои британци вече питат: "Още ли не е минала?". Докато милиони хора по света следят всеки детайл от подготовката, други се чудят как да се скрият от заливащата ги информация, съобщи АП.

В британската преса информациите за венчавката на принц Уилям и Кейт Мидълтън са до тревожните теми на деня – земетресението, вълните цунами и ядрената криза в Япония, войната в Либия, ограничаването на разходите, намаляването на работните места и инфлацията във Великобритания. Не е изненадващо, че на много хора не им е до веселба.

"Омръзна ми – каза Андреас Допнър, 24-годишен докторант в лондонския Импириъл колидж. – Това е по телевизията, в интернет, навсякъде. Не вярвам, че има смисъл от кралското семейство и мисля, че парите могат да бъдат похарчени и за друго".

Много британски фирми се надяват на повече приходи покрай кралската сватба. Те очакват туристите да се увеличат. Това ще е добре за хотелите, ресторантите, магазините, туристическите атракции.

По време на кралската свата обаче много британци няма да са в страната. Мнозина през тази седмица ще пътуват. Между Великден и традиционния за Великобритания почивен първи понеделник от май се събират 11 дни ваканция, за които са необходими само три дни отпуска. Затова точно за периода, когато е кралската
сватба, има голямо търсене на почивки в чужбина.

За тези, които остават в Лондон на 29 април, централната част ще е блокирана от десетките хиляди хора, които ще се съберат да гледат сватбената процесия. Милиони хора ще я следят по телевизията, а още повече ще се опитват да се спасят от нея.

"Сякаш от това се вълнува повече по-старото поколение – каза 19-годишният Уилям Добсън. – За младите е много по-важно да си прекарат добре почивните дни." Дори и човек да не се интересува от кралската сватба обаче,
трудно ще я избегне. За тези, които държат да го направят, има няколко възможности.

Националистка група от Уелс предлага лагер "Избягай от сватбата" в провинцията. Театрална компания в Североизточна Англия пък организира четене на "Пепеляшка 2" – история за приказна любов, която се вгорчава. В Бристол центърът на изкуствата "Тринити" организира Алтернативно сватбено тържество с детски игри, диджеи и псевдобрачни церемонии, на които гостите могат "да се обвържат" с приятел или непознат.

За много хора кралската сватба е нещо доста декадентско, обясни управителят на центъра Ема Харви.
Други са съвсем добронамерени към Кейт и Уилям, но им е дотегнала комерсиализацията и преувеличенията за сватбата. На всичко се обръща толкова голямо внимание - пуснаха дори клип за тортите на празненството. Сувенирните магазини са претъпкани с чаши, чинии, ключодържатели и пепелници със снимките на младоженците, като някои са в доста лош стил.

Затова лондонска галерия пусна пликчета за повръщане и сенници със снимки на щастливата двойка в пурпур и злато. "Не сме срещу самото събитие – каза управителката на галерията Ели Филипс. – Хубаво е, че ще събере много хора заедно. Въпросът е как се комерсиализира и превръща във възможност да се продават толкова много лошо направени, евтини, сладникави неща".

Още по темата
Апатията към кралската сватба е като мед за душата на "Република", групировка, която агитира британците да отменят монархията. Тя усеща промяна в настроението и се надява хиляди хора да участват в тяхното улично тържество "Некралска сватба" в централен Лондон на 29 април.

Почитта към кралското семейство много е намаляла, откакто кралица Елизабет Втора се възкачи на
престола преди почти 60 години и откакто нацията се прехласваше по венчавката на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 г. От техния съюз се родиха принцовете Уилям и Хари, но той завърши със смущаващ и настървен развод.

"Мисля, че хората просто вдигат безразлично рамене. Вече не сме 1981 година, не сме и 1952 г. Сега е 2011 г. и хората имат по-важни неща, от които да се вълнуват" - каза говорителят на "Република" Греъм Смит.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: кралска сватба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
DW преди 13 години
Нерезо, много важна подробност - няма да ти падне никога :-))) Не вярвам и от тукашнит някоя да ти върже, защото си ***, а сигурно си и бедняк!
27
1
 
7
 
! Отговори
55 преди 13 години
Няма нищо лошо да си направят сватбата, ама не да я навират в очите постоянно. Наистина е досадно.
26
1
 
3
 
! Отговори
чутури празни преди 13 години
Дъждът и мъглата албионска действат зле на мозъчната кутия !
25
1
 
5
 
! Отговори
принц от ямбол преди 13 години
докога, ще ни забавлявате с генетично обременените олигрофени?
24
1
 
5
 
! Отговори
мхм преди 13 години
Ами то на нас дето сме тука ни писна да слушаме, пък кво ли остава за британците. Не мога да отрека, че ми е любопитна самата сватба, но всички предварителни клюки ми идват в повече.Иначе дано Уилям и Кейт да са щастливи.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
еми то във всеки магазин-джунджурийки за спомен...Чаени чаши с Уилям и Кейт,чинийчици за стената с Уилям и Кейт,чинийчици за кухнята с тях,кърпи за кухнята с тях,чантички с тях,поставчици за маса с тях..Еми на човек му писва,наистина.То,поне да беше някаква неземна красота,та да го сложиш да го гледаш
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даже и на мен ми писна от 3000км разстояние, какво остава на горките британци?! Изтипосали са ги дори върху картите за транспорта - отврат...
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на тоя плешивия принц да вземат да му пресадят малко коса ха ха
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DANO I V DRUGATA RABOTA NE SE MOTAT TAKA
19
1
 
8
 
! Отговори
асдве23 преди 13 години
И при тях медията върти едно и също
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още малко емигранти от България и какви пет лева.Долу монархията.Да живее РЕПУБЛИКАТА.Кралския стол ще го гледате през крива българска солета.
17
8
 
9
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Не само са грозни,а са и ***!С една дума "***"!!!
16
5
 
14
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Нормално е да са грозни ... след 7-8 поколения кръвосмешение ...
15
1
 
6
 
! Отговори
кап.Джон Блъд преди 13 години
Напразни надежди за трона ,и за Уилиям, и за баща му. Баба му,НВ Кралицата , ще ги надживее всичките. Да не й е уроки!
14
1
 
11
 
! Отговори
.. преди 13 години
не ме интересува тази сватба, има доста по-важни 'събития'
13
3
 
26
 
! Отговори
иван преди 13 години
Не знам за сватбата, ама Уилям, горкия, все повече почва да прилича на баща си. Пък беше симпатяга преди
12
2
 
29
 
! Отговори
Деси преди 13 години
Не знам за англичаните, ама нас какво ни грее кралската сватба?
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Девойката е водена от алчност наследена от родителите и (известни английски далаверажии) ... принца пък горкия скоро ще открие, че всъщност е гей.
10
1
 
25
 
! Отговори
Джулиян Мантъл преди 13 години
Аз също съм супер отегчен от сватбата им..... Какво ни е*е за тях????
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли някои нормален човек, който да иска да е на тяхно място ?