Гладните съдии дават по-тежки присъди

Изследване установило пряка връзка между обяда и снизходителността
Обновена: 12 апр 2011 15:23 | 12 апр 2011 15:22,
29
Гладните съдии дават по-тежки присъди
Снимка: Булфото

Стомахът къркори, кафето отдавна е изпито, планината от документи, които трябва да бъдат обработени, си стои все толкова голяма. Спасението чака в столовата, но до обедната почивка има още цял час. Настроението е лошо.

Тези, които имат насрочено дело около този час, по-добре да опитат да го отложат.

Законите не споменават нищо за празния стомах на съдията при взимането на решение и това май е недоглеждане, коментира „Ди Велт“. Защото съдийското къркорене на стомаха явно играе решителна роля при издаването на присъди.

Това е изводът от изследване на влиянието на кафе паузата и обедната почивка върху строгостта на съдийските решения.

Изследвано е поведението на осем опитни съдии, които председателстват състави за определяне на мерките за неотклонение в Израел. Изследователите записват двете паузи на съдиите и в чия полза са присъдите им.

И правят много човешко заключение – празният стомах взима решения с нежелание.

В почти всичките 1100 наблюдавани дела присъдите, издадени веднага след кафе пауза, са снизходителни. В 65% от случаите арестантите са пуснати на свобода.
 
След кафето добрата воля започва постепенно да се стопява и точно преди обяда достига абсолютния минимум – съдиите отхвърлят в почти всички случаи исканията на затворниците.
 
След обяда кривата се повтаря до края на работния ден. Изследването установило, че други фактори като произход или пол на задържания нямали никаква роля при определянето на присъдата.

Учените от университета „Бен Гурион“ и от Колумбийския университет го обясняват така: Предишни изследвания са показали, че желанието да се издават присъди намалява с броя на решенията. Желанието да си го направиш по-лесно обаче се повишава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
аз до негова чест преди 13 години
Ваша чест , а случайно да получите инфаркт или мозъчен инсулт , може нали
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, също като при управляващите - когато са нови във властта, са гладни и крадат повече!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До негова чест, много си смел, но не и в съда....там повечето от вас изглеждат като жалки мижитурки, и от далече ви личи колко струвате.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тогава трябва със закон да подлагаме всички български съдии на глад, дни преди делата, които се водят срещу всеизвестните престъпници, дано тогава намерят годни доказателства и осъдят ефективно поне един от всеизвестните престъпници.
25
0
 
1
 
! Отговори
do 20 преди 13 години
hubava prikazka,,,,NO VIJ STATISTIKATA EU NI KRITIKUVA ZA KORUP7IYA I NYMA OSUDENI PRESTUPNI7I,, tova 4e gi durjite za 72 4asa I IMA HORA S PO 18 PRISUDI NA SVOBODA , PRAVI LI TI SUNYAT PO- SPOKOEN?
24
0
 
1
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Zhachi spored statiata izliza che nashite sadii sa vechno siti, a?:):):)
23
0
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
а за убийство на бивши от тия чиновници колко години се стои в затвор???
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи затова нашите "съдии" дават такива леки присъдички - оядени са като ***.
21
0
 
2
 
! Отговори
ANA преди 13 години
IMA LI TAKIVA,VSI4KI POVRA6TAT OT PREIAGDANE.
20
9
 
1
 
! Отговори
Негова чест преди 13 години
Аз се ръководя единствено и само от закона, който е гласуван от вашите народни представители, тези за които вие сте глсували, закона е вашата воля. Получавам заплата по-малка от тази на сервитьорка в HAPPY, и не ми обяснявай за ояли се и за гладни и най-вече за народен съд. Ако всички си вдигнем парцалите и станем адвокати, кой ще остане в тази система. Еееех неблагодарни сте, ама трябва всеки от вас да стане жертва на някакво престъпление ли, че да се осъзнаете. ***.
19
0
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 13 години
18 ти от гладните ли си или от оялите се? Много професионални успехи и внимавай все пак, да не те застигне и теб един друг съд някой ден - така наречения "народен съд"... че там вече наистина няма милост за ***!
18
6
 
0
 
! Отговори
До 16 & 17 преди 13 години
Ето такива смелчаци като вас, обикновено най-бързо сдават багажа и то още като си чуят окончателната присъда. Смели смели, а после плачат и молят за снизходителност и намалена присъда. Никаква милост за вас маймуни. Жалко само, че затворите са ни пълни и държавата няма пари иначе всички такива ненормалници и отворковци като вас бих ви пратил за по някой и друг месец ей така с възпитателна цел да ви направят мими в дранголника....:):):):)
17
0
 
7
 
! Отговори
от 10 до 15 :) преди 13 години
Хич, ама хич не ми дреме за твоите параграфчета!!! Аз да смелям един-двама, пък нека ме гонят после. "Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя - губя само себе си!"
16
0
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Сериа от десет шамара в секунда с възпитателна цел каква телесна повреда се води?
15
3
 
0
 
! Отговори
Негова чест до 10 преди 13 години
Избери си сам каква телесна повреда да нанесеш и си избери съд. Обаче ти гарантирам, че колегите хич няма да са снизходителни и ще се постараят да полежиш доста годинки и то в страхотната компаниян на опасно рецидивирали хомосексуалисти изнасилвачи. МММММ ще запомниш всеки ден прекаран на топло. Само си избери т.1, т.2, т.3.
14
4
 
2
 
! Отговори
Негова чест преди 13 години
(2) Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп., бр. 103 от 2004 г., доп., бр. 43 от 2005 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на служител от данъчната администрация, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е лишаване от свобода:1. от пет до петнадесет години при тежка телесна повреда;2. от три до десет години при средна телесна повреда;3. от една до пет години при лека телесна повреда
13
1
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
значи забрана за ядене 8 часа преди дело
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А загорелите?
11
0
 
2
 
! Отговори
Razz преди 13 години
АДИ БЕ ?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А уплашени съдии - още по-тежки! Ако стъпкаме един-двама пред съдебната палата за назидание на останалите, ефекта ще е много по-голям от при гладните!

Спонсорирани публикации