По стъпките на Нийл Армстронг? Не може!

НАСА забрани дори да се прелита над местата на кацане на "Аполо"
Обновена: 10 ное 2011 09:41 | 10 ное 2011 07:04,
292

Там, където е стъпвал Армстронг (това на снимката е той), е останала много техника. Снимка: НАСА

 

НАСА наистина въведе ограничения. Най-строгите се отнасят за два участъка на Луната – тези, на които са кацали експедициите "Аполо-11 и "Аполо-17" – първата и последната. Другите са за останалите места, които от 1969 по 1972 г. са посетили 12 земляни, пише Комсомолская правда.

Злите езици вероятно ще кажат, че американците пак са намислили нещо да скрият. Например най-популярната "тайна" – че никога не са били на Луната.

Но както обяснява един от водещите сътрудници на НАСА – Робърт Келсо, създаването на забранените зони е насочено изключително към съхраняване на местата на пребиваване на хора на Луната. По думите му дошло е време да се погрижат за тях. Понеже космонавтиката се развива толкова бързо, че скоро на нашия естествен спътник туристите може да зачестят...

Естествено, екскурзиантите ще искат да видят къде са били техните предшественици – истинските американски космонавти, къде Нийл Армстронг е слязъл от стълбата на "Ийгъл" и е направил първата си стъпка върху лунната повърхност – "one giant leap for mankind". Разбира се, тя се е запазила.

"Освен следи ние сме оставили там много артефакти – казва Келсо, – от флагове, научни уреди, камери до лунни автомобили и контейнери с урина и с фекалии".

Туристите могат да заличат следите, да повредят техниката, да поукрасят нещо – с други думи, способни са сериозно да нарушат "историческите картини". А в НАСА искат да ги съхранят за идните поколения.

Близка заплаха за местата на кацане специалистите на Агенцията виждат в проекта Google Lunar X Prize. На участниците в него – а те вече са достатъчно – са обещани 30 млн. долара. Такава внушителна награда ще бъде връчена на първата успешна доставка на действащ робот на Луната.

Според Келсо опасни са не само самите роботи, а реактивните струи на корабите, с които те ще долетят.

Когато "Аполо-12" кацнал на 150 метра от преди това прилунилата се автоматична станция "Surveyor 3", силно повредил местността и техниката, вдигнал прах и малки камъни. В НАСА не искат такова нещо да се повтори с местата на кацане на "Аполо".

В резултат Агенцията въвежда следните ограничения за комерсиалните и други туристически визити на Луната: над местата на кацане на "Аполо 11 и 17" са забранени всички полети. За забранени се смятат зони с площ 1200 акра (ок. 5 кв. км).

Пеша не бива да се преминава по-близо от 82 ярда (това са около 75 метра) около всички места на кацане.

Кой ще следи забраните да се спазват, още не е ясно. Възможно е във времето, когато към Луната ще започнат да потеглят екскурзии, там да се появи и полиция. Или пазачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
4
 
39
 
! Отговори
Ян Бибиян на луната преди 12 години
НАСА забрани дори да се прелита над местата на кацане на "Аполо" ..........., за да не видят другите, че го няма декора :))))Снимките на Армстронг :)))) ЯСНО МУ СЕ ВИЖДА ЛИЦЕТО :)))) Ми нали точно тази част от шлемовете им е с огледална повърхност, за да предпазва от UV и други лъчи - трябвало да се вижда "фотографа", като отражение! Цял филми има за тази "легенда" ;)
208
1
 
36
 
! Отговори
1 преди 12 години
Какви са тия американски дрисльовци ще ми забраняват къде мога да ходя на Луната. Да не са я купили случайно и какво зенитки ли ще сложат на местата за кацане?
207
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо се чудите на екскрементите, те са абсолютно доказателство, че територията е маркирана от жив, биологичен вид, не от машини :)
206
1
 
34
 
! Отговори
Greyniac преди 12 години
Аз не казвам, че има със сигурност. Не съм бил там и надали ще бъда някога. Стига сме се ограничавали обаче само с "официалните" източници - учебници, т.нар. наука и учени, които се контролират от същите тези хора, контролиращи CNN, Al Jazeera, Обама, световния петрол, световните сладки водоизточници, повечето авиокомпании и т.н. Животът не се ограничава в тесните ни граници на Земята - сигурно има трилиони милиарди типове живот във Вселената,различни.Излезнете от "мъртвата зона" на мисленето си
205
0
 
33
 
! Отговори
до 190 преди 12 години
Ами въпрос: Северният и Южният полюс на кого са владение? И могат ли Пири и Амундсен, респективно Щатите и Норвегия да претендират, че след тях никой не може да ходи по тези места.
204
1
 
