10 табута за семейния живот

Нещата, които биха могли да разделят "ние" на "аз" и "ти"
Обновена: 20 май 2011 15:07 | 19 май 2011 12:54,
51
10 табута за семейния живот
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В периода на бонбонено-цветния период на взаимоотношенията всеки се стреми да изглежда по най-добрия начин – привлекателен, щедър, с лек и разбиращ характер, грижовен, с две думи: идеален. Увереността в отношенията обаче, както и съвместният живот нанасят своите корекции, които невинаги са от най-приятните.

Ето кои са основните неща, които биха могли да разделят „ние“ на „аз“ и „ти“.

1. Да заспивате скарани

Утрото, разбира се е по-мъдро от вечерта, но неизяснените вечерни обиди го правят тъжно и съвсем не добро. Разбира се, вземането на решение може да се отложи за следващия ден, но освобождаването от отрицателните емоции и обидите, да се помирим и прегърнем един друг – по-добре сега.
Така и сънят ще бъде по-дълбок и спокоен.
Според психолозите обаче спането в едно легло в подобни случаи не е препоръчително и се отразява отрицателно на емоционалното състояние и нервната система.

2. Самостоятелно вземане на важни решения

Независимо дали се касае до възпитанието на децата, разпределението на семейния бюджет или това да си вземете домашен любимец, партньорът ще се почувства обиден, ако не го попитате, дори да е съгласен с вас. Ако пък е на различно от вашето мнение, рисувате да чуете напълно заслужени критики.
Все пак всеки от двамата трябва да има право да взема мълниеносно решение в критични ситуации, когато няма време, а опитите за съвместно обсъждане удрят на камък.

3. Да сравнявате настоящия с бившия

Сашо не пушеше, Тодор печелеше повече, а Стоян правеше страхотни палачинки. Всичко това не ви дава повод да изисквате същото от настоящия ви партньор и да правите паралели.
Всъщност дори бившият да е бил подлец и егоист, също би трябвало да се въздържате от сравнения. Според психолозите всяка съпоставка говори за недовършеност на предишните отношения, а третият в една връзка винаги е излишен, та бил той и виртуален.

4. Вмешателството на трети лица в семейните конфликти

Приятелката ви казва, че подобно поведение е недопустимо, мама ви съветва да сте по-търпелива, а колегите ви смятат, че най-доброто решение на проблема е безобиден флирт.
Психолозите са категорични, че личните проблеми трябва да се решават самостоятелно. Разбира се, че близките ви ще са на ваша страна, но вие сте възрастен човек – наистина ли имате нужда от подкрепление, за да разплетете семейните си проблеми? Освен това не може да разчитате на обективно мнение на роднините си, те винаги ще са на ваша страна, което поставя под въпрос обективността.
Най-добрият вариант за решаване на спорните ситуации е да се посъветвате с психолог – неговото мнение със сигурност ще е безпристрастно.

5. Пренебрежително отношение към близките и приятелите му

Колкото и да са безвкусни манджите на свекървата, тоалетите на сестра му или шегите на най-добрия му приятел, най-добре не ги критикувайте в присъствието на любимия си.
Ако той не е съгласен с вас това ще го разяри, а ако споделя вашето мнение, то едва ли ще му е приятно да си припомни недостатъците на близките си.
Ако все пак неговият кръг ви създава дискомфорт, то може да се разберете с него да не присъствате на сбирките, като, разбира се, не ограничавате неговите контакти.

6. Сравняването на доходите

Финансовият въпрос винаги е бил един от най-спорните в съвместните отношения. Трябва ли мъжът да печели повече? Хубаво е, ако сте на едно мнение по въпроса, но за съжаление невинаги се получава. Във всеки случай насмешките и акцентирането на собственото превъзходство в това отношение няма да спомогнат нито на бюджета, нито на вас самите.

7. Да се подигравате на интересите му

Футбол, хокей, Формула 1, астрология или риболов в зависимост от подхода може да стане препъникамък или още една точка на съприкосновение.
Отнасяйте се към хобито на любимия си с уважение.
Не е нужно да се преструвате и да демонстрирате прекален интерес към нещо, което на вас ви е безразлично, тъй като рано или късно тайното ще стане явно и ще подкопае основите на доверието между вас.

8. Нарушаването на личното пространство

„Ровенето“ в телефона, пощата, подслушването и проверките са нещо недопустимо. Оправдания почти никога не може да има.
Но на война – като на война – в някои критични ситуации в името на истината може да прибегнете до тях. Стига обаче да не ви стане навик.

9. Не забравяйте празниците

Романтиката невинаги присъства, особено в дългогодишните семейни отношения. Малките подаръци и изненади са отлично средство да се внесе цвят в сивото всекидневие и да напомнят, че все още има чувства.
Все пак е хубаво да се помни, че денят на първата ви целувка или Св. Валентин нямат еднаква стойност за представителите на двата пола.

