Аяпанеко – само двама знаят този език

Мъжете обаче са скарани и не си говорят
15 апр 2011 07:04, Елка Василева
41
Аяпанеко – само двама знаят този език
Снимка: Reuters

Аяпанеко – езикът, който се говори свободно от само двама мексиканци от село Аяпа в южната част на Мексико, е на път да изчезне. Проблемът е, че последните носители на този език не си говорят.

Мексиканците Мануел Сеговия (75) и Исидро Веласкес (69) са последните, които говорят почти отмрелия език аяпанеко. Двамата обаче от няколко години са скарани и не си говорят, макар че живеят на 500 м един от друг, пише „Дейли мейл“.

Съселяните им казват, че Мануел и Исидро никога не са се разбирали.

Езиковият антрополог Даниел Суслак от университета в Индиана е започнал да съставя речник на аяпанеко, за да се увековечи съществуването му.

„Като бях момче, всичко говорехме аяпанеко. Постепенно той изчезваше и като че ще изчезне заедно с мен“, казва Мануел Сеговия, който говори на този език със сина си и съпругата си. Те обаче поназвайват само по няколко думи.

На аяпанеко той е говорил с брат си, който обаче е починал преди десет години.

В света днес има около 6 000 езика. Специалистите смятат, че половината от тях ще изчезнат през следващите 100 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Мексикоезици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рома,рома ромалеее,рома рома тралала-скоро съвсем официално език ща бъди...
38
0
 
9
 
! Отговори
Гуджо преди 13 години
Тъжно ми е като чета такива статии.
37
2
 
8
 
! Отговори
ND преди 13 години
"Native Speech, bewitching, sweet ... Caressed by a gentle song ring vibrates as tomorrow! "Сори, реших да видя как ще изглежда този стих, като изчезне българският. (Google translate) :)
36
0
 
9
 
! Отговори
чужденец преди 13 години
Радва ме, че има хора, които защитават БГ.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
35, които защитавата или които отричат?Щото от отричащите има МНОГООООО.... за съжаление. И затова после се оплакват, че било гадно в България или че българите били еди какви си. Гледам да избягвам такива хора.
34
6
 
8
 
! Отговори
чужденец преди 13 години
Не мога да повярвам, че тук има хора, които защитават българското.Нихилизмът на българинът направо дразни.В другите държави всеки си прави реклама, а тук българинът почва да ти обяснява колко "скапана нация сме ние българите".
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Az znam kak niama da izchezne. Da nauchat zhenite si. Lelkite po tsial den shte visiat na niakoia peika, shte klukariat, shte razmeniat retsepti... a ako vodiat i vnutsite sas sebe si i te shte go nauchat pokrai tiah i saotvetno ezikat ne samo niama da izchezne, ami shte zapochnat da go govoriat otnovo. :-)))
32
16
 
1
 
! Отговори
mango5 преди 13 години
pomnete mi dumata, skoro 6te govorite vsi4ki na6iq ezik...
31
5
 
21
 
! Отговори
До песимистите преди 13 години
Не говорете щуротии!В основата на всички славянски езици е старинната форма на нашия език - старобългарския! Затова всеки човек, който знае дори само съвременния български, ако поживее само няколко месеца в държава, в която се говори който и да е от другите славянски езици,само след няколко месеца започва и да разбира много добре,и да говори съответния местен език.ПРЕСМЕТНЕТЕ:След като към ЕС се присъединят Русия,Украйна,Беларус, ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА хора в ЕС ще говорят НАШИЯ език!
30
1
 
12
 
! Отговори
Momchil преди 13 години
Майтапът на страна, ама както казва номер 25, не английският, ами испанският набира най-голяма скорост и според мен един ден ще е господстващия език. Като под господстващ нямам предвид най-говорен, защото мандарин-а (китайски) не виждам как ще бъде надминат скоро :)
29
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Суслак е казал,че езикът им е особено богат на така наричаните от него звуково-символични изрази,които са вдъхновени от природата ,като kolo-golo-nay,което се превежда -да издаваш звуци, като дуеща се пуйка
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако си напишем и спазваме законите "американския империализъм" не може да ни се меси. Според мен "Господаря на готвачите" звучи много по добре от Lord of the Chefs, да не говорим че може да бъде повелителя или нещо по поетично....
27
5
 
8
 
! Отговори
Discovery преди 13 години
За съжалние е така. Даже и имената на 90% от заведенията са някакви английски тъпотии. *** го разбери какво значи. Примерно защо една автомивка трябва да се казва "Clean", а не примерно "Друсни гъзото и мажи цици по стъклото". Много по-звучно и привлекателно е...
26
4
 
16
 
! Отговори
Momchil преди 13 години
Еххххх, тъкмо мислех да се записвам на курсове по "аяпанеко" ... жалко.
25
2
 
10
 
! Отговори
Логика преди 13 години
До номер 10Дори и да изчезне българския език, след себе си оставя богато книжовно наследство - литература. *** език не знам да има собствена азбука, още по малко литература?!
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
24, това е американски империализъм... Налагането на английския навсякъде.Освен това нещо от типа на "Господарят на готвачите" не звучи толкова убедително както "Lord of the Chefs"Но и на това ще му се види края.. Все повече 'американци' говорят испански..
23
4
 
49
 
! Отговори
Българин в България преди 13 години
Българският език е в реална заплаха да изчезне. Отивам в магазина, където ми продават кроасани 7-days (baked to make you smile) и други стоки на които надписите са предимно на английски (включително името на стоката), евентуално може да има нещо на български за съдържанието, но е с малък шрифт и на скрито място. По българската ефирна телевизия bTV, надписа отново е на латиница , върви предаването Lord of the Chefs, което дори няма и някакво подзаглавие на български. Абе What the ***....?
22
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българите, нищо чудно, че постоянно се оплаквате. Вие си мразите произхода, което ще рече и самите себе си...
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ami toia kato ne iska da govori sas saseda si da nauchi zhena si i sina si na vaprosnia ezik, za da ne izchezne.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е па я така си говорим с Пешо в кръчмата, на наш си език, само двамата го знаем и никой не ни разбира, щото ни се подуват езиците от пиеньето