35
 
! Отговори
до 199 преди 12 години
През войната Финландците настъпиха до старата граница и там сами спряха на 5 км от Ленинград. През цялата блокада те не стреляха по града и за това на Невски Проспект и да сега има надпис на стената: "Граждане, во времяартобстрела ета сторона улици более опасна" и винаги има цветя. Причината - там са падали немските снаряди а отсреща е било в "сянката" на сградите. А от Финландската страна не са идвали снаряди
203
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си пердашат свободно , мераклиите за луната , защото Армстронг се е разхождал по пясъка в някой хамбар в Холивуд , за какви се имат тия скапаняци , ще забраняват да се ходи на Луната ? Да не е тяхна !? Кви са те ГОСПОД !???
202
2
 
39
 
! Отговори
Дядо Иван.. преди 12 години
Дами и господа не спорете, истината е: НАСА обяви, че одобрение за участие в Американските космически програми получават само тези кадидати, които владеят писмено и говоримо Руски език.Американските астронавти/космонавти се обучават в Руски центрове, на Руска техника, по Руска методика и програми,а летят/плават в космоса с Руски космически кораби, работят и живеят на Руски орбитални станции.Работен и официален език задължително е Руският. Изваждайте позабравените учебници по Руски език. Точка.
201
4
 
36
 
! Отговори
Anastasia преди 12 години
Дали са били на Луната - ДА! Дали ни показаха това, което те са видяли - НЕ! На живо са излъчвали до кацането...след това е бил пуснат предварително направения запис, а с какво са се срещнали там астронафтите е отделен въпрос! САЩ и Русия винаги са работили в комбина и в това няма спор...потърсете за мисията на Аполо 18 (да имало е такава мисия, макар да се твърди, че е отложена!) и забележете най-вече флага в совалката....
200
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виц от тогава: Попитали радио Ереван какво е максимум информация при минимум средства?Отговор - минижупА какво е минимум информация при максимум средстваОтговор - ЛуноходА иначе, руснаците усилено правеха космически станции за да има от къде да правят автостоп на американците за луната
199
0
 
35
 
! Отговори
до 196 преди 12 години
Благодаря за точния коментар. Бих добавил и в кръга на шегата но пък и достатъчно вярно...Хитлер е пратил своите войници по ризи все едно... в руската свирепа степ! Буквално са замръзвали и си оставали на място докато си вървят войниците.
198
0
 
31
 
! Отговори
179 преди 12 години
До 197Да! Така е! Можем да прибавим и Финландия в тази сметка. При все, че в крайна сметка те спечелиха войната, оставиха там костите на стотина хиляди свои войници. Хубавото е, че си взеха поука от начина на водене на война с фините и го употребиха срещу Хитлер. Втората им поука беше, че войската не можеш я командва от Кремъл, а трябва да я командваш от фронта.
197
0
 
31
 
! Отговори
Know-how преди 12 години
отговор на 157Не ми говори за студената война. Аз говоря за факти, дал съм сайта, ще видиш документи подписани лично от Хрушчов и Кенеди за проекта Аполо-Союз, ако не знаеш английски, използвай Гугъл. Преди да пишеш за нещо, първо провери...
196
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да припомним и това че руснаците започнаха войната в съюз с Хитлер. През 1939 сключиха пакта ***-Рибентроп. Тогава СССР окупира част от Полша, Литва, Латвия, Естония
195
1
 
36
 
! Отговори
179 преди 12 години
До 192Въпросът не е до мен, но ще отговоря . Да, СССР щяха да победят. Щеше да е много по-трудно и да коства още много милиони жертви, но щяха да победят. Високо технологичната техника на Хитлер се оказа почти безполезна на територията на СССР. Ако някога си летял над европейската им част със сигурност щеше да забележиш необятните голи и огромните реки там. Хитлер нямаше подходящи танкове за там, нямаше и инфраструктурата да захранва фронта с материали. Било е въпрос на време да го победят.
194
0
 
33
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 192С Да или Не няма как да се отговори.Това е лично мое мнение - може би биха я спечелили, но мноого по-трудно и на много по - висока цена и след доста повече години - все пак са имали неизчерпаеми човешки ресурси. Мерси лек и на теб
193
1
 
39
 
! Отговори
ъг преди 12 години
Най-после и американците ще имат малко история. Ще покзават екскременти срещу заплащане, но засега само си пазят екскрементите да не им ги повреди някой. Няма толкова простотия, честно!
192
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Общо взето понеже са се поохарчили в космическата надпревара. Тя е била политическа, а не научна. Та и кво да праят на Луната като няма как да се задържат продължително време там. Не са измислени още такива животоподдържащи системи. Тва е проблема в космоса. Нема едене и пиене и въздух за дишане в огромнити количества, които са необходими. И нема машини за разработване ресурсите на Луната. Кво да праят там - да си щракат снимки ли ?
191
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Санчооо, само един въпрос ти задавам и повече няма да се обръщам към теб: Според теб руснаците биха ли спечелили войната без американската и английската помощ или каквато и да е имало друга чужда? Отговори ми просто с :ДА или НЕ!Лек ден ти желая!
190
1
 
45
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
ами следващия път да се изсерът на Марс и да оградят мястото да не би случайно някой да настъпи историческата ***