10. Носенето на неугледни домашни дрехи, занемаряването на физическата форма

Не че липсващите копчета или петната по домашните дрехи имат такова значение, но въпросът е дали все още полагате усилия да изглеждате добре и секси за любимия си, както в началото на връзката си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: бракотношенияТабу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
12
 
! Отговори
Форумец преди 12 години
Абе това е сериозна Тема , моля некакви като тоя Ники Кирилов и други да спрат да марсят темата .... айде ако обичате . Има хора които искат да дискутират
27
1
 
13
 
! Отговори
Бияча преди 12 години
за Нинко КириловНинко, Вие сте фетишист бе момче!
26
18
 
12
 
! Отговори
Нинко Кирилов преди 12 години
Моята жена е дебела и се къпе веднъж в месеца и то ако е лятно време. Ама пак си я обичам, нищо че единственото, което може да прави е мекици и качамак.
25
3
 
10
 
! Отговори
я преди 12 години
за 18: Е тая дума "подмивам", ако някой ми я обясни... Или поддържаш висока хигиена като се къпеш и миеш достатъчно често... какво е това "подмивам"
24
0
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 12 години
А питаш ли ме мен на 36 г. какво ми е ама Номер 12 право пита и добре е , че се дават сериозни мнениа
23
0
 
18
 
! Отговори
Мъж на място преди 12 години
@ 21В твоята среда на пропаднали и пропилени чалга хорица, може и такава да е реалността, но има и друга реалност. Двамата се обичат, уважават и подкрепят взаимно и живеят нормално.
22
2
 
19
 
! Отговори
33 ерген преди 12 години
Когато мъжът се ожени трябва да направи избора: да бъде прав или ... да бъде щаслив.За сега не мога да направя моя избор..:)
21
20
 
32
 
! Отговори
бг семейства преди 12 години
1 вариант: Тя - дебела, с ролки на главата, мирише на манджа; Той - с потник на дупки, къси *** протрити, молив зад ухото, брадясал;2 вариант: Тя - мутреса, изкуствени цици, устни, нокти; Той - с анцунг, ланци, счупени уши, *** поглед;3 вариант: Тя - копае в градината, дои козите, дундурка 3 отрочета, Той - брадясал, не излиза от кръчмата;4 вариант: Тя шивачка на 16 часов раб.ден; Той - на трудовата борса или пиацата за строителни работници... Много моля опровергайте ме че това не е реалнос
20
2
 
34
 
! Отговори
бракуван преди 12 години
Според мен добрия брак стъпва на доброто партньорство и уважение. Любовта е до време. Един ден се събуждаш и ...
19
2
 
12
 
! Отговори
хм... преди 12 години
Тук се отвори темата за хигиената - това може би е най-важното нещо. Колкото со "съветниците" по-долу... хора запазете съветите за себе си, няма еднакви хора и при всеки е различно. Относно внимателното премисляне... от дълго мислене накрая най-вероятно да си останеш сам :). Хвърляш се с главата напред и каквото стане :) (аз съм разведен и в момента живея и имам дете от втората си жена, но за нищо не съжалявам, било ми е добре винаги).
18
4
 
14
 
! Отговори
Пижама преди 12 години
за 15Има много жени не се къпят и не се подмиват всеки ден. Повечето от наконтените и напудрените са скарани с всякаква хигиена.
17
0
 
15
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Скачай! Времето ще покаже дали е имало смисъл! Иначе колкото повече я мислиш - толкова по- страшно става.
16
1
 
15
 
! Отговори
Коко шест преди 12 години
до 12 Трябва да обмислиш внимателно, ама много внимателно всички "за" и "против" относно съвместното ви съжителство. Във всяко съжителство трябва да се правят компромиси и от двете страни. Не безкрайни, разбира се, но няма начин да мине без компромиси. Всеки има някакви недостатъци, дори и "точния човек" :-) Добър вариант е да пробвате първо да поживеете известно време заедно- например отидете за 10-ина дни на екскурзия. Така ще видите кой какви битови навици има.
15
6
 
29
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Как да се къпят ако не всеки ден, то през ден ??????? Ти знаеш ли какъв аромат ще се понесе от такава "дама", ако не си къпе онея части всеки ден ??Аз 100% ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се къпя сутрин, с това се събуждам. Лятото се къпя и вечер, за да спя по-хладно.Жена ми е на същия принцип, без изключение.Блах само при мисълта за немита слива ми се повдига, на два дена си мечтае човека... не те знам на какви си попадал или с какви общуваш, ама сменяй рязко средата, щото явно си на грешното място.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това инструкции за българки ли е?
13
2
 
50
 
! Отговори
хм... преди 12 години
Мъжът когато се ожени тайничко се надява неговата съпруга да НЕ се променя (той си я харесва такава каквато е), но... тя се променя (за съжаление). Пък жената като се омъжи полага огромни услия мъжът й да се промени (без да си дава сметка в какво ще се превърне), но... уви... той НЕ се променя.
12
2
 
13
 
! Отговори
Признание преди 12 години
Моля за съвет: Много ми е добре с приятелката ми но едно ми е много трудно и ще ми бъде трудно ... да свикнем да живеем заедно ли поне аз да свикна . До сега съм си бил сам ... какво да правя усещам се , че като мисля за това и всичко отива към тъмната страна , а не искам да е така .....
11
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9 е прав. Оженете се, но не правете деца, че земята се пренасели .Даже ако може убивайте децата на вашите приятелски семейства, за да не използват ресурси.
10
0
 
34
 
! Отговори
Коко пет преди 12 години
N 9 Абсолютно вярно.Любовта е до време ама няма ли го усещането за пълноценност , че това е човека .... то тогава по добре всеки по пътя си :)
9
2
 
53
 
! Отговори
живота си е ваш преди 12 години
1-во(най-важно)-преди "да се вземете",да сте наясно,не че се харесвате,или че сте влюбени,а че сте намерили перфектния човек и че се обожавате взаимно.В никакъв случай не си въобразявайте,че трябва да се променяте един друг(невъзможно) или че трябва да се търпите(лудост).2-ро-в никакъв случай не давайте да ви се месят каквито и да било хора-още по-малко пък роднини.3-то Живейте си живота както ви харесва на двамата и не се интересувайте какво мислят другите(дали въобще или кога ще имате деца).